Faktor Pemilihan Reka Bentuk

)

REKACIPTA JPNJ

MEMILIH IDEA FUNGSI KESELAMATAN MESRA PENGGUNA 9 FAKTOR NILAI ESTETIKA ERGONOMIK KOS NILAI KOMERSIAL TEKNIK PEMBUATAN KESESUAIAN BAHAN REKACIPTA JPNJ .

Fungsinya terhad atau pelbagai? Sukar atau tidak untuk dikendalikan? Apakah kelebihan dari segi fungsi atau sebagainya? .FUNGSI Produk mestilah dapat menyelesaikan masalah.

MESRA PENGGUNA SENANG/MUDAH DIGUNAKAN SENANG/MUDAH DIKENDALIKAN SENANG/MUDAH DISIMPAN SENANG/MUDAH DISELENGGARA REKACIPTA JPNJ .

ERGONOMIK  Kajian saintifik mengenai hubungan antara manusia dengan persekitaran aktivitinya bagi menghasilkan produk yang bersesuaian dengan keperluan manusia. SELESA DENGAN FAKTOR FISOLOGI SELESA DENGAN FAKTOR PSIKOLOGI SELESA DENGAN FAKTOR SOSIOLOGI REKACIPTA JPNJ .

warna yang menarik .NILAI KOMERSIAL Produk yang dihasilkan hendaklah mempunyai nilai komersial untuk pasaran dan boleh dijual kepada pengguna. eg: cantik.

gam dsb. percantuman. skru. paku. rivet dsb. REKACIPTA JPNJ . ‡ Peralatan yang digunakan eg: gergaji.TEKNIK PEMBUATAN  Menitikberatkan : ‡ Teknik yang digunakan untuk menghasilkan produk eg: tanggam. kimpalan. ‡ Sistem yang diperlukan eg: sistem elektronik @ sistem mekanikal.

KESESUAIAN BAHAN MUDAH DI DAPATI MURAH RINGAN TAHAN LASAK TAHAN KELEMBAPAN KUAT TIDAK MUDAH KARAT KERAS REKACIPTA JPNJ .

KESELAMATAN 1 2 3 4 PRODUK SELAMAT DIGUNAKAN MESRA PENGGUNA MESRA ALAM PRODUK DAPAT MENYELESAIKAN MASALAH REKACIPTA JPNJ .

NILAI ESTETIKA Warna yang menarik Rekabentuk menarik ESTETIKA Kesesuaian fungsi mengikut keadaan Memenuhi citarasa pengguna REKACIPTA JPNJ .

KOS BAHAN Kos Bahan yang digunakan berpatutan Kos tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful