Anda di halaman 1dari 20

E5803 SISTEM PERLINDUNGAN Stesen Janakuasa Hidro & Janakuasa Stim

Pensyarah : En. Plazus Moridin


Ahli kump : 1. Mohd Waarith Jalil 07PET10F2039 2. Rahmat Asis 07PET10F2034

Janakuasa Hidro

Prinsip Kendalian
Air ditakung pada suatu paras yang tinggi dan luasnya supaya dapat menghasilkan suatu tenaga yang kuat dan bagi menggerakkan kipas turbin. Air disalurkan menerusi saluran masuk ke turbin dengan suatu tekanan yang kuat dan deras. Injap air berfungsi untuk mengawal kelajuan air. Tekanan air yang kuat atau deras ini akan menggerakkan kipas turbin. Apabila kipas turbin berputar,maka pengalir rotor dalam penjana akan bergerak dan urat daya akan dipotong, seterusnya daya gerak elektrik (d.g.e) akan terhasil. Air yang keluar dari turbin akan disalurkan ke sungai.

Penerangan setiap kawasan yang bernombor :


1. Empis air ( paip saluran ) Empis air berfungsi membawa air ( empangan ) kepada turbin. Empis air terbahagi kepada dua kumpulan. Iaitu bertekanan tinggi dan bertekanan rendah. 2. Tiub alir bebas Terletak di bawah rumah kuasa yang menghubungkan turbin dengan laluan ekor. Mengawal air yang jatuh daripada roda turbin dan mengalirkan ke permukaan air melalui laluan ekor. Meningkatkan tindakan terus terhadao pusingan air pada turbin

3. Rumah kuasa Menempatkan dan melindungi beberapa bahagian utama seperti turbin, penjana, pengulang alik, bilik kawalan dan peralatanperalatan lain. 4. Alur limpah Pintu kawalan diperbuat daripada logam yang tebal dan dibuka apabila diperlukan untuk membuang lebihan air bagi mengawal paras air dalam kolam air.

Janakuasa Stim

Kendalian :
Memampatkan udara diruang pemampatan dan udara disalurkan ke kebuk pembakaran. Dalam kebuk pembakaran,minyak dibakar 1600 c sehingga menghasilkan gas. Gas tekanan tinggi disejukan pada suhu selamat 800 c sebelum disalurkan ke turbin gas,memusing turbin. Gas yang tekanan rendah dilepaskan melalui ekzos.

Rujukan :
http://asyyshafiesmtmt.blogspot.com/2009/0 5/jenes-jenis-stesen-janakuasa-di.html http://www.slideshare.net/arkam_slideshare/ topik1-penjanaan-presentation Nota teknologi elektrik E1001/unit17. Janakuasa hidro Batang Ai, Kuching Sarawak.

Lampiran :
Lawatan kelas ke Hidro Batang Ai,Kuching Sarawak.

Gambarajah 1. Alur Limpah

Gambarajah 2. Bahagian Hidro

Gambarajah 3. Bahagian Hidro beserta nama

Gambarajah 4. Bahagian Hidro beserta nama

Gambarajah 5. Hidro Batang Ai

Gambarajah 6. Maklumat tentang turbin

Gambarajah 7. Turbin 13 bilah.

Gambarajah 8. Bahagian tepi empangan

Gambarajah 9. Bilik kawalan

Gambarajah 10. Pintu empangan untuk laluan air

Gambarajah 11. Empis air

Sekian..