Anda di halaman 1dari 7

Ikhlas dari: FATHIYAH SYAZANA BINTI ZURAIMY HANNA KHALEEDA BINTI MOHD SHUKRI FATIN NABILA BINTI MOHD

RAFEE

Setelah berakhirnya perang BADR ULKUBRA, golongan Musyrikin yang kalah kembali ke Mekah dalam keadaan kecewa dan marah kepada golongan Muslimin di Madinah. Mereka segera membuat persiapan untuk melakukan serang balas. Justeru ALLAH SWT memerintahkan rasulnya dan seluruh umat Islam supaya membuat persediaan semampu yang mungkin bagi menghadapi tentangan mereka.

Rohani (iman) Motivasi (semangat) Ilmu (kepakaran) Jasmani (kesihatan) Ukhuwah (perpaduan) Kebendaan (ekonomi)

ySyaitan yOrang kafir yOrang munafik yGolongan anti hadith yAhli bidaah

Peranan pelajar:y Melibatkan diri dalam badan-badan uniform bermula daripada

peringkat sekolah. y Mengamalkan apa yang dipelajari di kelas di dalam kehidupan seharian. y Mengaplikasikan semangat jihad yang dipelajari di dalam kelas. y Menanamkan dalam diri semangat cintakan negara dan berjiwa patriotisme.

Di Malaysia semua kaum bertanggungjawab untuk mempertahankan negara,bersatu padu dan berkerjasama meskipun berlainan agama dan bangsa. Jika tidak negara akan menjadi lemah dan terdedah kepada ancaman musuh.

ALLAH memerintahkan umat Islam menerima tawaran perdamaian kerana Islam agama yang mengutamakan perdamaian.

Walaubagaimanapun umat Islam diingatkan supaya sentiasa berwaspada terhadap tindakan musuh yang mungkin mengambil kesempatan daripada perdamaian tersebut.

y Umat Islam diwajibkan bersiap sedia dengan kekuatan y y y y y

untuk berjihad dan mempertahankan negara. Musuh-musuh Islam sentiasa berusaha untuk menghancurkan umat dan negara Islam. Umat yang kuat mempunyai maruah dan disegani oleh kawan dan lawan. Islam mengutamakan perdamaian apabila keadaan mengizinkan. Umat Islam memerlukan jihad dan pengorbanan untuk berjaya dalam setiap pekerjaan. Menyediakan kekuatan adalah sebahagian tuntutan fardhu ain.