Anda di halaman 1dari 12

Program pengguna jalanraya selamat-Penggunaan kenderaan tidak bermotor

Mohamad Izzudin bin Aris

Basikal
TATACARA MENGGUNAKAN BASIKAL: Mahir menggunakan basikal dan pastikan basikal berkeadaan baik. Jangan membawa pembonceng. Jangan berlumba. Jangan bersaing-saing/bergandingan. Jangan bergurau senda. Setelah tiba di sekolah, ikut peraturan lalu lintas.

Sebelum Menunggang Basikal Pastikan: Kesihatan anda berada terjamin sebelum menunggang basikal. Basikal dalam keadaan baik dan selamat. Memakai topi kaledar keselamatan. Memakai pakaian yang cerah bagi memudahkan pengguna jalan raya melihat anda. Memasang lampu basikal ketika waktu malam.

Pakaian lengkap semasa berbasikal.

Tunggang basikal yang bersesuaian dengan ketinggian penunggang.

Semasa Menunggang Basikal Pastikan: Memberi tumpuan yang sepenuhnya. Berhati-hati di kawasan yang selalu berlakunya kemalangan. Peka dengan keadaan jalan raya. (berlubang, selekoh, air bertakung, simpang & lln.) Jangan menunggang basikal ketika di bawah pengaruh ubat yang dilarang Doktor. Jangan berbual & merokok ketika menunggang basikal. Berikan laluan kepada pengguna jalan raya yang lain. Menunggang basikal di lorong tepi atau menggunakan lorong khas jika ada. Jangan menunggang basikal bergandingan. Patuhi peraturan lalulintas jalan raya.

Mengayuh basikal dengan perlahan. Mencari laluan alternatif yang lebih selamat.

Kayuh basikal secara berhati- hati. Cari tempat berteduh jika cuaca bertambah buruk.

Peraturan Lalulintas Jalan Raya (Basikal) pastikan: Basikal tidak boleh di tunda mana-mana kenderaan ketika di atas jalan raya. Basikal hendaklah ditunggang di sebelah kiri jalan. Sesebuah basikal tidak boleh ditunggang beriringan melainkan di bawah pengawasan. Sesebuah basikal tidak boleh digunakan untuk membawa orang lebih dari reka bentuknya. Berat muatan tidak melebihi 18 kg atau mempunyai dimensi yang menyebabkan bahaya, halangan atau gangguan kepada pengguna jalan raya yang lain.

Berada di sebelah kiri jalan untuk menjauhi diri daripada kenderaan yang lebih laju dan besar.

Berada di kiri jalan raya dan tungganglah basikal mengikut arah trafik. Tunggang basikal mengikut barisan.

Menunggang dalam satu barisan lurus. Penunggang muda berada di hadapan.