DUA GELIGA HIKMAT

Ali Haji Ahmad (Penyelenggara)

SINOPSIS .

Inderaputera memberitahu peri bahawa dia hendak pergi ke Berma Sakti. keluarlah peri dari tasik. Peri menerima Inderaputera sebagai cucunya. Inderaputera masih ingin melihat tuan puteri itu. Dia terlihat banyak mayat di bawah sebatang pohon kayu. tempat Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran datang bermain-main. Peri menceritakan bahawa Berma Sakti ialah taman yang amat indah. . Peri memberitahunya bahawa tuan puteri akan mandi di tasiknya iaitu Tasik Semendera Jin dalam masa tiga hari lagi. Walaupun diberitahu bahawa tuan puteri telah bertunang dengan Raja Mengerna Lela Dewa. Peri memberikan Inderaputera batu geliga bernama Mayan Bedi sebagai pampasan untuk melepaskan diri.PP: Inderaputera berjalan di tepi Tasik Semendera Jin. Salah satu mayat itu memberitahu Inderaputera bahawa raksasa yang keluar dari tasik menyebabkan kematiannya. Apabila peri itu hendak menindih Inderaputera. dia melompat lalu menangkap rambut peri itu. Tidak lama kemudian. Raksasa itu menindihkan kepala pada dirinya menyebabkan dirinya tidak boleh bangun lagi lalu menjadi mayat.

Tuan puteri segera keluar dari tasik. tuan puteri dan rombongan sampai ke tasik. . Kemudian. Tuan puteri bersembunyi di sebalik pohon kurma. Inderaputera keluar dari tasik. Apabila fajar menjelang. menunggu kedatangan tuan puteri. Inderaputera masuk ke dalam tasik dan berenang ke tempat tuan puteri mandi lalu mencubit pinggang tuan puteri. Setelah tiga hari. mereka mencari-cari baju mereka. Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran kelihatan pucat kerana bermimpikan naga yang mematuknya. Dia menyangka bahawa dia dipatuk ular. Naga itu kemudiannya menelan gemala milik tuan puteri yang tersimpan di puncak istana. Inderaputera mengambil baju mereka lalu menyembunyikannya di dalam lubang. Mereka menanggalkan pakaian lalu mandi di tasik. Apabila tuan puteri dan rombongannya ternampak akan Inderaputera. Inderaputera bolehlah bersyarat dengannya. Dia bersembunyi di dalam sebuah lubang di tepi tasik.JAC: Inderaputera mesti menyembunyikan baju tuan puteri dan apabila tuan puteri merayu. Inderaputera pergi ke tepi tasik.

Tuan puteri juga mengesyaki Inderaputera yang mencubit pinggangnya. . Tuan puteri dan bidadari mengiringinya memakai baju layang yang dipulangkan Inderaputera. Inderaputera meminta gemala hikmat yang tersimpan di puncak istana sekiranya tuan puteri ingin bajubajunya dikembalikan. tempat letaknya istana tuan puteri. Talam itu tidak lagi terbang dan tuan puteri serta bidadarinya pun ghaib. Akhirnya tuan puteri pergi berjumpa Inderaputera. Berkali-kali bidadari meminta baju daripada Inderaputera tetapi dia mengatakan bahawa dia tidak menemukan baju-baju itu. Tuan puteri bersetuju lalu mengajak Inderaputera pulang dengannya ke istana untuk mendapatkan gemala hikmat tersebut. Mereka sampai ke Padang Belantara Hairani. Inderaputera disuruh duduk di atas talam. Mereka terbang pulang dan talam itu ikut di belakang. tuan puteri mengesyaki Inderaputera menyembunyikan baju mereka.SEL: Selepas beberapa lama mencari baju.

tuan puteri makan dan minum dengan Inderaputera.LIS: Inderaputera berjalan ke arah istana Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. Tuan puteri menerangkan cara-cara menggunakan gemala hikmat tersebut. badak hikmat. Tuan puteri amat kagum dengan kebolehan dan kebijaksanaan Inderaputera lalu menyuruh bidadari yang keempat untuk menjemput Inderaputera ke taman ghairah. geroda hikmat. Di istana. Air minuman Inderaputera dibubuh sesuatu supaya Inderaputera mabuk dan kejujurannya dapat diuji. Inderaputera tidur di Balai Rangga Puspa Berahi yang amat indah. Dia dapat melepasi gajah hikmat. Selepas memakai pakaian yang disediakan oleh tuan puteri. singa hikmat. dan raksasa hikmat yang menjaga pintu istana. naga berkepala tujuh. harimau hikmat. Pada keesokan harinya. Inderaputera yang kelihatan amat kacak dibawa ke istana. tuan puteri menyerahkan gemala hikmatnya kepada Inderaputera. . Inderaputera diminta mandi di dalam kolam di taman. Pada malam itu.

kebijaksanaan.TEMA PP: Kebolehan. keberanian. dan ketabahan seseorang putera raja untuk mendapatkan dua geliga hikmat .

Keberanian seorang putera raja Kuasa istimewa batu hikmat Janji yang dikotakan Ketaatan & kesetiaan kepada golongan pemerintah .PERSOALAN JAC: Kelicikan & kebijaksanaan seorang putera raja untuk mendampingi puteri yang diminatinya.

WATAK & PERWATAKAN .

Tidak mudah mengalah ± walaupun tahu bahawa tuan puteri sudah bertunang.INDERAPUTERA SEL: Berani . Jujur ± tidak pernah menyembunyikan identiti sebenarnya daripada Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran.berhadapan & menentang binatang2 buas yg mengawal pintu istana Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. Bijaksana ± dapat mencari jalan utk menewaskan binatang2 buas yg mengawal pintu istana tuan puteri. Inderaputera masih ingin mendampingi tuan puteri. .

Berpegang kepada janji ± seperti yg telah dijanjikan. Tidak mudah mempercayai orang yg baru dikenali ± membubuh sesuatu ke dlm minuman Inderaputera utk memabukkannya supaya kejujuran Inderaputera dapat diuji.TUAN PUTERI SERI RATNA GEMALA NEHRAN LIS: Lemah-lembut ± bertutur kata dengan amat bersopan & lembut sekali kepada bidadarinya & juga kepada Inderaputera. tuan puteri telah memberikan gemala hikmatnya kpd Inderaputera. .

. penggunaan batu hikmat. dan makhluk yg dapat terbang ke udara.LATAR PP: LATAR MASA : Pada zaman dahulukala ± terdapat kehadiran jin. Malam ± Inderaputera tidur di Balai Rangga Puspa Berahi Pagi ± Tuan Puteri mandi di tasik dgn bidadarinya.

Padang Belantara Hairani ± Tempat letaknya istana tuan puteri. .LATAR JAC: LATAR TEMPAT : Taman ± Inderaputera mandi & menyalin pakaian di taman ghairah. Tasik Semendera Jin ± Inderaputera mengikut peri masuk ke dlm tasik.

LATAR SEL: LATAR MASYARAKAT : Masyarakat kerabat diraja/istana Masyarakat jin± Jin-jin dapat diseru daripada batu hikmat. Burung paksi melayani Inderaputera yg tidur di taman. Masyarakat haiwan± Binatang buas yang hikmat menjaga pintu istana tuan puteri. .

Peri mengajar Inderaputera cara2 utk melihat tuan puteri & mendapatkan geliga hikmat yg dimiliki tuan puteri. Tuan puteri terdesak utk mendapatkan baju layangnya dgn bersetuju utk memberikan geliga hikmatnya kpd Inderaputera. Dia berjaya mengatasi halangan tersebut.Inderaputera menyembunyikan baju layang tuan puteri. KLIMAKS ± Inderaputera berhadapan dgn pelbagai binatang buas & juga raksasa yg mengawal pintu tuan puteri. PENUTUP ± Tuan puteri memberikan geliga hikmat miliknya kpd Inderaputera. KONFLIK . PERKEMBANGAN ± Peri memberitahu Inderaputera ttg Berma Sakti. .PLOT LIS: PERMULAAN .Inderaputera diberikan geliga hikmat setelah mengatasi peri di Tasik Semendera Jin.

dan naga berkepala tujuh. Teknik Dialog ± Maka sahut oleh Inderaputera.70) . ³ Pulangkanlah baju kita dahulu.´ (hal. geroda hikmat.TEKNIK PLOT PP: Teknik Pemerian ± diperihalkan binatang buas yg menjaga pintu istana tuan puteri & cara2 Inderaputera mengatasi cabaran itu. apa2 kehendak saudaraku hambalah beri. badak hikmat. ³ Sebenarnyalah kita bersaudara juga. harimau hikmat. Maka ujar tuan puteri. singa hikmat. Teknik Saspens ± Tatkala Inderaputera menghadapi gajah hikmat. raksasa hikmat.

(hal.79) PERSONAFIKASI ± Maka bayan pun bersyair & tiung bernyanyi & nuri pun berurita terlalu ramai suaranya itu. (hal.65) BAHASA ISTANA ± «´Mandilah engkau supaya beta mandi.GAYA BAHASA JAC: SIMILE ± Maka rambutnya Tuan Puteri pun hampalah ke tanah sperti mayang di atas talam rupanya. (hal.74) .´ (hal.79) IMEJAN ± Maka dilihatnya oleh Inderaputera ada sepohon kayu beringin batangnya daripada emas manikam yang merah.

Bijaksana ± Kita mestilah menggunakan kebijaksanaan utk menyelesaikan masalah seperti Inderaputera yg dapat mengatasi binatang & raksasa buas yg hikmat itu.NILAI & PENGAJARAN SEL: Berani ± Kita hendaklah berani seperti Inderaputera yg berani melawan binatang buas yg mengawal istana. Tabah± Kita perlulah tabah menghadapi dugaan kehidupan sperti Inderaputera yg tabah berjalan menuju ke arah istana tuan puteri walaupun mendapati istana tuan puteri itu seperti gunung berapi. . Mengotakan Janji ± Kita mestilah mengotakan janji seperti peri & tuan puteri yg memberikan geliga hikmat kpd Inderaputera seperti yg telah dijanjikan.

TAMMMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful