Anda di halaman 1dari 21

PERMAINAN BOLA TAMPAR

Disediakan oleh: Awanis Bt Suhaimi Masratna Halini Bt Muda Nor Munirah bt Jamaluddin Noor Najeha bt Abdul Rahman

OBJEKTIF PERMAINAN
Mengetahui dan memahami kemahiran-kemahiran asas bola tampar. Berkebolehan menghadapi dan mengatasi tekanan, menyesuaikan diri kepada situasi yang berubah-ubah. Berdisiplin dan mengekalkan konsentrasi bermain ketika pertandingan dan juga latihan.

KEMAHIRAN-KEMAHIRAN DALAM PERMAINAN BOLA TAMPAR

BOLA TAMPAR
MENYANGGA SERVIS

MENGUMPAN

MEREJAM

MENGADANG

Pengenalan
Pemanasan Badan: Permainan Jerung
Guru sediakan gelung mengikut jumlah murid Murid boleh berlari, melompat, dan melakukan apa sahaja pergerakan dan bergerak secara bebas Apabila guru berkata JERUNG, maka murid-murid hendaklah masuk ke dalam gelung. Murid yang gagal masuk ke dalam gelung akan dikeluarkan dari permainan Gelung akan dikurangkan bilangannya bagi meningkatkan ketangkasan murid.

Kemahiran 1

Menyangga

LATIHAN KEMAHIRAN MENYANGGA

Butir-butir mengajar menyangga bola a. Bersedia dengan merendahkan badan sebelah kaki di depan b. Mata memandang ke arah bola c. Luruskan kedua-dua belah tangan untuk menyambut bola d. Kontek bola di bahagian lengan bawah e. Luruskan lutut apabila menyangga dan akhiri aksi dengan tumit ditinggikan.

Ansur Maju Menyangga


Latihan Statik (dari bawah) a. b. Secara individu menyangga bola setempat. Latih tubi menyangga individu setempat dengan kawalan.

Ansur maju
Latihan Statik a. b. melambung bola kepada pemain-pemain Pemain-pemain menyangga bola kepada semula.

Ansur Maju
Latihan Statik b. Setelah menyangga bola pemain-pemain akan beredar ke belakang barisannya.

Ansur Maju
Latihan Bergerak Berpasangan b. Pemain akan menyebut salah satu warna dan pemain berkenaan akan lari ke depan dan menyangga bola itu yang dilambungkannya kembali kepada semula

Ansur Maju
Latihan Berkait a. Pemain akan menyangga bola balik kepada melalui atas jaring. Tugas membaling bola kepada pemain

Kemahiran 1

SERVIS

Servis Bawah Tangan


Fasa Persediaan
* * * * * Kedudukan kaki terbuka Bola pada paras pinggang Bahu lurus pada jaring Mata pada kedudukan bola Buka tangan untuk memukul bola

Servis Bawah Tangan Fasa Perlaksanaan


* Lengan dihayun ke belakang * Berat badan dipindahkan ke belakang

Servis Bawah Tangan Fasa Perlaksanaan

* Tangan yang memegang bola menjatuhkan bola * Lengan dihayun ke hadapan serta tangan menyentuh bola

Servis Bawah Tangan


* Berat badan dibawa pada kaki hadapan

Fasa Ikut Lajak

* Lengan kearah atas jaring * Kaki bergerak masuk ke dalam gelanggang

Aktiviti 1)Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan secara berpasangan 2) Jarak antara dua barisan adalah lima meter 3)Murid A akan membuat servis kepada murid B 4)Murid B kemudian akan menerima servis dari murid A dan terus melakukan aktiviti yang sama kepada murid A 5)Murid melakukan sekurang-kurangnya 5 kali percubaan 6)Guru mengawal dan membuat teguran dan memperbaiki kesilapan yang dilakukan oleh mrurid jika ada.

3 METER

Permainan 1)Murid dibahgikan kepada 2 kumpulan 2)Setiap kumpulan akan bertukar-tukar menjadi monyet 3)Kumpulan yang menjadi monyet akan berada di tengah-tengah pasukan lawan. 4)Pasukan yang bukan monyet hendaklah membuat servis bawah tangan kepada rakan sepasukannya tanpa dirampas atau disentuh oleh monyetmonyet di tengah-tengah pasukan sendiri. 5) Monyet-monyet haruslah berusaha mendapatkan bola dari pihak lawan. 6)Monyet yang berjaya mendapatkan bola akan berganti kedudukan dengan pembaling bola. 7)Permainan dimainkan selama 5 minit. 8)Kedudukan pemain akan ditukar.

B Monyet 4 METER 4 METER

Penutup
Permainan Bertukar
Murid akan menari secara bebas mengikut rentak muzik yang akan diberikan Rentak muzik akan bertukar daripada rancak kepada perlahan dan pada masa itu suhu badan murid akan perlahan-lahan kembali ke paras normal

Refleksi
Menguji kefahaman murid Menguji kembali apa yang telah dipelajari

Anda mungkin juga menyukai