Anda di halaman 1dari 14

Syarikat Padiberas Nasional Berhad telah di tubuhkan pada 14 April 1994, di bawah Akta Syarikat 1965 untuk menjalankan

kegiatankegiatan perdagangan dan sosial LPN manakala fungsi mengawalselia LPN telah di pindahkan ke Kementerian Pertanian. Nama Syarikat ini kemudian di tukar kepada Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) pada 30 Mac 1995. BERNAS akan terus melaksanakan semua kewajipan social LPN seperti memelihara, mengekalkan dan menguruskan simpanan stok padi dan beras Negara.

BERNAS PRODUCTION SDN BHD PENGURUS KANAN HJ RAMZI B. MOHD RAFIA PENTADBIRAN/KEWANGAN EKSEKUTIF WAN NADZIROH BT WAN DAUD OPERASI EKSEKUTIF MOHD ROSLI B. SAUD OPERASI EKSEKUTIF (JURUTERA) MUHAMMAD ZUBAIR B. ABU SUBSIDI PEM.TADBIR KANAN MARIAM BT ABD RAHMAN PEM. RAKAN LADANG PENYELIA MASOUD B. YUSOF

Alamat KILANG BERAS BERNAS SUNGAI MANIK, 36750 CHIKUS, PERAK DARUL RIDZUAN. Kod Lokasi A365 Tarikh Ditubuhkan 1 April 1983 No. Tel 05-6234542/05-6235595 Fax. No 05-6212551 Email ramzi@bernas.com.my No. Lesen LBP 01165-LKP 01125-LB 02975 Luas 6.07 Hektar (15 ekar) Perbelanjaan RM 9 Million

Belian Padi Pengeringan Padi - pengambilan padi - Pengeringan padi - Sioff padi kering

Kisaran Padi

- kupasan padi - Pengasingan padi dan beras - pemutihan - pengasingan padi, hancur dan - temukut - pengasingan beras dan hancur - bin beras - pengampitan beras

Jualan Beras

Dilakukan ke atas saluran padi, beras atau sekam. Bertujuan untuk mengesan padi, beras atau sekam yang tersumbat. Jika outlet ini tidak dilakukan, kemungkinan kita tidak dapat mengesan saluran yang tersumbat. Outlet ini juga dapat mengurangkan kerosakan pada mesin.

Pakaian keselamatan Set kimpalan Set pemotongan Skru dan nat Cermin plastik Grinder Gerudi Plat besi

Potong saluran yang telah diukur. Potong plat besi yang telah diukur dan ditanda. Kimpal plat besi yang telah diukur mengikut saiz saluran padi. Gerudi pada setiap penjuru outlet supaya kepingan cermin plastik dapat diikat pada outlet. Kimpal outlet pada saluran.

Rubber roller adalah bahan yang penting untuk mengupas padi. Ia dilakukan dua kali seminggu kerana getah nya cepat haus. Jika rubber roller tidak ditukar, peratusan kupasan akan menurun.

Pakaian keselamatan Penutup mulut Spanar Spanar soket

Buka penutup rubber roller. Buka nat luar dan dalam yang mengikat rubber roller. Pastikan nat dibuka mengikut benang skru. Tanggalkan mangkuk pemegang rubber roller dan rubber roller. Gantikan rubber roller yang baru. Pasang kembali mangkuk dan skru. Pastikan skru dapat diikat dengan ketat.

Selama 6 bulan berada di Kilang Beras Bernas Sungai Manik, banyak perkara berfaedah yang berguna yang telah saya pelajari serta perolehi. Apa yang saya pelajari di sini amat berguna dan bermakna dalam bidang kerjaya yang bakal saya ceburi pada masa akan datang. Latihan Industri juga merupakan peluang kepada seseorang pelajar untuk menunjukkan kebolehan dalam mengendalikan dan menyelesaikan masalah yang wujud semasa melaksanakan tugas yang diberikan dan disamping membantu menaikkan nama politeknik.