RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 2

KUMPULAN 4A

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN .

a) Murid melakar dan melukis dengan teknik garisan selari dan bersilang dengan menggunakan media yg dipilih untuk menghasilkan gambar rumah dengan memberi penekanan pada unsur seni(garisan.4 (Apresiasi Seni) . a) Guru mendemonstrasi dan menyatakan bahasa seni iaitu unsur seni (garisan. bentuk. b) Guru menerangkan cara melukis rumah dengan menggunakan garisan selari dan bersilang. bentuk. a) Murid mempamerkan dan menceritakan hasil lukisan dengan menggunakan bahasa seni visual.RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 2 (SK) KUMP 4A MIn 9 BIDANG KEGIATAN TEMA/TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 3. b) Murid memilih media untuk melukis. MENGGAMBAR OBJEK BUATAN MANUSIA (Lukisan) Rumah 1. dan media dalam membuat lukisan. 2.2 (Aplikasi Seni ) 10 1.3 (Ekspresi Kreatif) 1. warna). rupa. prinsip rekaan (imbangan) dan menyatakan proses. 4 1. teknik. prinsip rekaan (imbangan) dan kepelbagaian dalam menghasilkan gambar rumah.1 (Persepsi estetik) AKTIVITI a) Guru mempamerkan lukisan rumah yg menggunakan pelbagai garisan. dan warna). rupa.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 4 STANDARD KANDUNGAN .

Guru mempamerkan lukisan rumah yg dihasilkan menggunakan pelbagai garisan.1.2.Murid memilih media dan melakar gambar rumah dengan teknik garisan.2 1.3 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.kertas lukisan dan pensel warna.1.1 1.1 1.RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARD SK KUMP 4 Mata Pelajaran Kelas Bidang : Dunia Seni Visual : 2 Bakti : Menggambar (Lukisan) Masa Tema dan Tajuk : 8.1 Persepsi Estetik 1.9.4.1. 3.4 1.4. 2.2 1.menamakan.4 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1. OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. Aplikasi Seni Media 1.2.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 1.2 IMPAK/REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 32 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 3 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.1.2 Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.2.1 1.2.1.2.3.1.1.Media : Alat-Tiada Bahan.2 1.45.2 Prinsip rekaan 1.45 pagi : Alam Buatan Manusia (Rumahku) HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1. 1.3 Ekspresi Kreatif 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.1.3.2 1.1. . 2. 4.1 1.Guru menerangkan dan mendemonstrasikan cara melukis rumah. Murid mempamerkan hasil lukisan dan bercerita dengan menggunakan bahasa seni visual dengan bimbingan guru.2 1.Mengenal.3.1 1.Contoh : gambar lukisan rumah 2.memahami.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.1 1.1. EK (EK 1-EK 5) Nilai murni : cermat dan tidak putus asa Apresiasi Seni 1.1.2.1.2.1 Unsur seni 1.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 2 STANDARD KANDUNGAN (MINGGU PERTAMA) .

45 pagi : Alam Buatan Manusia (Rumahku) HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1. 1.1.1.2.2 Prinsip rekaan 1.1.2 1. STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.Contoh : gambar lukisan rumah 2.1 1.9. 2.1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.4 1.2 Aplikasi Seni Media 1. 3.menamakan.1.Murid bersoal jawab dengan guru mengenai teknik garisan. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1.1 Persepsi Estetik 1.2.2.2 1.1. EK (EK 1-EK 5) Nilai murni : cermat dan tidak putus asa IMPAK/REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 32 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 3 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.1.1.1.2.kertas lukisan dan pensel warna OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.3 1.1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan dua standard kandungan.memahami.2 1.1 1.1.2 Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.Media : Alat-Tiada Bahan.2.Guru mempamerkan lukisan rumah yg dihasilkan menggunakan pelbagai garisan.1. .1 Unsur seni 1.1 1.RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARD SK KUMP 4 Mata Pelajaran Kelas Bidang : Dunia Seni Visual : 2 Bakti : Menggambar (Lukisan) Masa Tema dan Tajuk : 8.2.45.Mengenal.2. Guru mendemonstrasi cara melukis rumah.1 1.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 2 STANDARD KANDUNGAN (MINGGU KEDUA) .

45. 1.3.memahami.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.Media : Alat-Tiada Bahan.2 1.Contoh : gambar lukisan rumah 2.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.1 1.45 pagi : Alam Buatan Manusia (Rumahku) HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.1 1.3. EK (EK 1-EK 5) Nilai murni : cermat dan tidak putus asa IMPAK/REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 32 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 3 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.4. : 8.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi kreatif 1.4 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1. Murid mempamer dan bercerita dengan menggunakan bahasa seni visual pada hasil karya sendiri.Mengenal.Murid melakar dan melukis gambar rumah dengan menggunakan pensel warna dengan teknik garisan selari dan bersilang pada lakaran gambar.kertas lukisan dan pensel warna OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. 2.3.2 PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.4.Guru mempamerkan lukisan rumah yg dihasilkan menggunakan pelbagai garisan. .9. 3. BAHAN BANTU BELAJAR 1.3 Apresiasi Seni 1.RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARD SK KUMP 4 Mata Pelajaran Kelas Bidang : Dunia Seni Visual : 2 Bakti : Menggambar (Lukisan) Masa Tema dan Tajuk STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1. (ulangkaji) 2.menamakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful