Anda di halaman 1dari 13

Lukisan ialah salah satu aktiviti penghasilan karya dalam bidang seni halus yang dihasilkan melalui garisan

sehingga mewujudkan rupa,bentuk,cahaya,bayang,jalinan dengan menggunakan media kering. Unsur garisan amat penting dalam karya lukisan yang merupakan kerja peringkat awal untuk menghasilkan catan,arca,ataupun mural. Lukisan juga boleh menyatakan luahan emosi,keintelektual & spiritual manusia.biasanya lukisan dihasilkan secara spontan,mengikut gerak hati & perasaan pelukis masing.

SEJARAH LUKISAN

1. 2. 3. 4.

Lukisan awal telah dijumpai di dinding gua yang dihasilkan oleh manusia pada zaman purba. Kebanyakan lukisan yang dijumpai adalah berkisahkan tentang kehidupan seharian spt perburuan & pengembaraan. Di Malaysia lukisan pada gua telah dijumpai di gua Niah Sarawak & Gua Tambun,Perak.Di luar Malaysia ialah di Gua Lascaux,Perancis. Kebanyakan karya lukisan di dinding gua menggunakan gaya yang sama iaitu imej binatang di gambarkan dengan pelbagai kualiti garisan ringkas membentuk binatang perburuan,komposisi yang hampir sama.

SEJARAH LUKISAN

Lukisan paling awal dipercayai telah dijumpai di Gua Chauvet,Ardeche,Perancis pada tahun 15000-13000 S.M.Lukisan tersebut menggambarkan sekumpulan kuda.Lukisan gambar kuda atau binatang perburuan dipercayai adalah satu hasil lukisan terawal yang dihasilkan oleh manusia pada zaman paleolitik.

INFO DINAMIK

Pada tahun 1471-1528,seorang pelukis agung ALBERCHT DURER berbangsa Jerman Zaman Renaissance telah menghasilkan potret seorang tua berumur 93 tahun dengan menggunakan pen celup & dakwat. 2. Pada tahun 1500-1552,seorang pelukis dari Itali iaitu DOMENICO CAMPAGNOLA telah menunjukkan lukisan menggunakan pen bulu & dakwat. 3. Pada awal tahun 1950, Malaysia pula mempunyai pelukis yang berkedudukan & dedikasi seperti Yong Mun Sen,Abdullah Arif,Cheong Soo Pieng,Khaw Sia dll. 1.

TOKOH
ALBERCHT DURER DOMENICO CAMPAGNOLA Yong Mun Sen ABDULLAH ARIFF CHEONG SOO PIENG KHAW SIA

Jenis-Jenis Lukisan
Lukisan Fantasi
Lukisan Kontur

Lukisan teknikal

Lukisan Ilustrasi

Lukisan Kajian

Lukisan Kartun

Alatan Untuk Melukis


PENSEL ARANG PEN MANUSKRIP

PEN TEKNIKAL BERUS M. BULAT BERUS TULISAN CINA

Teknik Penghasilan Lukisan Lukisan garisan Gosokan

Teknik Burnishing

Teknik Campuran Teknik Frottage Teknik Titik