TEORI KERJAYA HOLLAND

NOREMA IDRIS NOR ZATUL AKMAL ISHAK NORIZANHAYATI ZAKARIA MOHD HARITH MOHD ROHAIZAT

REALISTIK SOSIAL INVESTIGATIF ENTERPRISING ARTISTIK KONVENSIONAL .

.

.

cermat. kurang celik akal. Natural Tekun Fizikal Maskulin Terus terang Materialistik y Jujur. tulen. akur.REALISTIK y Orang jenis praktikal (Pertukangan dan Mekanikal) y Ciri-ciri : Stabil Praktikal Berdikari hati. pemalu. berpendirian tetap. keras .

y Suka kepada aktiviti seperti : Aktiviti mekanikal Kerja luar Bekerja dengan peralatan. kuasa dan status) y Tidak suka kepada : Aktiviti akademik Bekerja dengan orang lain Pendedahan kendiri Aktiviti sosial . tumbuhan dan haiwan Sukan Aktiviti manual Benda konkrit (wang.

y Jenis pekerjaan yang sesuai : Jenis pembaikan mekanikal/elektrikal Mekanik Guru Kemahiran Hidup Pegawai perikanan Pegawai perhutanan Pereka fesyen Jurufoto. juruukur .

. status dan kuasa menggalakkan individu melihat dunia secara mudah dan tradisonal. pertanian dan penternakan.y Bidang Pengajian Kejuruteraan Perhutanan Teknologi perubatan Penyediaan makanan Bidang teknik dan vokasional Pertanian dan penternakan y Persekitaran Akademik Memupuk kecekapan dan pencapaian daripada teknikal dan memanipulasikan benda . mesin. Ganjaran berupa wang.

Investigatif y Orang jenis menganalisis (Saintifik dan teknikal) y Ciri-ciri : Analitik Intelektual Teliti Ingin tahu Bebas Asli Rasional Pasif Kritikal .

y Suka aktviti : Abstrak dan simbolik Sains dan Matematik Pengamatan dan penyelidikan Penyelesaian masalah Bekerja sendirian y Tidak suka aktiviti : Sosial Berulang-ulang Peraturan yang rigid Memujuk orang lain Bekerja dengan orang lain Kepimpinan .

bintang etc Optometris Ahli ekonomi .y Orientasi : Penyelidikan dan penyelesaian masalah y Pekerjaan : Saintis Pakar bedah Penyelidik Psikiatri Ahli kaji cuaca. bumi.

. abstrak. pemerhatian dan penyiasatan fenomena secara sistematik.y Bidang Pengajian : Perubatan Sains dan Matematik Ekonomi Geologi Sains Industri o Persekitaran Akademik : Memupu kecekapan dan pencapaian saintifik. ganjaran bernilai saintifik. Menggalakkan individu melihat dunia secara konpleks. bebas dan semulajadi.

Artistik y Orang jenis berkarya (Seni . muzik dan penulisan ) y Ciri-ciri : Sensitif Berimaginasi Banyak idea Bebas Lembut Emosi Fleksibel Tergesa-gesa Tidak bersistem .

y Suka kepada : Kreativiti Idea Situasi tidak berstruktur Aktiviti kesusateraan Bahasa Muzik Drama Seni lukis .

arkitek. kartunis. pereka fesyen.dll« . ahli muzik. pereka tari. mencipta idea Pekerjaan : Guru Bahasa dan sastera. penulis skrip. seniman. komposer.y Tidak Suka : Kerja-kerja fizikal Situasi berstruktur Kerja penkeranian Perniagaan Sistem pengurusan dan pentadbiran Orientasi : o Berkarya. pereka grafik. pengarah drama«.

 Persekitaran Akademik : Memupuk kecekapan dan pencapaian dalam seni dan situasi kabur. kesusasteraan dan budaya.y Bidang Pengajian : Kesenian. kerja bebas dan tidka bersistematik. . tidak konvensional dan fleksibel. Ganjaran bernilai seni. Menggalakkan individu melihat dunia secara kompleks.. alam bina dll. muzik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful