Anda di halaman 1dari 12

KAEDAH KHAS PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SAINS PKB 3110

DISEDIAKAN OLEH : NURUL NADZIRAH BT. ABD MALEK WAN NUR AFIQAH BT WAN AZAHAR PENSYARAH :

APLIKASI STRATEGI PENGAJARAN SAINS

SIMULASI

Strategi pengajaran menggabungkan pelbagai kaedah dan pendekatan pengajaran untuk mencapai kesan pengajaran yang optimum sekali.

DEFINISI STRATEGI PENGAJARAN

Strategi yang baik akan menggunakan masa, tenaga serta kos yang paling sedikit tetapi menghasilkan kesan pengajaran pembelajaran yang paling maksimum

Definisi pengajaran

Menurut Mok (1992), kaedah pengajaran merupakan satu cara mendekati objektif pengajaran dengan langkah penyampaian yang tersusun.

Menurut Abd Ghafar Md Din di dalam bukunya bertajuk Prinsip dan Amalan Pengajaran , pengajaran adalah satu proses penyampaian iaitu untuk menyampaikan maklumat.

Menurut Sharifah ( 1986 ), kaedah pengajaran pula merupakan peredaran ke arah satu tujuan pengajaran yang telah dirancangkan dengan teratur

KONSEP SIMULASI

Sambungan

Melalui kaedah ini, pelajar-pelajar akan melakukan pembelajaran melalui aktiviti lakonan secara teratur dan dikawal

Penggunaan model

Main peranan Merupakan satu lakonan secara spontan tanpa melibatkan skrip.

Aktiviti yang dilakukan dengan menggunakan model atau realia.

Sambungan Biasanya di dalam aktiviti main peranan ini, murid-murid membayangkan situasi yang timbul, kemudian melakonkannya mengikut situasi yang dibayangkan secara spontan .
Melalui aktivit main peranan ini, muridmurid dapat mengukuhkan kemahiran pertuturan dan melatih diri untuk berfikir secara spontan supaya dapat menyelesaikan masalah secepat mungkin dalam situasi yang terkawal.

Dengan kaedah ini, ia mengajar pelajar berfikir cara-cara menyelesaikan masalah berkonflik itu secara kritis dan rasional.

1) Untuk menguasai kemahiran bertutur secara spontan.

6) Untuk mempelbagaikan aktiviti pembelajaran.

2) Untuk membina pemikiran yang kritis dan analisis.

Tujuan-tujuan simulasi

3) Untuk membina sikap positif dalam diri pelajar.

5) Untuk membawa situasi yang sebenar ke dalam bilik darjah.

4) Untuk mengaitkan isi pelajaran dengan aspek efektif.

RUJUKAN
a) Buku ilmiah : 1) 2) b) Internet :
http://eprints.utm.my/10360/1/KAEDAH_PENGAJARAN_GURU_DALAM PENGGUNAAN_ALATAN_TANGAN.pdf (diakses pada 5 Feb 2012, Ahad) www.mpkt.edu.my/kurimath_bestari.html (diakses pada 4 Feb 2012, Sabtu)

EKSPERIMEN : Gunung Berapi

Bahan-bahan eksperimen : 1) Cuka 2) Tepung 3) Marjerin 4) Soda bikarbonat 5) Pewarna

1)Tepung diuli dengan menggunakan marjerin dan air sehingga boleh membentuk menjadi doh. 2)Bentukkan doh menjadi gunung di dalam loyang yang disediakan. 3)Lubangkan di tengah-tengah. 4)Masukkan soda bikarbonat di dalam lubang tadi. 5)Kemudian,letak cuka yang telah dititiskan pewarna merah .