Emile Jaques-Dalcroze

Latar Belakang Nama Asal Tarikh Lahir Emile Jaques 6 Julai 1865 Tarikh Meninggal Dunia 1 Julai 1950 Tempat Lahir Warganegara Jantina Perkerjaan Vienna. Austria Swiss Lelaki Komposer. guru .

Beliau menjadi professor of harmony di Geneva Conservatory pada tahun 1892. Austria.‡ Dalcroze lahir pada 6 Julai 1865 di Vienna. Di sekolah-sekolah tersebut. dan sebuah sekolah yang lain di Geneva pada tahun 1914. pelajar belajar dengan menggunakan cara beliau. ‡ Beliau menemui sebuah sekolah yang terletak di Hellerau. dimana ketika itu beliau mula memperluas/memperkembang cara mengajar ritma beliau melalui pergerakan yang dikenali sebagai eurhythmics. . Germany (kemudian dipindah ke Laxenburg) pada tahun 1910.

‡ Dalcroze meninggal dunia pada 1 Julai 1950 di Geneva. Switzerland. . menggunakan eurhythmics dan menjadi berpengaruh dalam perkembangan tarian dan contemporary ballet sejak abad ke-20. Sesetengah pelajar beliau seperti guru ballet Dame Marie Rambert.

Garis Masa Emile Jaques-Dalcroze (1865 1865 1875 1877 1881 1883 Emile Jaques lahir di Vienna. Keluarga Emile berpindah ke Geneva. pergi ke Paris untuk belajar muzik and lakonan. Selepas tahun pertama. menyertai Belles Lettres Society. beliau melancong bersama traveling theatrical company. Dibenarkan memasuki Gynmasium. 1884 . Meninggalkan University. 1950) Emile mendaftar di College de Geneve dan memasuki Conservatory. Masuk Geneva University. menulis chansons pertamanya.

Beliau menerima jawatan sebagai pembantu konduktor bagi Theatre des Nouveautes di Algiers.1886 Membuat kerja musim panas di St. J D leaves Vienna Conservatory. Anton Bruckner merupakan major instruktor beliau.µ Belaiu menulis satu lirik bagi lakonan komedi L'Ecolier Francois Villon. Gervais dengan mengambil bahagian dalam hiburan musikal. Menukar namanya kepada "Emile Jaques Dalcroze. 1887 1889 . balik ke Paris. Beliau meletakkan jawatan di Algiers. belajar bersama Lussy. memasuki Conservatory di Vienna.

memberi kursus dalam sejarah musik di Geneva Academy of Music. Berkhawin dengan penyanyi Maria Arna Starace (professional bernama Nina Faliero) 1892 1894 1899 . Dilantik sebagai Professor of Harmony (Solfege) di Geneva Conservatory. memberi kuliah bagi pelbagai subjek musikal di sekeliling bandar. Opera Janie dipersembahkan dengan berjayanya di Grand Theatre of Geneva. konsert beliau diperkenalkan.1891 Menetap di Geneva.

mendapat kejayaan yang hebat di Lausanne. Memberi kuliah dan demonstrasi di Loleure semasa Congress of Music Education of the Association of Swiss Musicians. Berlin. Bersatu dengan Adolph Appia. Geneva 1903 1905 1906 . Presentation bagi opera Le Bonhomme Jadis di Paris.1902 Kelas special dalam rhythmique diluluskan at Geneva Conservatory Perayaan Vaudois ³ pantun dan muzik oleh Jaques Dalcroze. pengajaran pertama dalam Eurhythmics diberi pada June. Penerbitan Methode JaquesDalcroze.

1912 1913 Pengeluaran England.1907 1910 Meluaskan demonstrasi cara pengajaran. digelar honorary professor dan dianugerahi satu pingat emas. tempat lain . menerima jawatan di Hellerau Institut. 1910 Meletakkan jawatan di Conservatory. memberi kursus di Dresden. diberi honorary doctorate oleh University of Geneva. menyebarkan cara pengajaran ke Russia. Echo et Narcisse dan Orphee. 1911 Institut Jaques Dalcroze ditubuhkan di Hellerau.

1914 Peninggalan Wolf Dohrn. Pengeluaran Rete de Juin di Geneva. Menemui Le Rythme. sekolah ditutup. . Balik ke Hellerau adalah mustahil. letusan peperangan. penderma utama. 1915 1916 Menubuhkan Institut Jaques Dalcroze di Geneva. informational periodical of the Institut. 1919 Rythmique diperkenalkan ke dalam training ballet bagi Opera Paris. menanda surat bantahan mengebom Cathedral of Reims.

1927 Dijemput menyertai International Exposition yang diadakan pedagogy) di Frankfort (Congress on music . Mengadakan Kongress Rhythm pertama di Geneva Institut. 1926 Bandar Geneva melantik beliau Citizen of Honor. International Union of Dalcroze Teachers (UIPD)(sekarang: Eurhythmics Federation of International ditubuhkan. Teachers FIER) Jaques Dalcroze ialah honorary president.1924 1926 Berpindah ke Paris untuk menggalakkan penggunaan cara pengajaran.

ditubuhkan.1929 German Dalcroze Society. 80th birthday) . bersatu dengan UIPD (FIER). 1946 Honorary doctoral degree dari University of Lausanne (6 Julai. Eurhythmics menjadi sebahagian daripada kurikulum di sekolah German. 1945 Honorary doctoral degree dianugerah oleh Chicago Musical College. 1936 Kerajaan French menganugerahinya pingat Legion of Honor.

Pilihan pertama bagi hadiah tersebut ialah Jaques Dalcroze. seni halus. diberi penghormatan sebagai menteri negeri.1947 Bandar Geneva mengumumkan hadiah bagi kesusasteraan. . Meninggal dunia di Geneva. dan muzik. 1950 Dianugerahi honorary doctorate oleh University of Clermont Ferrand (France).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful