KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 5

IKAN HIASAN

Video

I T BAHAGIAN IKAN I JENIS IKAN AKTIVITI NOTA DAN LATIHAN .

BAHAGIAN IKAN Mengenal dan melabel bahagian luar ikan BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI Mata Penutup Insang Sisik Sirip Dorsal 4 6 7 Garisan Lateral Sirip Kaudal Sirip Anal Mulut 1 10 9 3 2 5 8 Sirip Pektoral Sirip Pelvik .

BAHAGIAN IKAN Mengenal dan melabel bahagian luar ikan BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI 1 10 9 3 2 5 8 7 4 6 .

berundur....sirip Garisan lateral Untuk kestabilan.sirip pelvik . berundur..sirip ..sirip anal .sirip kaudal/ekor ..sirip kaudal/ .sirip dorsal .sirip ...sirip pektoral . mengapung Mengesan pergerakan objek lain dan berfungsi sebagai tekinga Pernafasan Insang ...NAMA BAHAGIAN LUAR IKAN Sisik FUNGSI Sebagai pelindung dari musuh kecederaan dan penyakit Pergerakan ikan di dalam air Sirip . berpusing dan kestabilan.sirip .

JENIS IKAN Menyenarai spesis ikan hiasan tropika BAHAGIAN JENIS IKAN IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI Ikan Arowana Ikan Koi Ikan Guppy Ikan Tiger Barb Ikan Molly Ikan Emas Ikan Pelaga Ikan Angel .

Contoh-contoh ikan hiasan Ikan Tiger Barb Ikan Oscar Ikan Angel Ikan Guppy .

Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini berasal daripada Amerika Selatan. Ikan ini boleh mencapai maksimum 100cm panjang. Ikan ini memakan ikanikan kecil. Warna ikan ini keemasan dan keperakan.Ikan ArowanaBAHAGIAN IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI Ikan Arowana Ikan ini dikenali sebagai ikan kelisa. .

Ikan ini makan semua jenis makanan ikan. keemasan dan putih keperakan. Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini berwarna kemerahan. JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI . Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 3 cm panjang.Ikan Guppy BAHAGIAN IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel Ikan Guppy Ikan ini berasal daripada Trininad.

Ikan Molly BAHAGIAN IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Molly Ikan Pelaga Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel Ikan ini mempunyai pelbagai warna antaranya keputihan keemasan dan biru kehitamaan. Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini memakan ikanikan kecil. JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI . Ikan ini boleh mencapai maksimum 16 cm panjang. Ikan ini berasal daripada Amerika Selatan.

Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 6 cm panjang. JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI . Ikan ini berwarna kemerahan dan biru kehitaman. Ikan ini membiak secara bertelur.Ikan Pelaga BAHAGIAN IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel Ikan Pelaga Ikan ini berasal daripada Thailand. Ikan ini makan semua jenis makanan ikan.

Ikan Koi BAHAGIAN IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel Ikan Koi Ikan ini berwarna putih bertompok merah dan bertompok hitam. Ikan ini makan semua jenis makanan ikan. Ikan ini berasal daripada Jepun. JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI . Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 25 cm panjang.

Malaysia dan Afrika. .Ikan Tiger Barb BAHAGIAN IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI Ikan Tiger Barb Ikan ini berasal dari India. Mempunyai saiz maksimum 16 cm panjangnya. Memakan makanan rumusan. Terdiri daripada pelbagai warna.

Ikan Emas BAHAGIAN IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel Ikan Emas Ikan ini berwarna keemasan. Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 12 cm panjang. Ikan ini makan semua jenis makanan ikan. Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini berasal daripada China. keputihan dan kemerahan. JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI .

kebiruan dan berbelang hitam. JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI .Ikan Angel BAHAGIAN IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Koi Ikan Molly Ikan Pelaga Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel Ikan ini berwarna putih keperakan. Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini berasal daripada Amerika Selatan. tumbuhan akuatik dan hidupan air yang kecil. Ikan ini makan makanan rumusan. Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 15 cm panjang.

I T BAHAGIAN IKAN I JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI .

TUJUAN MEMELIHARA IKAN HIASAN BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN AKTIVITI Tujuan ikan hiasan dipelihara sebagai hobi yang menarik Nota Latihan Aktiviti Ikan yang berenang di dalam akuarium akan memberi ketenangan. Ikan yang sesuai dipelihara di dalam akuarium mestilah bukan dari jenis ikan liar yang ditangkap dari habitat semula jadi. Ikan yang jinak dan telah sesuai dipelihara di dalam akuarium boleh dibeli dari kedai ikan hiasan atau dibiakkan sendiri. Lebih menarik lagi sekiranya ikan ini dipelihara di dalam akuarium yang yang ditanam dengan pelbagai jenis tumbuhan akuatik hidup dan hiasi dengan eksessori lain. .

. ‡ Kemudian wakil setiap kumpulan bentang di hadapan.AKTIVITI ‡ Lukiskan gambar ikan dan labelkan.

LATIHAN ‡ Lukis dan labelkan bahagian luar ikan. . ‡ Senaraikan 5 jenis ikan hiasan Tropika.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful