Anda di halaman 1dari 23

Simbol dakwah kita (GAB 4-Trg 2010)

..kita boleh dituduh eksklusif . Kita ini istimewa, bukan sekadar berbeza. ..boleh kita dituduh sebagai facist . .perlu merasa istimewa, dan perlu menyadari keistimewaan kita. Namun keistimewaan kita bukanlah bermakna ketinggian derajat di antara sesama manusia, bahkan boleh membawa bermakna sebaliknya
2

Kita perlu tamayyuz


y Apa erti tamayyuz y Apa tamayyuz kita muslim y Bagaimana tamayyuz salafussoleh y Kenapa kita perlu tamayyuz/ menjadi

mutamayyiz y Aspek apa tamayyuz kita y Tanpa tamayyuz ? y Bagaimana mencapai tamayyuz

Apa tamayyuz tu ?

: :

Asal Tamayyuz Kita (1) yKita adalah manusia

(70 )

Asal Tamayyuz kita (2)


yKita adalah muslim

(85 )
6

Asal Tamayyuz kita (3) yKita lain perasaannya

(102 )

pengetahuan dan pemahaman adalah "perangkap" bagi kita. Kerana kita dituntut untuk beramal sesuai dengan pengetahuan dan pemahaman kita, dan Allah SWT akan mengazab orang-orang yang amalnya tidak sesuai dengan pengetahuannya.

Kita telah "terperangkap di sini. Kita "terlanjur" tahu mana yang benar dan mana yang salah, "terlanjur" tahu apa yang dapat membawa kita pada kemuliaan dan apa yang menggiring kita menuju kehinaan. Dan kita tidak punya pilihan selain beramal.
9

"Jadi lebih baik kalau kita tidak tahu apa-apa? Kan tidak jadi beban?" Lebih teruk lagi kalau kita sampai punya pemikiran seperti ini. Kerana pemahaman kita adalah kesempatan untuk mempunyai amal soleh lebih baik dan lebih banyak daripada mereka yang tidak paham. (Kenapa mahu memilih yang sebaliknya?) Kalau memang kita memilih untuk tidak tahu apa-apa, matikan saja fungsi akal kita! Maka kita akan menjadi makhluk yang tidak berbeda dengan haiwan yang tidak tahu kebenaran dan kesalahan, kebaikan dan keburukan.

10

Asal usul Tamaayuz kita


y Islam - agama tamayuz dari agama lain

(umum, risalah terakhir) y Muslim berbeza dari orang lain ghayah, hadaf dan wasilah. y Islam mahu lahirkan syakhsiyyah mutamayyizah - menjadi tanda yang boleh dilihat orang.
11

Athar dan salafussoleh


y Hadis Nabi saw tekankan supaya muslim tidak

menyerupai orang kafir (Kristian, Yahudi dll) Ibnu Taimiyyah tuliskan buku khusus Iqtifa as-sirat al-mustaqim fi mukhalafati ashabi aljahim . y Amaran Nabi saw : Kamu akan mengikuti jejak langkah orang sebelummu. y Kesah Azan, janggut dll.
12

Tamayyuz para salaf:


Salaf mengajar - perlu sabar pegang kebenaran walaupun terpaksa menyanggahi semua manusia. y Ibnu Mas ud: Jangan kamu menjadi imma ah! Ditanya - orang yang ikut orang. Hendaklah jadi baik walaupun ketika semua orang jahat.
y

13

"Kenapa ada program khusus untuk kita? Kenapa kita wajib dituntut itu dan ini dan tidak dari orang lain? Jawapannya mungkin sama dengan alasan kenapa yang dipulaukan waktu Perang Tabuk hanya 3 orang sahabat saja. banyak warga Madinah yang tidak ikut berperang. Sebagian besar adalah orang munafik dengan pelbagai alasan agar dapat dimaafkan.. 3 orang sahabat yang sungguh-sungguh imannya mengakui kesalahan serta dosa-dosanya.. RasuluLlah saw beserta kaum mu minin hanya memboikot mereka bertiga..
14

Tamayyuz dalam dakwah:


y y y

Lebih penting - perlu berbeza agar dapat dilihat oleh masyarakat keliling. Nabi dan sahabat di Mekah - berbeza dan dapat dirasai oleh orang Mekah - Mekah akhirnya tunduk. Dakwah mesti mengikuti cara ini - jika dakwah Islam mengikut cara masyarakat, ia tidak dipandang oleh orang lain sebagai istimewa. Manusia hanya mengikut Islam dan dakwah bila mendengar seruan Islam dan melihat syakhsiyyah Islamiyyah yang berbeza dengan masyarakat keliling, mempertahankannya dengan bersungguh dan sanggup mati kerananya (sanggup pegang azimah)
15

Perlu tamayyuz dalam dakwah


Graviti Tanda yakin

Perlu Orang nampak kebaikan Islam Tidak menonjol tidak akan kelihatan
16

Kenapa kita takut untuk tamaayuz dalam dakwah


y
y

Bagi orang bawa Islam (dakwah) lebih patut ada tamayyuz syakhsiyyah.
Bila orang bawa Islam larut dan tidak bersungguh beramal dengan Islam, kuasa menarik orang lain akan hilang tidak nampak yakin betul-betul dengan dakwah Islam tidak mahu susah kerana Islam takut risiko untuk mempertahankan Islam takut hadapi kata-kata manusia tidak berani menyanggahi sikap dan adat ramai.
17

y y y y y

Bagaimana membentuk diri menjadi syakhsiyyah mutamayyizah?


Pertama: Kefahaman yang betul dan mendalam terhadap Islam - nampak keindahan Islam dan ufuq yang tak ternampak sebelum ini. y Kedua: Kefahaman emosi dan keyakinan hati - sentiasa melihat ke langit dan teringatkan syurga dan lupa dunia. y Tanda tiada perkara ini - bersungguh dengan kerja dunia tapi cuba mengelak bila diajak untuk kerja Islam (dakwah). y Tanda faham - cinta kepada Islam dan praktik Islam serta benci kepada maksiat. Benci melihat Islam tidak dipraktikkan - Hati sentiasa panas selagi tidak melihat semua Islam dilaksanakan di hadapannya.
y
18

Bagaimana bentuk tamaayuz


Ketiga: Faham matlamat fikrah dan tasawwur Islam - banyakkan pembacaan untuk pembinaan minda Islam dan membentuk cara fikir Islam. y Betulkan emosi, perasaan, jiwa, suluk dan keinginan supaya sesuai dengan syara . Semuanya bermula dengan aqidah yang betul dan tahu kecilnya dunia.
y

19

SifatSifat-sifat utama yang boleh mem tamayyuz kan kita:


1. Memisahkan diri dari jahiliyyah secara total -

dalam perasaan dan jiwa, pemikiran serta tasawwur dan dalam tindakan serta perbuatan (bola besi) 2. Iltizam dengan Islam sepenuhnya - menjadi neraca seluruh hidup kita. 3. Menganggap jihad untuk memastikan kalimah Allah tertegak di seluruh bumi ini adalah tujuan utama kerja - bersedia untuk mengorbankan segala-galanya kerananya.
20

Tuntutan semasa tamayyuz dari kita


y Sensitif dengan dosa dan pahala y Penggunaan masa hobi? Masa lapang? Balik kg? y Tiada sekularisma dalam dakwah di dalam dan di luar

program.
y Pergaulan jantina y Tingkah laku

percakapan, gelak ketawa, FB, makan

minum dll

y Perancangan masa depan

depan dakwah.. (
y Belajar dan kerja

..masa depan kita masa, masa )

y Kahwin dan memilih pasangan y Tempat tinggal dan bentuk shelter


21

Cara mencapainya..
Segala-gala di atas tak tercapai tanpa tarbiyyah dan proses pembentukan diri.
Pembentukan perlukan: 1. Manhaj yang betul - tawazun aqliyyah, ruhiyyah dan akhlaqiyyah. 2. Qudwah Solehah 3. Bi ah solehah - pisahkan dari masyarakat jahiliyyah walaupun sebentar dalam masa-masa tertentu.
22

23