Anda di halaman 1dari 18

KUMPULAN 5 MOHD SHAHIR BIN MOHD JAMANI SITI NOORHIDAHYU JAMALUDIN ALYA NAZEERA BTE MOHD AZEMI NORHIDAYAH

BINTI AHMAD JAAFAR NURUL AFIQAH MOHAMED NORLI AZIAN ABDUL MANAF KAM RU HUI

161264 153594 153356 152378 162160 162554 162436

Salah sebuah tamadun tertua. Berkesinambungan sehingga masa kini. Dicabar oleh tamadun-tamadun lain sepanjang sejarahnya. Terlindung pada awalnya tetapi warisan sistem nilai memberi kesan kepada perkembangan tamadun cina sehingga kini.

Bangsa cina = digabungkan oleh lima kaum besar dipanggil dengan nama Zhonghua Minzu(bangsa Tionghua).
Bangsa Cina pada Peringkat awal

Bangsa Huaxia

Bertukar nama

Bangsa Han (Dinasti Han)

Kumpulan etnik: 1. Han 2. Hui 3. Manchu 4. Mongol 5. Zang (Tibet)

Bangsa Tang (Dinasti Tang)

Konsep negara dalam tamadun cina:


1. Zhong Guo (Tiongkok) = Negara tengah. 2. Zhong Hua (Tionghua) : gabungan daripada istilah Zhong Guo dan Hua xia. wilayah tanah jajahan pemerintahan dinasti Cina (Bangsa Han) yang mengamalkan budaya Zhong Yen. Negara merujuk kepada semangat untuk mengkeluargakan seluruh unit kecil kenegaraan: gabungan Guo(negara) dengan Jia( keluarga). Konsep Zhong(taat) = sistem kenegaraan manakala Xiao(berbakti)= sistem kekeluargaan. Sistem Zhong Fa menekankan susur galur warisan nenek moyang dalam perhubungan antara manusia dengan manusia.

Huang He(Sungai Kuning) merupakan pusat pertumbuhan Tamadun Cina di utara. Chang Jiang merupakan pusat pertumbuhan Tamadun Cina di selatan. Tanda-tanda tamadun paling awal ialah kebudayaan masyarakat di Yangshao dalam wilayah Shanxi. Kebudayaan masyarakat di Longshan pula berpusat di wilayah Shandong. Peradaban zaman Gangsa Tamadun Cina terletak di wilayah Jiangxi. Geografi negara Cina yang luas terdedah kepada cuaca yang berbeza. Mempertembungkan dua kebudayaan iaitu Millet(bijirin) dan Sawah Padi. Budaya ini wujud secara berasingan di Utara dan Selatan tamadun.

.Bahagian Timur-

menghadap lautan .Barat Laut- direntangi gurun yang luas .Barat Daya- dataran tinggi Qinghai (Tibet) .Penduduk menetap di bahagian Selatan Cina kerana terdapat sungai mengalir ke arah kawasan Selatan atau Timur

Sistem kemasyarakatan

berasaskan sistem kekeluargaan. Dalam sistem masyarakat, tradisi mengutamakan order sosial dan lima perhubungan etika.

Sistem kekeluargaan Menekankan kuasa bapa


Raja dengan pembesar

Nilai sistem sangkang

Ayah dengan anak Suami dengan isteri Ren (kemanusiaan) Yi (kesaksamaan)

Nilai dalam Wu Chang

Li (tatasusila) Zhi (kebijaksanaan) Xin (amanah)

Bahasa dan Tulisan

Pada zaman dinasti Han, bahasa pertuturan dikenali sebagai Hanyu dan tulisan sebagai Hanzi. Mandarin istilah digunakan kuasa-kuasa asing kepada bahasa Cina (Hanyu). Pada masa kini, ejaan bahasa Cina menggunakan sistem Pinying iaitu sebutan berdasarkan ejaan yang dirumikan. Sistem tulisan berdasarkan makna, bunyi dan bentuk dan merupakan tulisan bergambar. Terdapat banyak dialek di negara China tetapi hanya menggunakan satu sistem tulisan tunggal. Tulisan Cina juga digunakan oleh bangsa lain di Asia seperti Jepun, Vietnam dan Korea.

Pandangan Semesta dalam Tamadun Cina

Konsep Tian
Pada zaman dinasti Zhou,konsep ini merujuk kepada 4 fahaman: Tian merupakan sumber kewujudan kepada seluruh makhluk di dunia. Tian adalah yang maha agung mengatasi segala sesuatu. Tian adalah kuasa penentu nasib sesebuah dinasti. Tian adalah kuasa penentu kebahagiaan dan kesengsaraan insan.

Konsep Dao
Dalam kitab Daode Jing , konsep ini merujuk kepada 4 perkara utama: Secara harfiah bermaksud jalan (the way). Konsep semula jadi (nature/tabii). Prinsip agung yang mutlak, asal-usul semua makhluk (wanwu). Bersifat azali (primordial), dengan semua makhluk berasal dan akan kembali pada akhir hayat mereka.

Konsep Taiji


Berdasarkan Kitab Yijing ( The Books Of Changes ) merujuk kepada satu hakikat yang mutlak (ultimate reality). Tiada sebarang batasan bagi diri taiji.

Teori yin yang

Percanggahan dan pertentangan dari dua aspek positif dan negatif. Fasa pertukaran bergilir-gilir kuasa dwikutub ini dengan lima elemen (wuxing) iaitu logam, kayu, air, api dan tanah menjadikan segala sesuatu. Wuxing ini saling mempengaruhi antara satu sama lain. Proses putaran yang silih berganti tanpa pengakhirannya. Diibaratkan sebagai pergerakan dao.

Kesepaduan Tian dengan Insan


 

Insan adalah sebahagian daripada tian. Segala kesalahan dilakukan oleh insan akan mengakibatkan bencana alam sebagai tanda kemarahan tian dan amaran kepada insan.

Prinsip Zhongyong

Bermaksud kesederhanaan. Sifat mulia yang tidak melampaui batas sama ada yang terlebih atau terkurang.

KEPELBAGAIAN FALSAFAH DAN AGAMA TAMADUN CINA


Diasaskan oleh Konfusius (551 SM-479 SM). Aspek2 yang terkandung dalam kitab Lun Yu (Analects): Falsafah Pendidikan Sosial politik Amalan nilai & sifat mulia: Kemanusiaan (ren) Kesusilaan (li) Ketaatan kepada ibu bapa (xiao) Amalan ini diteladani orang yang bermoral & bersifat mulia (junzi).

Kepercayaan yang diamalkan oleh orang cina. Mempengaruhi budaya & pandangan semesta. Mula tersebar ke negara China pada kurun masihi yang pertama. Menjadi sistem keagamaan setelah mengalami proses pengubahsuaian dengan menyerap ciri- ciri kecinaan.

5.5.3

DAOISME

Diasaskan oleh : Laozi (604 SM) Zhuangzi (369 SM-2865 SM) Terbahagi kepada 2 : Pemikiran falsafah dao (daojia) - kitab Daode Jing Aliran keagamaan dao (daojiao) - kitab Daode Jing

Diasaskan oleh Mo Zi (479 SM- 381 SM) Konsep2 penting : Aspek kasih sayang sejagat (jian ai) Mengecam sikap suka berperang (feigong) Tidak menyerah kepada nasib (feiming) Mengutamakan golongan cerdik pandai (shangxian) Bertentangan dengen konsep2 dalam ajaran Konfusianisme

Dirumuskan oleh ahli falsafah Cina Han Feizi Dilaksanakan semasa pemerintahan Dinasti Qin Qin Huangdi Terbahagi 3 cabang : Fa (undang2) Shi (autoriti) Shu (kaedah) Mengutamakan pemikiran sosiopolitik & kekuasaan pihak pemerintah ke atas rakyatnya

Diperkenalkan seawal abad ke-7, melalui jalan darat & laut Masjid Guangzhou & Quanzhou didirikan oleh pedagang Islam Arab & Parsi yang mendarat di selatan China Pedagang yang menggunakan Jalan Sutera melalui kawasan Parsi & Afganistan telah membentuk masyarakat Islam Cina di Xian Kemuncak kegemilangan Islam di China Dinasti Yuan (1271 -1368 M) Zaman dinasti Ming (1368-1644 M)-sumbangan ahli pelayaran Cina muslim (Zhenghe-Laksamana Chang Ho)

Astronomi

Teknologi

Takwim Islam

Dinasti Yuan (1271-1368M)

Sains

Perubatan