Anda di halaman 1dari 14

Topik 4 Asemblaj

Asemblaj (assemblage) merupakan karya dua dimensi atau tiga dimensi yang terhasil daripada gabungan pelbagai bahan terpakai. Ia merupakan cabang daripada abstrak ekspressionisme.

CONTOH-CONTOH ASEMBLAJ

Contoh asemblaj yang terkenal dalam dunia arca.

CONTOH-CONTOH ASEMBLAJ YANG LAIN

Alatan yang digunakan


1. Playar- Playar pemotong - Playar muncung - Playar pengapit 2. Gunting dawai/zing - gergaji besi 3. Ragum - ragum apit - ragum meja 4. Alat pengimpal termasuk bahan pematri, kepingan logam, besi dan bar besi 5. Pemotong besi - gergaji besi elektrik 6. Tujuk besi -Tukul kayu - Ganden kayu - Tukul kepala muncung 7. Gerudi elektrik + Pelbagai jenis mata gerudi

Bahan dan media yang digunakan


.Aluminium .Plaster of Paris .Besi .Timah .Besi waja .Bongkah Kayu .Tanah liat

Proses Asemblaj Dilakukan


. Kimpalan . Gam plastic . Tanggam . Ikatan . Jahitan .Menggunakan skru, bol dan nat

Penyediaan Lakaran Idea 1. Setelah dapatan kajian diperolehi, pengarca akan memilih alat-alatan dan bahan binaan untuk menghasilkan arca. 2. Sebelum menghasilkan karya, lakaranlakaran kecil dalam konteks penjanaan idea dilakukan bagi memperoleh hasilan asemblaj yang berkualiti dan mempunyai nilai estetika yang tinggi.

3. Daripada beberapa lakaran/sketsa yang dijana tadi, pilih satu lakaran yang terbaik dan tinggi nilai estetikanya. Kembangkan idea dan buat perincian (details) untuk penghasilan karya pada saiz yang dirancang/sebenar. 4. Mengemaskinikan lakaran untuk memperoleh dapatan lakaran karya yang baik, buat beberapa pertimbangan dari pelbagai kemungkinan seperti penstrukturan reka bentuk, kesesuaian bahan dan alatan serta teknik.

Proses Membentuk Asemblaj


. Membuat model kecil atau prototaip . Membuat kerangka atau struktur . Membuat asemblaj yang sebenar . Kemasan dan persembahan

PERSEMBAHAN HASIL KERJA


. Ekspresi Diri 1. Menepati Tema dan Tajuk . tema dan tajuk menjadi pokok persoalan yang ingin dikongsi sama oleh pengarca . berupa maklumat, dokumentasi, lonjakan paradigma, cetusan emosi dan perasaan, sindiran atau satira, protes, kegilaan idea dan lain-lain.

2. Bahan Binaan Sesuai dengan Tujuan Hasilan . asemblaj mewakili karya yang agak bebas dan pelbagai dari penggunaan bahan atau media 3.Asemblaj yang Kuat, Kukuh dan Selamat . terdiri daripada kombinasi yang padat dan kukuh. . disepadukan dengan kimpalan, skru, bol dan nat serta tanggam antara objek secara kukuh dan terancang.

4. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang dengan Baik . mengadun pelbagai bahan lalu membentuk kesatuan komposisi yang artistik. . Ciri bentuk dan sifat bahan yang pelbagai mengujudkan satu ritma atau rentak yang menarik 5. Mengaplikasi Asas Seni Reka, Estetika dan Etika Pengkaryaan . digubah berdasarkan asas seni reka. . terkandung unsur seni, prinsip seni dan struktur seni. .

6. Asli, Unik dan Berketerampilan . tiada Ciplakan atau plagiat . suatu kelemahan, kepicikan dan kejahilan terhadap si pengkarya

Kemahiran-kemahiran mengaplikasi alat, bahan dan teknik sering kali merujuk kepada empat perkara yang berikut:
1. KesesuaianTajuk, Tema danTeknik yang Dikaitkan dengan Pemilihan Alat dan Bahan 2. MembuatThumbnail-print Bertujuan untuk Membuat Pilihan yang Terbaik 3. Kaedah Mengguna Alat Perlu Betul danMengikut Peraturan 4. Kemasan dan Peragaan