Anda di halaman 1dari 14

Hargai Masa Lapang

Copyright 2012 NEEN.

Ambilah masa untuk berfikir kerana berfikir itu asas keluasan Ambilah masa untuk membaca kerana membaca asas kebijaksanaan Ambilah masa untuk berkerja kerana kejayaan tidak akan datang tanpa usaha Ambillah masa untuk bermain kerana bermain itu asas kecergasan

Copyright 2012 NEEN.

Ambilah masa untuk tertawa kerana tertawa itu penawar jiwa Ambilah masa untuk sahabat kerana sahabat itu jalan kebahagian Ambilah masa untuk berkasih sayang kerana kasih sayang itu kurnian Tuhan

Copyright 2012 NEEN.

Pengurusan Masa Adalah Penting:


If You Fail To Plan, You Plan To Fail Discipline is very important!!!!

Copyright 2012 NEEN.

Ramai yang beranggapan bahawa masa itu emas. Tanggapan tersebut sememangnya bertepatan dengan nilai masa itu sendiri. Ini kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi. Oleh itu, seseorang itu seharusnya bijak membahagikan masa mereka.

Copyright 2012 NEEN.

Kejayaan seseorang itu banyak bergantung kepada cara memanfaatkan masa yang terluang. Tuhan telah memberikan kita masa selama 24 jam sehari dan diri kitalah yang diberi tanggungjawab untuk memperuntukkan masa tersebut dengan aktiviti yang berfaedah.

Copyright 2012 NEEN.

Aktiviti yang Boleh Dilakukan untuk Mengisi Masa Lapang

Copyright 2012 NEEN.

Mengulangkaji Pelajaran
Cara ini dapat mempercepatkan proses . pembelajaran di kelas. Ini kerana, latihan latih tubi yang berterusan sahaja tidak mampu untuk mengekalkan ingatan pelajar terhadap pelajaran yang diajar. Sebaliknya, dengan ulangkaji yang berterusan, seseorang pelajar itu akan sentiasa bersedia untuk menghadapi peperiksaan sebenar.

Copyright 2012 NEEN.

Bersenam
aktiviti riadah dan senaman agar tubuh tidak menjadi lesu dan tidak bermaya. Aktiviti riadah ringan seperti berjoging, bermain badminton dan bermain bola sepak dapat meningkatkan metabolisma badan agar kekal sihat dan cergas sepanjang masa. Selain itu, ia dapat menyihatkan tubuh badan dan membuatkan tubuh badan sentiasa bertenaga dalam melalui hari-hari yang mendatang.
Copyright 2012 NEEN.

Aktiviti Berpersatuan
Persatuan-persatuan seperti Persatuan Bulan Sabit Merah, Persatuan Bahasa Malaysia, Kadet Bomba Sekolah, dan juga Kelab Alam Sekitar merupakan antara persatuan yang wajar disertai oleh para pelajar agar mereka tidak mengisi masa lapang dengan aktivitiaktiviti yang tidak berfaedah seperti merokok, melepak, menagih dadah, dan banyak lagi.

Copyright 2012 NEEN.

Reunion
Kawan sekolah rendah, berapa dekad dah tak jumpa? Atuk dan nenek di kampung pula dah . berapa bulan tidak berjumpa? Luangkan masa bersama kawan-kawan dan keluarga terdekat. Cuti panjang ini masanya untuk menunaikan perkara tersebut.

Copyright 2012 NEEN.

Berbakti kepada ibu bapa


Ibu bapa kita tidak pernah berhenti berjasa kepada kita walaupun tiada cuti. Tapi kita yang diberi cuti ni? Wajarkah tidak menggembirakan mereka. Tolonglah ibu anda memasak. Basuhlah kereta bapa anda. Bahagiakan mereka, sebagaimana mereka telah membahagiakan anda semasa kecil.

Copyright 2012 NEEN.

Adakah anda selalu seperti ini jika ada masa lapang? Sesungguhnya, anda tergolong di kalangan orang yang rugi

Copyright 2012 NEEN.

Copyright 2012 NEEN.