FAKTOR PENYUMBANG KEPADA PERKEMBANGAN

POSITIF REMAJA

PERKEMBANGAN POSITIF REMAJA ?
1.Konsep Intrapersonal 1.1 Biologi 1.2 Kognitif 1.3 Sosio Emosi 2.Konsep Interpersonal 2.1 Kitaran SCHAW K – Komponen A – Aplikasi R – Rintangan M – Motivasi A - Akibat

1. KONSEP INTRAPERSONAL
Home

1.1 Biologi
Perubahan puberti - Keturunan Program dalam gen pada setiap manusia adalah tempoh kemunculan akil baligh individu (Adair, 2001) - Hormon Bahan kimia dalam badan yang diliputi oleh kelenjar endokrin. Hypothalamus – struktur dalam bahagian terbesar otak yang mengawal pemakanan, peminuman dan seks. Androgen – kelas utama hormon seks lelaki. Estrogen – kelas utama hormon seks perempuan.

Previous

Next

Help

1. KONSEP INTRAPERSONAL
Home

Previous

Next

Help

• Hormon pituitari yang berlebihan akan menyebabkan individu berbadan besar. Kekurangan hormon ini akan menyebabkan pertumbuhan seseorang terbantut. • Tiroksin yang berlebihan akan menyebabkan seseorang individu aktif • Kekurangan tiroksin akan menyebabkan seseorang berasa lesu.

1. KONSEP INTRAPERSONAL
Kesan Perkembangan Awal dan Lambat Puberti
Home

Awal “Early” Puberti
Perempua Lebih popular, mendapat n perhatian remaja lelaki, lebih Jangka pendek terlibat dengan aktiviti Perempua seksual yang kabur, tahap Imej diri n
Jangka panjang

Previous

Kerisauan tentang lambat puberti. Mendapat bentuk badan yang menawan, dianggap lebih menarik dan “sociable” tinggi, Intelek yang inisiatif bersosial.

Lambat“Late” Puberti

Next

Help

depresi yang tinggi, kerisauan, gangguan pemakanan Mendapat imej diri yang diinginkan, lebih popular, penglibatan awal dengan aktiviti seksual dan bahan larangan, lebih baran.

Lelaki
Jangka pendek

Lelaki

Lebih bekerjasama, boleh Jangka mengawal diri, lebih sosial, panjang lebih konvensional, serius.

Bertindak tanpa berfikir panjang,

SUMBER : Arnett, Jeffrey (2001). Adolescence and Emerging Adulthood. New Jersey:Prentice Hall. Pg: 56

1. (Shahizan dan rakan (2006). o Remaja juga berfikir secara idealistik. Intrapersonal & Previous Next Help . KONSEP INTRAPERSONAL Home 1.2 Kognitif Teori PIAGET (1952) o Pemikiran formal adalah lebih abstrak daripada pemikiran secara konkrit. o Pemikiran formal yang abstrak dalam pemikiran remaja penuh dengan idealisme dan berbagai-bagai kebarangkalian. o Remaja juga berfikir secara logik.

sikap dan mekanisme (kemampuan) remaja dalam menyelesaikan masalah. interaksi dengan orang lain. Previous Next Help . Cara bertutur.1.Lakonan watak – spt. dipakai remaja bg melakonkan watak peribadi. KONSEP INTRAPERSONAL Home 1.3 Sosio emosi .Cantuman perkataan “sosial” dan “emosi”. .Terbentuk drpd. . perasaan. Persona (Latin) – “topeng” yg. personaliti remaja itu sendiri.

1983 dlm. ( Power dlm Crow&Crow.sambungan Home Takrif perkembangan sosial remaja. 2006:34) . Shahizan dan rakan-rakan . Previous Next Help Kemajuan secara beransur-ansur melalui Kegiatan yang diarah bagi seseorang Individu mengenai kefahamannya pada warisan masyarakat dan pembentukan Corak kelakuan yang mudah lentur yang ada Persamaan munasabah dengan warisan ini.

New York: Mc-Graw Hill dlm Shahizan dan rakanrakan (2006):hlmn. Tamat pendidikan formal Mencapai status majoriti Mencapai umur dewasa (18 – 21 thn) Tamat upacara rites of passage . L=12 @ 13 thn) Memasuki masa latihan bg upacara rites of passage Pencapaian status dan keistimewaan orang dewasa. (1999).2) SEMPADAN REMAJA APABILA REMAJA BERMULA APABILA REMAJA BERAKHIR Keupayaan reproduksi seksual Pencapaian identiti Keupayaan penaakulan tinggi yang mantap Home BIOLOGI Previous Permulaan puberti Mula berpisah atau “detach” drpd. keluarga dan ahli masyarakat Memasuki sekolah menengah Mencapai status juvana Umur remaja ( P=10 @ 11 thn . Adolescence. ibu bapa Keupayaan penaakulan yang tinggi EMOSI KOGNITIF INTERPERSON AL SOSIAL PENDIDIKAN LEGAL KRONOLOGI BUDAYA Next Help Mula beralih minat drpd ibu Perkembang kebolehan bapa kpd rakan sebaya intimasi dgn rakan sebaya Mula latihan untuk peranan (role) kerja.( SUMBER : Steinberg.L.

“STORM AND STRESS” Home Maksud: Aktiviti remaja secara berperingkat. Berdasarkan apa yang disuruh oleh orang yang berautoriti. Previous Next Help . Aktiviti remaja berkait dengan budaya yang dialami oleh remaja dan mengikut norma masyarakat.

KELUARGA MASYARAKAT SEKOLAH Next Help KEMATANGAN .“STORM AND STRESS” Home Previous • Perkembangan sosial remaja juga dipengaruhi oleh dunia sosialisasi remaja itu sendiri.

( Erickson dlm. Shahizan dan rakan . guru mereka dan pihak berkuasa yang lain (Chu dan Powers (1995:13) dlm. Santrock 2000:501 dlm. Shahizan dan rakan 2006:35) Masa perkembangan identiti di mana remaja sedang memilih beberapa pilihan yang bermakna. (1995) dlm Shahizan dan rakan.“Storm & stress” Sebagai remaja yang menuju ke arah dewasa. 2006:35) Next Home Dan kadang-kadang remaja ini perlu melalui Help beberapa pusingan konflik dan tolak ansur dengan keluarga. mereka Previous Makin kurang bergantung pada keluarga mereka (Field et al. 2006:35) .

emosi AKIBAT KENDIRI NEGATIF Perasaan rendah diri yang tinggi. matlamat mantap. tidak Kecemerlangan bertindak mengikut akademik remaja. 2006:35) “… domainspecific evaluation AKIBAT KENDIRI POSITIF Penyesuaian diri yg mudah. Lebih bersifat konstruktif. Mudah terpengaruh. Terdedah kpd kritikan emosi dan tingkah laku org. Yakin pada diri. Help Perkembangan kognitif. Lari drpd situasi sosial. remaja tahap baik. lain. Tiada kawalan internal. Akademik kurang cemerlang – mudah kecewa. . Shahizan dan rakan. Dipres dengan keadaan yang dialami.“STORM AND STRESS” Home Previous Next KONSE P KENDIR I REMAJA Santrock (2000:401 ) dlm.

Industri lawan rasa rendah diri 5. Percaya lawan tidak percaya 2.ms 20 dlm Shahizan dan rakan. Keutuhan lawan putus asa TAHAP DALAM HIDUP Bayi Awal kanak-kanak Kanak-kanak Awal remaja Remaja Awal dewasa Dewasa Tua Previous Next Help SUMBER: Berndt. Identiti lawan keliru peranan 6. Generativiti lawan tidak bergerak 8. Inisiatif lawan rasa bersalah 4. Autonomi lawan malu-malu dan raguragu 3. Intimasi lawan isolasi 7. United State: Harcourt Brace Jovanovich.“STORM AND STRESS” Home KRISIS IDENTITI TITIK KRISIS 1. 1992. Child Development.J. T. 2006:48 .

“STORM AND STRESS” Home Previous Next Marcia (1980. Intrapersonal dan Interpersonal Untuk Remaja.:49 . Kuala Lumpur:PTS Publication ms.1994) menganalisis teori Erickson dan merumuskan empat peringkat identiti remaja kepada dua dimensi utama iaitu krisis dan komitmen. Krisis – tempoh masa perkembangan identiti remaja memilih beberapa pilihan yang bermakna. Komitmen – sebahagian perkembangan identiti remaja menunjukkan pelaburan peribadi dalam liku-liku hidup mereka ( dlm Santrock 2000:501) Help Status Identiti Marcia Kedudukan dalam edologi dan pekerjaan Krisis Komitmen Identiti moratarium Identiti forecloser Identiti diffusi Identiti pencapaian Ada Tiada Tiada Ada Tiada Tiada Ada Ada SUMBER: Shahizan dan rakan-rakan (2006).

Sukar bergaul dengan orang lebih dewasa kerana diperkecilkan oleh orang dewasa.Home Identiti moratorium Remaja ada krisis tetapi tidak bersungguh-sungguh mengatasinya. Previous Next Help . Tetapi membiarkan sahaja masalah ini tanpa mengatasinya. Cth :.

Cth. Previous Next Help . dia sudah membuat persediaan awal meneroka bidang yang sesuai dengan pembelajarannya di sekolah menengah.:Sebelum masuk universiti.Home Identiti foreclosur Remaja tidak mengalami krisis telah membuat komitmen terlebih dahulu.

Previous Next Help . Mengambil sikap sambil lewa.Home Identiti difusi Remaja ini belum membuat komitmen kerana tidak mengalami sebarang krisis. Tidak serius dengan diri dan keadaan yang berlaku di sekitarnya.

Previous Next Help .Home Identiti pencapaian Remaja ini mengalami krisis dan membuat komitmen iaitu mengambil langkah untuk mengatasi krisis tersebut. Berazam untuk masuk ke universiti setelah tamat kursus di kolej. Cth.:Tidak dapat masuk universiti tetapi mendaftar di kolej lain untuk mengambil kursus yang diingini.

Akibat Previous Next K Help A 5 ASPEK KARMA A M R .1 Kitaran SCHAW HIR (Hubungan Interpersonal Remaja) dapat dilihat drpd lima aspek KARMA K – Komponen A – Aplikasi R – Rintangan M – Motivasi A .2. KONSEP INTERPERSONAL Home 2.

Budaya c. Keluarga f. Teknologi HIR yang lebih kompleks pada zaman remaja berbanding zaman kanak-kanak. Agama e. Komuniti h. Sekolah g. Rakan Sebaya d. Previous Next Help . Jantina b.KARMA Home Komponen 8 Komponen utama:a.

3 aspek Pengetahuan – “self determination” Pembelajaran kemahiran – “communication skill” Strategi – “problem solving strategies” Previous Next Help .KARMA Home Aplikasi Remaja memerlukan mekanisme yang dapat membantu menangani hubungan interpersonal mereka.

Kawalan keluarga ii. Antara halangan :i. Kekurangan sokongan Previous Next Help .KARMA Home Rintangan Wujud halangan luaran semasa remaja mengaplikasikan kemahiran hubungan interpersonal mereka. Persepsi masyarakat iii.

ganjaran dan “token economy”.KARMA Home Motivasi Halangan yang wujud dapat diatasi oleh motivasi intrinsik dan motivasi ekstrinsik remaja. Motivasi intrinsik – defend mechanism – projeksi dan rasionalisme. Motivasi ekstrinsik – peneguhan. membantu remaja kendalikan rintangan secara intrinsik. Previous Next Help .

Meningkatkan kemahiran psikomotor. HIR yang berjaya membawa remaja kepada:Mencapai kematangan sosial. Pembentukan sikap positif pada seluruh kehidupannya Previous Next Help .KARMA Home Akibat Kitaran SCHAW – menerangkan akibat positif. Mencapai kematangan mental.

PERKAITAN ANTARA PERKEMBANGAN POSITIF REMAJA DENGAN FAKTOR PENYUMBANG Home PERKEMBANG AN POSITIF Intrapersonal BIOLOGI FAKTOR PENYUMBANG Gaya kepimpinan demokratik.Ibu/bapa menerangkan tentang perubahan biologi yang akan dialami oleh anak mereka. . dan menyampaikan dgn. Ibu bapa memililiki pengetahuan dari segi saintifik tentang perubahan hormon dalam badan yang mempengaruhi emosi anak. ibu bapa memberikan rangsangan dan sumber kepada anak-anak mereka untuk meneruskan pencarian dan menanyakan proses intelek (operasi formal teori Piaget) tidak putus-putus mengenakan Ibu bapa yang standard penilaian.Marimuthu(1990:38) Anak-anak keluarga kelas pertengahan. Previous Next Help Intrapersonal KOGNITIF Intrapersonal T. Jelas standard ini serta memberikan peneguhan SOSIO .EMOSI menjadikan anak-anak mendapat kedudukan di dalam persekitaran. Cth:.

sabar. mesra SOSIAL .PERKAITAN ANTARA PERKEMBANGAN POSITIF REMAJA DENGAN FAKTOR PENYUMBANG REALISTIK Home CTH: Tidak Peramah E i ka INV H: Su bag CT irian an nd esaik l rse be nye lah me masa Previous SIO be CTH NA rse : S L me ndi uka ny rian e ma lesa bag sa ika i lah n ST TIF IGA Next Help KO N VE N G SIN RI KOMPONEN AKIBAT MOTIVASI a gi uk : S n ba H CT diria ikan sa en ers nyele lah b e m masa CT H :S en sit A RT IST IK T EN APLIKASI RINTANGA N P ER if CTH: Peramah.

FAKTOR PENYUMBANG konflik IBU BAPA-REMAJA .

Perbezaan Budaya . Perubahan Kognitif . Pendapat ahli terapi terhadap konflik remaja dengan ibu bapa . Perubahan Biologi ..

dalam Arnett. percaya bahawa remaja tidak akan berkembang secara normal sekiranya tidak berhadapan dengan keadaan “haru-biru” dalam hubungan mereka dengan ibu bapa.Pendapat Ahli Terapi (Scholars) Home Previous Arnett.JJ (2001:204) tidak dapat dielakkan semua remaja akan memberontak terhadap ibu bapa dan semua ibu bapa serta remaja akan merasai pengalaman yang teruk itu untuk beberapa tahun. Stanley Hall (1904) dan Anna Freud (1946). JJ (2001) mengatakan kehidupan berkeluarga tidak selalunya berjalan lancar terutama keluarga yang mempunyai anak remaja. G. Anna Freud (1946). Next Help .

ii. ada DUA kajian yang dibuat. Offer. J. dan menggunakan kereta keluarga. 1969 dlm. pakaian.Sambungan pendapat “scholars” Home Previous Pada tahun 1960.J. Arnett. . Kedua-dua Dapatan Kajian menunjukkan:i. (Douvan & Adelson. tetapi ketidaksefahaman berlaku tentang isu-isu seperti berkurung. 2001:204) Next Help . Remaja dan ibu bapa jarang tidak bersetuju. Sejumlah besar remaja suka kepada ibu bapa yang mempercayai dan menghargai mereka. “grooming”. 1966.

(Arnett.PERUBAHAN BIOLOGI Home Previous  Remaja semakin membesar dan kuat dari segi fizikal semasa akil baligh. 1999a:206) Next Help .  Akil baligh juga menunjukkan kematangan seks. ini menimbulkan konflik di antara remaja dengan ibu bapa.  Ini menjadikan ibu bapa semakin sukar untuk menunjukkan autoriti.

PERUBAHAN KOGNITIF Home KESEDIAAN KOGNITIF Piaget dlm Shahizan dan rakan. semasa bergaul dgn. 2006 ms 92. kawan. keupayaan berbahasa tetapi pertuturannya agak egosentrik. Previous Next Help . Praoperasi – cth. Operasi Konkrit – Operasi Formal – penyelesaian masalah secara abstrak dapat dilakukan. Deria Motor – cth. boleh dilihat drpd EMPAT peringkat perkembangan. bnyk pemerhatian banyak dilakukan.

Konflik juga merupakan refleksi daripada perubahan kognitif remaja dan ibu bapa terhadap pengharapan di antara mereka. 2001:206) Previous Next Help .Home PERUBAHAN KOGNITIF Kemampuan dan peningkatan berfikir secara abstrak dan lebih kompleks menyebabkan remaja lebih membangkang berbanding awal remaja. (Arnett. Ini menyebabkan ibu bapa semakin sukar untuk “mengalahkan” anak remaja mereka.

Home PERUBAHAN Collins (1997) dlm Arnett . memandangkan ianya mewujudkan equilibrium yang baru di dalam sistem keluarga yang menjadikan remaja lebih berautonomi. KOGNITIF 2001:206  Konflik akan berlaku bila pengharapan ibu bapa di musnahkan sewaktu anak mereka meningkat remaja dengan kemahuan yang berbeza – lebih masa bersama kawan. berpakaian mengikut peredaran zaman. Previous Next Help .  Konflik boleh menjadi lebih konstruktif dan berguna.

Amerika – dahulunya konflik ibu baparemaja jarang berlaku. .PERBEZAAN BUDAYA Home Previous Next Help Perubahan biologi dan perubahan kognitif berlaku di kalangan remaja dalam pelbagai budaya walau bagaimanapun konflik ibu baparemaja tidak tipikal dalam semua budaya. Faktor ekonomi – “nonindustrialized” – saling memerlukan dalam keluarga – mewujudkan keharmonian.

Previous Next Help .1997 dlm Arnett. American Latin (Zhou. 2001:206) kepercayaan masyarakat terhadap kuasa ibu bapa dan tahap kebebasan remaja mengurangkan konfik ibu bapa – remaja.Home PERBEZAAN BUDAYA  Berbeza dgn negara industri spt Jepun dan Taiwan juga di Asian.

2000 School Church Ahli Perubatan Majikan Industri Hiburan Family Next Help Arnett. New Jersey:Prentice Hall :208 .J (2001).Keluarga dan Perubahan Zaman Home Previous Fungsi Educational Religions Medical Economic Support Recreational Affective Institusi. J. Adolescence and Emerging Adulthood. 1800 Family Family Family Family Family Family Institusi.

.Akibat / kesan:perceraian perkahwinan semula ibu/bapa tunggal ibu dan bapa berkerja terhadap remaja.

menjadikan mereka terdedah kepada perasaan permusuhan dan ‘tuduh menuduh’ sebelum dan selepas ibu bapa bercerai. Perceraian ini selalunya menyakitkan.Kesan Perceraian Home Amato & Keith. Kanak-kanak dan remaja yang berhadapan dengan perceraian. Previous Next Help . memberi penekanan dan memberi kesan kepada mereka. 1991 Perceraian .“Exposure to conflict between parents” Perceraian mengaitkan perhubungan yang tidak boleh diselesaikan.

Previous Next Help .Kesan Perceraian Home Emery. Berapa banyak “warmth” kehangatan kemesraan di antara mereka. 1999 : “Family process” Kualiti perhubungan ahli keluarga. Mempengaruhi perkembangan anak remaja.

Kesan Perceraian Home Jacobs. ( penggunaan wang dan kebebasan untuk keluar lewat malam mereka boleh menanganinya secara bijak ) (Turner. 1983. Wallerstein & Blakeslee. Weirnraub & Wolf.  Remaja yang ibu bapa bercerai lebih banyak kebebasan berbanding i/bapa tidak bercerai. 1983 Previous Next Help  “Divorce affects parenting practices”  Perceraian menyakitkan dan memberi tekanan bagi yang mengalaminya.  Termasuk bagaimana untuk berperanan sebagai ibu bapa. Irwin & Millstein. 1986.  Kesan lebih ketara terhadap ibu bapa. 1991) .  Memberi banyak kesan terhadap hidup mereka.

purata sebanyak 40% hingga 50%  Beban kewangan kesan perceraian menyebabkan kesan negatif terhadap perhubungan ibu bapa dengan anak remaja. Previous Next Help .Kesan Perceraian Home “Increase in economic stress” ( Smock. pendapatan keluarga ditanggung oleh ibu dengan meningkat. 1993 )  Selepas bercerai.

kebimbangan dan tingkah laku tidak terkawal.Kesan Perkahwinan Semula Home Previous Next Help  Secara umum remaja yang ibu/bapa berkahwin semula. mempunyai banyak masalah berbeza rakan. ( Allison & Furstenberg. termasuk depression. 1989 )  Pencapaian akademik anak remaja merosot (Jeynes. 1999)  Anak remaja juga terlibat dengan tingkah laku .

.  “Attachment” anak gadis dengan ayah tiri agak sukar berlaku kerana anak gadis lebih banyak menghabiskan masa di luar rumah. 1993)  Remaja perempuan lebih mengalami masalah atau reaksi negatif bila ibu berkahwin semula.  Perkahwinan semula ini mengganggu ekuilibrium – perlu menerima “family structure” yang baru dan menerima kehadiran ahli baru dalam “family system” yang mana telah pun memberi tekanan dan kesakitan akibat perceraian dahulunya.Kesan Perkahwinan Semula Home Previous Next Help  Remaja lebih menghadapi masalah bila ibu/bapa berkahwin semula berbanding kanak-kanak ( Hetherington. Anak gadis merasakan kurang selesa dengan kehadiran ayah tiri disebabkan oleh kematangan seksual mereka. dan keakraban ini diganggu oleh perkahwinan semula ini. Ini kerana sebelum perkahwinan semula ibu hubungan mereka sangat rapat. Kehadiran ayah tiri dirasakan menggugat ayah kandung mereka.

Previous Next Help .Kesan Ibu/Bapa Tunggal Home McLanahan & Sandefur. 1994 Banyak masalah wujud termasuk peningkatan prestasi di sekolah menurun. masalah psikologi seperti depression dan kebimbangan dan salah guna bahan terlarang serta penglibatan dalam aktiviti seksual akibat ibu/bapa tunggal.

Mereka lebih berkeyakinan dan mempunyai aspirasi kerjaya yang tinggi berbanding dengan ibu yang tidak bekerja.Kesan Kedua-dua Ibu Bapa Bekerj Home Previous Next o Kesan kedua-dua ibu bapa bekerja bergantung kepada jantina remaja dan sama ada kedua-dua ibu bapa bekerja sepenuh mas. o Kesan positif dirasai oleh remaja perempuan. (Hoffman. 1984) Help .

1984) o Konflik ini tercetus kerana tanggungjawab terhadap keluarga terpikul di bahu mereka kerana ibu bekerja. (Montemayor. Remaja lelaki lebih perlu memikul tanggungjawab ini berbanding dengan remaja perempuan.Kesan Kedua-dua Ibu Bapa Bekerj Home Previous o Berbanding dengan remaja lelaki. remaja lelaki yang kedua-dua ibu bapanya bekerja. o Remaja lelaki ini lebih banyak bergaduh dengan ibu dan adik beradik yang lain. tidak berfungsi sebagaimana seorang ibu atau bapa yang bekerja. o Prestasi pelajar lelaki juga menurun dalam keluarga kelas pertengahan dan keluarga kelas atas pertengahan Next Help .

( Carnegie Council on Adolescent Development. o Remaja biasanya akan menggunakan masa yang ada (waktu ibu bapa bekerja) dengan terlibat dengan gejala sosial. Pada waktu tersebut mereka tidak dipantau oleh ibu bapa mereka. kemurungan. dan penggunaan dadah dan alkohol. 1992) Next Help .Kesan Kedua-dua Ibu Bapa Bekerj Home Previous o Ibu bapa yang bekerja sepenuh masa menyebabkan anak remaja mereka terdedah kepada pelbagai masalah.

tingkah laku devian .“Dating”.kerjaya . “love” dan seksualiti .Masalah-masalah remaja .

They learn to be confident. If children live with fear. If chidren live with tolerance. Previous Next Help . If children live with encouragement. Home They learn to condemn If children live with hostility. They learn to fight.CHILDREN LEARN WHAT THEY LIVE If children live with criticism. They learn to be apprehensive. They learn to be patient.

Home Previous Next Help .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful