PANDUAN MENGISI DATA STANDARD KECERGASAN FIZIKAL KEBANGSAAN (SEGAK

)
Disediakan Oleh

GURU SUMBER PJPK NEGERI PERAK JABATAN PELAJARAN PERAK

LANGKAH PENGISIAN :
1 2 3 4 5 6 7 8 MENGAKTIFKAN PROGRAM. PENGISIAN DATA PENGISIAN DATA PRE TEST ± BIODATA & SKOR MURID ( SEGAK). PENGISIAN PAPARAN KEPUTUSAN PRE TEST. PENGISIAN SKOR MURID (POST TEST). PENGISIAN PAPAR KEPUTUSAN (POST TEST). PENGISIAN PAPAR KESELURUHAN. SIJIL MURID

LANGKAH 1 : MENGAKTIFKAN PROGRAM.

Masukkan ³CD´ program SEGAK 1.Klik folder bertajuk Sekolah Menengah atau Sekolah Rendah.

KLIK SEGAK MENGIKUT UMUR Paparan Sekolah Menengah Paparan Sekolah Rendah . Klik fail SEGAK mengikut umur yang dipilih.1.

Klik ³OPTIONS´. KLIK ³OPTIONS´ . 2. Paparan ini akan kelihatan.1.

1. Klik ³ENABLE THIS CONTENT´ dan seterusnya ³OK´ ( VERSI VISTA ) KLIK ³ENABLE THIS CONTENT´ .

ATAU .

Klik ³TOOLS´ dan seterusnya ( VERSI XP ) KLIK ³Tools´ Pilih ³Security´ Pilih ³Tools´ .1.

Klik tab ³SECURITY LEVEL´ dan seterusnya (VERSI XP) KLIK ³SECURITY LEVEL´ KLIK ³OK´ KLIK ³LOW´ .1.

1. ³HAK TERPELIHARA GURU SUMBER PJPK JPN PERAK 2009´ akan terpapar dan klik ³OK´. KEMBALI KE MENU KLIK LOGO KLIK ³OK´ .

LANGKAH 2 : PENGISIAN DATA .

Klik paparan ³Masukkan Nama Kelas´ KLIK ³MASUKKAN NAMA DAN KELAS´ .1.

PASTIKAN PENGISIAN DATA MURID MENGIKUT KELAS .

ISIKAN DATA MURID MENGIKUT KELAS 50 MURID SETIAP KELAS DISEDIAKAN 10 KELAS SAHAJA .

KELAS 1 BARIS 1-50 KELAS 2 BARIS 51-100 .

Nama guru yang mengajar. iii. Nama kelas . 1 NAMA KELAS NAMA GURU 2 . Ruangan nama guru bahagian atas (1) untuk guru lelaki dan bahagian bawah (2) untuk guru perempuan. tiga huruf sahaja. nama sekolah akan dipaparkan secara automatik.Kod Sekolah (rujuk diari JPN). isi lajur pertama sahaja. Nama daerah menggunakan Kod Daerah (rujuk 2.Paparan berikut kelihatan dan masukkan data-data: i. ii.1.1). Untuk ruangan nama kelas. manakala lajur kedua tidak perlu diisi.

1 Isikan Kod Daerah ± rujuk jadual berikut: KEMBALI KE MENU KLIK LOGO BIL KOD DAERAH 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 KRN LMS KUK HUP HIP MJG BTP PTH KNU KNS KERIAN LARUT MATANG SELAMA KUALA KANGSAR HULU PERAK HILIR PERAK MANJUNG BATANG PADANG PERAK TENGAH KINTA UTARA KINTA SELATAN .

LANGKAH 3 : Pengisian Data PreTest ± Biodata & Skor Murid (SEGAK) .

Klik ³BALIK KE MENU´ yPilih dan klik ³PENGISIAN BIODATA & SKOR MURID (PRE TEST) LELAKI. yPaparan berikut akan kelihatan : .

nama sekolah dan tingkatan akan terisi secara automatik. kod sekolah. yIsikan nama pelajar yIsikan jantina pelajar : 1 untuk lelaki dan 2 untuk perempuan.yRuangan daerah. .

AUTOMATIK . nama sekolah dan kelas akan tertera secara automatik. kod sekolah.ySebaik sahaja jantina dimasukkan. ruangan daerah.

nama sekolah dan tingkatan tidak akan tertera. ruangan daerah. nama sekolah dan kelas akan secara automatik dimasukkan ke dalam paparan ³POST TEST. kod sekolah.´ TIADA DATA JIKA TIDAK DIISI . yData-data nama. daerah. kod sekolah. jantina.ySekiranya ruangan jantina tidak dimasukkan.

yRuangan BMI akan tertera secara automatik. yMasukkan data berat dalam KILOGRAM dan tinggi dalam METER. contoh: Berat .50 AUTOMATIK .1.yMasukkan umur.70 Tinggi .

Balik Ke Menu Utama .kiraan nadi seminit (dsm) KLIK LOGO  Tekan Tubi ± bilangan perlakuan  Ringkuk Tubi Separa ± bilangan perlakuan  Jangkauan Melunjur ± unit cm  Klasifikasi BMI dan Tahap Kecergasan akan dipaparkan secara automatik.Isikan data-data seterusnya : KEMBALI KE MENU  Naik Turun Bangku .

LANGKAH 4 : PENGISIAN PAPARAN KEPUTUSAN PRE TEST .

Paparan ini untuk menunjukkan skor dan penyataan pencapaian pelajar.1. . Skor pencapaian ini akan dipaparkan pada sijil yang akan dikeluar pada penghujung tahun. Klik paparan ³PAPARAN KEPUTUSAN (PRE TEST)´ .

Nama Pengetua KEMBALI KE MENU KLIK LOGO NAMA SEKOLAH DAN TINGKATAN / TAHUN AUTOMATIK PERHATIAN : 2. Isikan data-data berikut: i. . Paparan berikut akan kelihatan. Nama sekolah dan Tingkatan telah dimasukkan secara automatik.1. Tarikh ± tarikh ujian dilaksanakan. ii.

LANGKAH 5 : PENGISIAN SKOR MURID (POST TEST) .

1. Skor pencapaian ini akan dipaparkan pada sijil yang akan dikeluar pada penghujung tahun. Klik paparan ³PENGISIAN SKOR MURID (POST TEST)´ . KLIK PENGISIAN SKOR MURID (POST TEST) . Paparan ini untuk menunjukkan skor dan penyataan pencapaian pelajar.

hanya data-data berat. KEMBALI KE MENU KLIK LOGO ISIKAN MAKLUMAT INI AUTOMATIK .Dalam PAPARAN SKOR MURID POST TEST. tinggi dan ujian kecergasan perlu diisi.2. Butir pelajar telah dimasukkan secara automatik.

LANGKAH 6 : Pengisian PAPAR KEPUTUSAN (POST TEST) .

1. Skor pencapaian ini akan dipaparkan pada sijil yang akan dikeluar pada penghujung tahun. KLIK PAPAR KEPUTUSAN (POST TEST) . Paparan ini untuk menunjukkan skor dan penyataan pencapaian pelajar. Klik paparan ³PAPARAN KEPUTUSAN (POST TEST)´ .

KEMBALI KE MENU KLIK LOGO ISIKAN 1. TARIKH 2. hanya TARIKH ujian dan NAMA PENGETUA perlu diisikan. Dalam paparan ini.2. NAMA PENGETUA ATAU GURU BESAR .

LANGKAH 7 : PENGISIAN PAPAR KESELURUHAN .

1. . Paparan ini hanya untuk rujukan dan pengurusan sijil. Paparan ini ialah purata pencapaian pelajar berdasarkan pre test dan post test. Klik paparan ³PAPAR KESELURUHAN´ . KEMBALI KE MENU KLIK LOGO KLIK PAPAR KESELURUHAN PERHATIAN : 2.

LANGKAH 8 : SIJIL MURID .

1. Paparan ini bertujuan untuk memudahkan guru mengeluarkan SIJIL bagi setiap pelajar. KLIK SIJIL MURID . Klik paparan ³SIJIL MURID´.

PERHATIAN : ‡Pastikan data pengisian Ujian Pra & Post diisi dahulu dengan lengkap sebelum sijil dicetak pada hujung tahun. ID perlu diisi.PERHATIAN: 1. Dalam paparan SIJIL MURID. Nama Guru Mata pelajaran perlu diisi. nama pelajar dan skor pencapaiannya secara automatik akan dipaparkan. 2 Angka yang dimasukkan berdasarkan bilangan pelajar pada paparan PENGISIAN KOR MURID/ PAPARAN KESELURUHAN. Apabila angka dimasukkan. hanya angka pada ruangan NO. Nama sekolah dan Nama Pengetua / Guru Besar juga akan tertera secara automatik. .

1. PAPARAN STATISTIK PENCAPAIAN KESELURUHAN KELAS DIGUNAKAN UNTUK ANALISA KESELURUHAN SEKOLAH .

2. GUNAKAN PROGRAM ³ANALISA KESELURUHAN SEKOLAH´ UNTUK ANALISA INDEKS JISIM BADAN ATAU BMI .

ANALISA PENCAPAIAN KESELURUHAN MURID DIBUAT DI SETIAP SEKOLAH MENGIKUT JANTINA.3. .

.ANALISIS PENCAPAIAN KESELURUHAN SEKOLAH (BMI & PENCAPAIAN KESELURUHAN SEKOLAH) PERLU DIHANTAR KE JPN MELALUI PPD ( TIMB. PPD KEMANUSIAAN ) DAERAH MASINGMASING. PADA TARIKH YANG DITETAPKAN.

PPD KEMANUSIAAN GURU SUMBER PJPK PEN. PENGARAH KEMANUSIAAN 6 7 8 9 PERHATIAN : * PENYERAHAN ANALISIS KESELURUHAN PERLU DIHANTAR KEPADA JPN PERAK MELALUI TIMBALAN PPD KEMANUSIAAN DAERAH MASING-MASING . PENGARAH KEMANUSIAAN PEN.ALIRAN KERJA TAHUNAN UJIAN ³SEGAK´ BIL 1 2 3 4 5 PERKARA PERLAKSANAAN UJIAN PRA PENGISIAN DATA UJIAN PRA PERLAKSANAAN UJIAN POST PENGISIAN DATA UJIAN POST PENYERAHAN ANALISIS KESELURUHAN SEKOLAH PEMBENTANGAN ANALISIS KESELURUHAN DAERAH ANALISIS KESELURUHAN NEGERI PEMBENTANGAN ANALISIS NEGERI PERAK PENYERAHAN DATA NEGERI KEPADA KPM ( PPK ) TARIKH / BULAN JAN .MAC APRIL JUN ± OGOS AWAL SEPT AKHIR SEPT OKT AWAL NOV AKHIR NOV DISEMBER TINDAKAN GURU PJPK GURU PJPK GURU PJPK GURU PJPK KETUA PANITIA TIMB.

Disediakan Oleh GURU SUMBER PJPK NEGERI PERAK JABATAN PELAJARAN PERAK .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful