Anda di halaman 1dari 18

PERJALANAN HIDUP TOK KENALI

Beliau dibesarkan dalam zaman pemerintahan Al-Sultan Muhammad yang kedua(Sultan Mulut Merah)

Ketika berusia 10 tahun, beliau melanjutkan pelajaran ke Kota Bharu.

Pada tahun 1886(tahun kemangkatan Sultan Mulut Merah), beliau melanjutkan pelajaran ke Kota Suci Mekah.

Beliau menjadi ulamak yang disayangi dan dikasihi gurunya iaitu AsSyaikh Ahmad.

Pada tahun 1903, Asy-Syaikh Ahmad membawa beliau melawat Mesir. Selepas tiga tahun, Asy-Syaikh Ahmad meninggal dunia.

Pada tahun 1908, beliau mengambil keputusan untuk pulang ke Kelantan.

Beliau membuka Pondok Kenali yang terkenal itu.

Beliau memajukan negeri Kelantan dan meluaskan penyebaran agama yang tinggi(berulang-alik ke Kota Bharu dan akhirnya bertugas di Masjid Kota Bharu)

Pada 19 November 1933, Tuan Guru yang disayangi Al-Haji Awang Muhammad Yusuf Al-Kenali telah pulang ke rahmatullah.

JAWAT AN

Jujur

Bersahaja

Rendah diri

SIFATSIFAT TERPUJI

Pemurah

Peramah

1. Tuk Kenali benci amalan jahiliah berlaga kerbau yang masih menjadi kegemaran orang zaman itu. Satu hari,riuh-rendah orangramai berpesta meraikan kemenangan kerbau milik Tuk Deramin. Kerbau itu dipakaikan baju berhias. Kebetulan bertembung dengan tuk kenali,lalu beliau bertanya,"kenapa dipakai macam ni? Orang disitu menjawab secara mempersenda, "kerbau tu panas Tuk kenali pun membalas jawapan dengan berkata, "Biar dia panas. Dan pada malamnya rumah Tuk Deramin termasuk bangsal kerbaunya terbakar hangus.

2. Ada seorang yng menjala ikan tak dapat-dapat sebarang jenis ikan, lalu dia bertembung dengan Tuk Kenali. Lalu dipegangnya sambil menepuk-nepuk jalanya itu. Selepas itu orang itu menjala dengan sekali campak(tebar)saja sudah dapat sungguh banyak ikan. 3. Pernah berlaku beberapa kali anak muridnya mendapati Tuk Kenali menyeberangi sungai tanpa dilihat melalui jambatan ataupun menaiki perahu. Tuk Kenali pula berjalan cepat sehingga anak-anak muridnya selalu ketinggalan.

4. Tuk Kenali dikatakan ada Firasat yang benar.Ini dapat dibuktikan dengan ramalannya yang betul-betul berlaku. Sabda Rasulullah s.a.w., maksudnya: "Takutilah firasat orang mukmin kerana dia melihat dengan Nur Allah. "Pernah Tuk kenali memberitahu,"Jepun akan menjajah Tanah Melayu. "Ternyata lapan tahun selepas beliau kembali ke rahmatullah, bangsa bermata sepet itu masuk menguasai Tanah Melayu.

Tuk kenali juga pernah memberi amaran supaya bersiap sedia kerana banjir besar akan melanda kelantan. Beliau berkata, "Aku ada alamat akan berlaku bah besar. Kerana itu kamu bersiap sedialah. "Setahun kemudian berlakulah bah besar seperti dikasyafkan kepada TuK Kenali dengan 'bah merah',yang tertera dalam catatan sejarah penting negeri kelantan; berlaku pada Disember 26,1926. Air sungai kelantan melimpahi tebing dan menenggelamkan bandar kota Bharu, hingga 12 hari baru surut. Banyak jiwa terkorban,binatang ternak mati, rumah serta bangunan yang rosak.(Beberapa hari selepas berlaku bah besar ini,berlaku pula kebakaran besar dikota Bharu)

TOK KENALI DALAM KENANGAN