Anda di halaman 1dari 19

MUHAMMAD RAZIFI BIN KAMARUDDIN MUHAMMAD SULAIMAN BIN MISRI NUR RIFAH SYAHIRAH BINTI SHARUM NUR SUHAILI

BINTI SUDIN SAWITTREE CHARENRHAD

Secara umumnya penyakit mental boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan utama: 1. Neurosis. - Alami perubahan dan gangguan dalam pemikiran, perasaan serta kelakuan tanpa menjejaskan kewarasan mereka. - Individu tersebut selalunya sedar akan keadaan kesihatan mereka tetapi fungsi harian mereka mungkin terganggu sedikit.

a. Kemurungan b. Kebimbangan - Kemurungan: - Penyakit ini disebabkan perasaan sedih yang oleh perasaan bimbang, melampau dan resah dan gelisah. berpanjangan. Sedih: Seseorang itu akan berasa perasaan yang sering kita tertekan, tegang, alami. Jika perasaan sedih berpeluh, ber-debar2 dan itu terlalu berat untuk berasa takut melampau ditanggung dan akan bahaya yang mereka berpanjangan melebihi tidak ketahui puncanya. tempoh 2 minggu serta mengganggu fungsi kehidupan seharian, maka ia bukanlah sedih tetapi penyakit kemurungan.

2. Psikosis. - Alami perubahan yang amat ketara dalam pemikiran, perasaan dan tingkah laku mereka. Kewarasan mereka juga terjejas sehingga berperasaan: * halusinasi- berasa keliru kerana mendengar suara2 ghaib yang boleh bercakap dengan mereka. * delusi- mempunyai kepercayaan pelik yang tidak dikongsi oleh orang lain dan menyebabkan reaksi melampau dari pesakit berkenaan.

- Mereka juga mungkin b. Kecelaruan manikbercakap mengarut, depresif (dwikutub) berkelakuan aneh = - Mengalami perubahan bercakap seorang, ketara dari segi emosi. ketawa atau marah Mereka sering hilang tanpa sebab. kawalan dan menjadi - Contohnya: terlalu gembira (fasa a. Schizophrenia manik) atau terlalu - Ciri utama ialah: sedih (fasa kemurungan) halusinasi, delusi, kecelaruan pemikiran, kecelaruan pertuturan dan tingkah laku. Prestasi kerja mereka juga merosot dengan ketara.

3. Kecelaruan Personaliti. - Secara asasnya kecelaruan ini membuat seseorang itu mengalami kecacatan perwatakan atau karektor. Masalah yang dialami ini boleh memberi kesan kepada perhubungan interpersonal dengan orang di sekelilingnya.

Faktor genetik/ keturunan.


- Ahli keluarga yang mempunyai sejarah penyakit mental berisiko lebih tinggi berbanding populasi yang tiada sejarah penyakit berkenaan.

Gangguan bahan kimia dalam otak.


- Bila bahan kimia dalam otak iaitu neurotransmitter tidak berfungsi dengan baik, gejala penyakit mental akan muncul. Contohnya: * Schizophrenia: Penghasilan dopamin secara berlebihan. * Kemurungan: Paras serotonin terlalu rendah. * Mania: Paras serotonin meningkat secara melampau. * Kebimbangan: Terdapat gangguan dalam pengeluaran dan fungsi noradrenalin.

Jangkitan virus.
- Mengikut kajian ada penyakit akibat jangkitan virus telah dikaitkan dengan kemunculan penyakit mental.

Sejarah hidup yang getir.


- Sebagai contoh: mengalami proses kelahiran yang sukar, kehilangan ibu bapa semasa kecil, terlalu banyak mengalami cabaran hidup yang sukar.

Keadaan sosio-ekonomi yang rendah.


- Faktor kemiskinan, tiada kemudahan asas atau keganasan dalam masyarakat boleh meningkatkan masalah penyakit mental.

Psikoterapi dan kaunseling. - Bantu pesakit fahami keadaan diri dan perasaannya dengan lebih mendalam. Seseorang itu mungkin memerlukan beberapa sesi kaunseling sebelum mendapat kesan rawatan. Jumlah sesi kaunseling bergantung kepada jenis penyakit dan keperluan individu.

Rawatan psikotropik. - Menggunakan ubat-ubatan iaitu ubat psikotropik untuk rawatan penyakit mental. - Contoh: Ubat-ubatan antipsikotik boleh kurangkan atau hapuskan gejala-gejala psikosis. - Sebahagian ubat-ubatan ini mengambil masa yang agak lama sebelum memberi kesan yang baik kepada pesakit dalam mengendali gejala penyakitnya. Bagaimanapun, pengambilan ubat-ubatan jenis ini mestilah mendapat nasihat dari pengamal perubatan yang sah.

Rawatan tingkah laku. - Bantu pesakit ubah cara berfikir atau tingkah laku tertentu yang mengganggu dan menimbulkan gejala penyakit. - Terdapat pelbagai jenis rawatan tingkah laku yang boleh digunakan untuk merawat penyakit mental tertentu. - Contoh: Teknik releksasi.

Rawatan elektrokonvulsif. - Diberikan melalui pengaliran elektrik bervoltan amat rendah merentasi otak seseorang. - Rawatan ini adalah selamat, tidak berbahaya dan biasanya digunakan untuk merawat penyakit kemurungan yang serius. - Sebelum rawatan diberikan, seseorang itu akan diberi bius.