Anda di halaman 1dari 15

TAMADUN ISLAM ZAMAN KHULAFAH BANI UMAYYAH DAN ABASIYYAH

OLEH: PN. SITI ROSNI BT. MAD HASHIM SAMTTAJ, SHAH ALAM

UNIT 1: PENYEBARAN ISLAM


Faktor kejayaan dakwah Islam pada zaman Bani Umayyah dan Abasiyyah. 1) Berdakwah menurut kaedah yang betul dengan penuh hikmah dan Bijaksana. 2) Pendakwah melaksanakan dengan penuh ikhlas dan sanggup berkorban tanpa mengharapkan habuan. 3) Pendakwah memiliki semangat jihad yang tinggi walaupun terpaksa menempuh pelbagai cabaran.

CARA PENYEBARAN DAKWAH


Melalui perbincangan dan perdebatan dengan cara yang penuh hikmah dan bijaksana. Kegiatan perniagaan yang dijalankan. Hubungan diplomatik dan pembukaan wilayah baru. Pengislaman ketua-ketua kaum atau wilayah. Menawarkan bantuan atau perlindungan drpd ancaman kpd Individu atau negara. Perkembangan ilmu pengetahuan berjaya menarik orang bukan Islam dari Eropah, Afrika, Asia utk datang menuntut Ilmu dipusat pengajian diNegara Islam.

Sifat2 pendakwah
Ikhlas Berdakwah semata-mata kerana Allah. Sabar Sentiasa tabah dalam menghadapi segala cabaran dan dugaan. Disiplin Melakukan kerja dakwah dgn penuh rasa tanggungjawab dan melakukan yg terbaik. Berqorban Sanggup berkorban masa, tenaga, harta-benda dan jiwa demi dakwah. Bermotivasi Sentiasa bermotivasi dalam menggerakkan kerja2 dakwah.

Kesan perkembangan penyebaran dakwah


Perluasan Wilayah- Wilayah Islam tlh berkembang ke Eropah, Afrika dan Asia. Pertambahan umat Islam Sblm zaman Umyyah dan Abbasiyyah penganut Islam hanya tetrumpu di tanah Arab. Pengihijrahan Umat Islam Dgn tujuan pengajaran Agama Islam, Perniagaan, Pentadbiran dan Pembangunan.

Kesan penyebaran terhadap tamadun Manusia


Aqidah Ramai masyarakat bukan Islam menerima Islam secara sukarela. Kebudayaan Islam memperkenalkan pelbagai budaya yang positif spt. Budaya ilmu, Hiburan yg melalaikan dan tidak menghormati jiran. Pemikiran Islam membawa pemikiran baru dalam pelbagai aspek kehidupan spt. Politik, Ekonomi, sosial, sains dan tenologi. Kemasyarakatan Kedatangan Islam menghapuskan Diskriminasi kaum, warna kulit, keturunan dan bangsa berasaskan prinsip keadilan.

LATIHAN
Jelaskan definisi pemimpin menurut Islam. Tuliskan dalil beradab dengan pemimpin. Senaraikan adab2 dgn pemimpin. Huraikan kelebihan beradab dengan pemimpin. Bincangkan peranan pemimpin terhadap rakyat.

UNIT 2: KETENTERAAN
STRUKTUR KETENTERAAN Zaman Bani Umayyah. Mewarisi organisasi ketenteraan pada zamn Khulafa Ar-Rashidin terutama zaman Umar b. Al-Khattab. Diketuai oleh khalifah dan di bawahnya terdapat dewan Al-Jund. Memberi peluang kepada orang bukan Arab spt. Barbar menganggotai Organisasi ketenteraan. Penubuhan angkatan tentera laut.

Khalifah

Al-wazir

Dewan Al-Jundi (Kem. Pertahanan)

AlMassahun(Peninjau

Majlis taqrir (Kewangan)

Majlis Muqabalah(Latihan)

Dewan al-Ard (Depoh Simpanan)

Dewan At-Tasnif (Sumber manusia) Al-Jawasis (Kejuruteraan) Dewan Al-Muhandisin (Kejuruteraan) Al-Bahriah (Tentera Laut)

FAKTOR2 KEJAYAAN KENTENTERAAN PADA KEDUA2 ZAMAN


Struktur Organisasi yang tersusun rapi Semangat Jihad yang diasaskan kepada keimanan. Panglima yang berkaliber seperti Musa b. Nusair pada zaman Bani Umayyah, manakala Abu Muslim al-Kharsani pada zaman bani Abasiyyah. Strategi peperangan yang tersusun. Kelengkapan yang canggih seperti Manjanik dan Dabbabah. Dasar ketenteraan yang terbuka.

ETIKA PEPERANGAN DALAM ISLAM


Tidak membunuh kanak2, wanita, orang tua dan para pendeta agama yang tidak terlibat dalam peperangan. Tidak menyeksa mayat Tidak membunuh binatang, tidak memusnahkan pokok2 dan bangunan tanpa tujuan. Menghormati rumah2 ibadah bukan Islam

STRATEGI DAN TEKNIK2 PEPERANGAN


Melemahkan kuasa Rom dan Parsi yang sentiasa menyerang wilayah2 Islam yang bersempadan dengan negara mereka dengan cara memperkuatkan benteng pertahanan negara Islam dengan menyerang wilayah2 yang memberikan ancaman kepada negara Islam. Menstabilkan wilayah2 yang ditakluki sebelum melakukan ekspedisi seterusnya. Teknik peperangan yang menggunakan kekuatan tentera berjalan kaki dan tentera berkuda. Formasi ketenteraan yang digunakan adalah pelbagai .Al-Muqaddimah, Qalbu Al-Jaisy, Al-Maimanah, Almaisarah dan Saqatul Jaisy.

Kepentingan struktur organisasi dalam ketenteraan


Melicinkan urusan pentadbiran ketenteraan. Pembahagian kerja dan bidang kuasa yang jelas dan teratur. Menjaga disiplin anggota tentera. Menjaga kebajikan anggota tentera. Melahirkan pasukan tentera yang berwibawa.

PERANAN KETENTERAAN DALAM PERLUASAN WILAYAH


MELINDUNGI AKTIVITI DAKWAH MENJAMIN KESTABILAN NEGARA

PERANAN KETENTERAAN

MENGGERUNKAN MUSUH

MELINDUNGI NEGARA DARI ANCAMAN LUAR

LATIHAN
SENARAIKAN STRUKTUR ORGANISASI KETENTERAAN PADA ZAMAN KHILAFAH BANI UMAYYAH DAN BANI ABASIYYAH. TERANGKAN FAKTOR2 KEJAYAAN KETENTERAAN PADA KEDUA-DUA ZAMAN. JELASKAN ETIKA PEPERANGAN DALAM ISLAM. TERANGKAN STRATEGI PEPERANGAN YANG DIGUNAKAN PADA ZAMAN KHALIFAH BANI UMAYYAH . BINCANGKAN KEPENTINGAN STRUKTUR ORGANISASI DALAM KETENTERAAN.

Anda mungkin juga menyukai