Anda di halaman 1dari 47

KAJIAN KES LAMPIRAN 7

WHAT YOU DON T KNOW CAN HURT YOU !


By: John Mccullum Prepared by: Intan Syahira Mohd Haidzar Nurizyan Asli

SINOPSIS
John merupakan seorang guru pelatih yang sedang menjalani di sebuah sekolah rendah. John sering menghadapi masalah untuk mengawal kelas gred 8 yang mempunyai 15 orang pelajar. Komposisi pelajar :
15 orang murid Bijak 7 orang Lemah 8 orang (5 suka cakap,ketawa dan suka mendominasikan kelas ketika John mengajar)

Pada suatu hari,John merancang untuk menjalankan proses P&P dalam bentuk kuiz atau soal jawab(gurupenyelia tidak hadir) John berasa bebas untuk melakukan P&P mengikut pendekatan yang berlainan berbanding dengan pendekatan yang selalu digunakan oleh penyelia iaitu dengan hanya memberi tugasan individu untuk disiapkan dan kurang aktiviti kumpulan. Bagi John, adalah sangat penting menggunakan pelbagai pendekatan dalam pengajaran.

MASALAH DISIPLIN 1
John memanggil Chris dan Richard ke belakang kelas namun Richard melarikan diri. Tindakan Richard itu membuatkan John merasakan sia-sia untuk berbincang dengan hanya sebelah pihak.

Penyelesaian
John merasakan bahawa dia tidak sepatutnya Richard ingkar John mengambil keputusan untuk mencari Richard dan menegur kesalahan Richard itu. John menghantar borang aduan disiplin kepada pejabat sekolah itu.

LANGKAH-LANGKAH

MASALAH DISIPLIN 2
Akibat terlampau marah,Richard mengancam John. Richard juga telah memandang John dengan pandangan yang sinis serta telah bersikap kurang ajar.

Penyelesaian
Richard dikenakan hukuman berada di kelas tahanan. Kelas tahanan ini dipantau oleh Mr. Roberts.

MASALAH DISIPLIN 3
Richard bertindak semakin agresif apabila dia bersikap kurang ajar dan meninggikan suara kepada John. Pada masa yang sama, guru Bahasa Inggeris yang datang untuk menolong turut menerima ancaman yang sama seperti John

John meminta seorang murid memanggil bekas guru Bahasa Inggeris Richard untuk membantu dalam menyelesaikan masalah tersebut. Guru tersebut mengarahkan Richard untuk duduk dengan cara lemah lembut namun turut menerima ancaman. Menyedari hakikat itu,guru tersebut memanggil vice-principal untuk melepaskan Richard daripada kelas tahanan

LANGKAH-LANGKAH

MASALAH DISIPLIN SEKOLAHSEKOLAH KINI DI MALAYSIA

SITUASI PADA MASA DAHULU:


Ayah, tadi ada guru rotan adik sebab tak buat kerja sekolah. Bagus .rasakan. Memang patut pun cikgu rotan. Pergi ambil roti panjang ayah atas almari. Ayah ada nak kasi hadiah .

SITUASI PADA MASA SEKARANG


ayah, tadi ada guru rotan adik sebab tak buat kerja sekolah. Takpe anakku, esok ayah pergi sekolah jumpa cikgu adik tu. Kasihan anak ayah kena rotan ye (lebih kurang macam tulah)

SITUASI MASA DAHULU


Seorang ayah yang hanya datang dengan basikal buruk disambut gembira oleh anak yang sedia menunggu di sekolah. Apabila ada perjumpaan antara ibu bapa dengan guru, ayah yang seperti inilah yang menghadirkan diri

SITUASI MASA KINI


Mak ayah yang hanya turunkan anak dari kereta mewah di pintu pagar sekolah (kadang2 driver je yang hantar) terus meluncur laju pergi tanpa sempat singgah di majlis khas untuk ibu bapa kerana ada urusan kerja!

ANTARA MASALAH DISIPLIN PELAJAR DI SEKOLAH


1. Waktu prep malam, akan ada pelajar yang fly untuk makan malam dan ada juga yang turun ke bandar. 2. Ada sesetengah masa pada waktu malam, pelajar menggunakan masa tersebut untuk mengadakan sparing antara dua orang pelajar yang tidak puas hati antara satu sama lain. 3. Pada waktu rehat, di tandas sekolah berkepulkepul asap rokok pelajar yang berani.

4. Pelajar senior membelasah pelajar junior. 5. Bagi sekolah berasrama yang mempunyai pelajar lelaki dan perempuan, ada sesetengah pelajar (couple) yang menggunakan masa yang ada untuk melepaskan rindu . 6. High council.

Contoh kes masalah disiplin


8 pelajar tingkatan 5 Sekolah Menengah Agama (SMA) Dato Kelana Petra Ma mor di Seremban didapati bersalah atas tuduhan membelasah sehingga mati seorang pelajar ting. 4 sekolah yang sama, Muhammad Farid Ibrahim, 16, yang telah berlaku pada 28 Mac 2004. allahyarham telah diikat kedua-dua tangan dan kaki, dipukul secara bertubi-tubi di seluruh badannya hingga menyebabkan tengkorak kepala retak, usus dan hati serta pundi kencingnya turut pecah.

Strategi menangani masalah disiplin


Tiada Tindakan Nasihat Amaran Rotan 1x Rotan 2x Rotan 3x Rotan Lebih 3x Gantung Sekolah Tukar Sekolah Buang Sekolah Lapor Polis

pendekatan pendidikan
Strategi berikut telah diambil oleh Kementerian untuk menangani masalah disiplin:MENDIDIK (EDUCATIVE) MENCEGAH (PREVENTIVE) MEMPERBETUL (CORRECTIVE)

MEMULIH (CURATIVE)

PENGUATKUASAAN PERATURAN

Pendekatan kemasyarakatan
Strategi pendekatan masyarakat berikut telah diambil oleh Kementerian untuk menangani masalah disiplin :KONSEP PERMUAFAKATAN PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU (PIBG) KERJASAMA DENGAN EGENSI-EGENSI KERAJAAN JAWATANKUASA PERMUAFAKATAN SEKOLAH DAN DAERAH

ISU DAN CADANGAN MENANGANI PELAJAR BERISIKO TINGGI


PEMANTAPAN PENGURUSAN SEKOLAH

TURUN KE PADANG

PENYELIDIKAN KUALITATIF

PENGURUSAN DISIPLIN

KESELAMATAN, KEBERSIHAN DAN KEINDAHAN

BIMBINGAN DAN KAUNSELING

KOKURIKULUM

KURIKULUM
( PROGRAM KHAS)

MEKANISME PERMUAFAKATAN

MENANGANI ISU BUDAYA NEGATIF DI KALANGAN MURID

DEFINISI
BUDAYA NEGATIF : 1. Amalan dan perlakuan yang bersalahan dan bertentangan dengan matlamat. 2. Dilakukan secara sendirian dan berkumpulan serta menimbulkan suasana tidak tenang. 3. Antara perlakuan budaya negatif : a) Membuli b) Memukul murid lain c) Ragging d) Memeras ugut e) Mengancam dan lain-lain.

TERMA RUJUKAN
JAWATANKUASA: 1. Ditubuhkan untuk kenalpasti punca budaya negatif di asrama. 2. Akan membuat perakuan cadangan mengatasi isu ini. 3. Perakuan meliputi semua murid bawah KPM. 4. Dapatan dan perakuan meliputi semua sekolah berasrama bawah KPM. 5. Fokus laporan juga kepada ibu bapa, masyarakat untuk menangani isu tersebut.

LATAR BELAKANG
1. 2. Budaya negatif di asrama diberi fokus oleh akhbar dan media massa. Antara liputan :a) 12 Ogos 03- SMT Batu Pahat b) 22 Ogos 03- STAR,Ipoh c) 29 Ogos 03- KMKK
* Kesan negatif kepada imej sekolah berasrama.

DAPATAN
MURID 1. Interaksi antara murid senior-junior kurang mesra. 2. Murid tidak berminat/sesuai tinggal di asrama. 3. Rutin harian dan subculture menimbulkan rasa stress di kalangan murid. 4. Peluang memperkembangkan potensi kepimpinan terhad.Murid bermasalah adalah idola di kalangan murid lain.

KEPIMPINAN SEKOLAH 1. 2. Kelemahan dari segi team work. Penegasan dan elemen konsistensi kurang diberi perhatian.

PENGURUSAN WARDEN 1. Jadual bertugas kurang efisien. 2. Kurang elemen caring, mesra. 3. Sukar mencari warden yang sesuai. 4. Infrastruktur di asrama menyebabkan warden terpaksa tinggal di luar sekolah. 5. Kurang proses parenting.

PERANAN GURU & KAUNSELOR 1. 2. 3. Terdapat di kalangan Guru yang tidak berperanan sebagai pendidik. Kuasa guru disiplin terhad. Kaunselor kurang berfungsi serta tidak mempunyai kepakaran yang spesifik.

FAKTOR KELUARGA 1. Sikap ibu bapa yang memenangkan anak-anak. 2. Ibu bapa mengharapkan sekolah semata-mata untuk mendidik anak mereka.

KEMUDAHAN FIZIKAL ASRAMA 1. 2. Asrama kurang kondusif dan penempatan murid yang padat. Kediaman warden kurang memuaskan dan tidak kondusif.

PERAKUAN 1
Dalam usaha untuk mencapai tahap Pengurusan Hal Ehwal Murid yang lebih berkesan dan cekap,Jawatankuasa ini memperakukan bahawasanya usaha-usaha perlu dilakukan untuk memperkukuh dan memantapkan pengurusan Hal Ehwal Murid

PERAKUAN 2
Dalam usaha meningkatkan budaya positif dan sihat di kalangan murid,Jawatankuasa ini memperakukan bahawasanya segala bentuk budaya,amalan,perilaku negatif,misalnya High Council dan semua bentuk yang lain di bawah pelbagai nama seperti perilaku`ala samseng ,`subversif dan sebagainya di semua sekolah hendaklah dihapuskan.

PERAKUAN 3
Dalam usaha mewujudkan suasana dan persekitaran persekolahan yang selamat,selesa,kondusif dan merangsang budaya positif di kalangan murid,Jawatankuasa memperakukan bahawasanya usaha hendaklah dibuat ke arah membangun dan mengembangkan potensi diri murid dapat dilaksanakan secara optimum supaya dapat mengatasi gejala emosi seperti tekanan (Stress).

PERAKUAN 4
Dalam usaha mewujudkan perhubungan`gurumurid secara lebih berkesan dan membina,Jawatankuasa ini memperakukan bahawasanya peningkatan kompetensi dan kemahiran(warden,kaunselor,guru disiplin dan guru subjek)dipergiatkan.

PERAKUAN 5
Dalam usaha menjalin dan memperkukuh hubungan di antara pihak sekolah-keluargakomuniti (SKK),Jawatankuasa ini memperakukan bahawasanya permuafakatan sekolah dengan ibu bapa,guru,komuniti,alumni,agensi kerajaan dan bukan kerajaan dipertingkatkan.

INISIATIF BARU
1. 2. 3. 4. 5. Melaksanakan Sistem Laporan Adab Belajar (LAB) di semua sekolah. Pengurusan Asrama:Piawaian Kualiti Asrama (PKA). Mengadakan Peruntukan per kapita untuk pengurusan HEM. Penempatan murid di asrama Sekolah Berasrama Penuh(SBP) dilaksanakan secara SISTEM RUMAH. Pelajar diberi peluang untuk menyuarakan pendapat melalui badan pengawas / peti cadangan.

6.

Mewujudkan BIRO PELAWAT SEKOLAH DAN ASRAMA melibatkan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG),Persatuan Bekas Murid (Alumni) dan juga agensi-agensi yang lain Menubuhkan JAWATANKUASA PERUNDING MENANGANI ISU BUDAYA NEGATIF DI KALANGAN MURID PERINGKAT KEBANGSAAN.

7.

INISIATIF SEDIA ADA


1. 2. 3. Memantapkan Sistem Mentor-Mentee dan PRS yang sedia ada di sekolah. Menigkatkan kecekapan dan keberkesanan Pengurusan Hal Ehwal Murid dalam semua aspek di sekolah. Semua Pengetua/Guru Besar dikehendaki menjalankan siasatan/kajian tentang pengelibatan murid dalam semua bentuk budaya negatif dan menghapuskan aktiviti tersebut. Semua Pengetua/Guru Besar hendaklah mengambil tindakan yang tegas dengan mematuhi semua prosedur yang telah ditetapkan,termasuk mengenakan hukuman yang maksimum terhadap murid yang terlibat dalam sesuatu salah laku.

4.

5.

Sekolah melaksanakan ; i. `spot chek ii Pemeriksaan harian waktu pagi dan malam Menguatkuasa peraturan-peraturan dengan tegas dan memastikan murid-murid memiliki dan memahami peraturan sekolah/asrama.

6.

7. Salah laku yang berbentuk jenayah dilaporkan kepada polis.

8. Sekolah memastikan peluang penyertaan yang sama rata kepada murid dalam aktiviti kokurikulum 9. Menyemak dan menilai semula Peraturan Asrama. 10. Peraturan Lawatan Waris mesti disemak semula 11. Program bercorak kesenian dan kreativiti diri perlu dilaksanakan di sekolah.Murid diberi peluang menyertai program-program ini

12 Program motivasi diri,ceramah kaunseling,program kerohanian,ceramah kerjaya dan program membina personaliti diri diteruskan di sekolah-sekolah. 13 Warden sewajarnya tinggal di asrama agar mereka dapat mendekati murid dan pengawasan sepenuh masa dapat dijalankan. 14 Guru-guru diberi pendedahan tentang pengurusan asrama dan pelbagai kemahiran inter/intrapersonal bagi menangani masalah disiplin dengan lebih berkesan 15 Semua guru hendaklah bertanggungjawab sebagai guru disiplin

16. Guru Kaunseling diberi latihan lanjutan untuk memantapkan kemahiran dalam bidang kaunseling. 17. Beban tugas Pengajaran & Pembelajaran dan Kokurikulum warden asrama disemak semula. 18. Program Briged Komuniti mesti dilaksanakan di semua sekolah. 19. Program Sekolah Selamat mesti dilaksanakan di semua sekolah.

20. Penubuhan Kelab Pencegahan Jenayah di Sekolah Menengah perlu dimantapkan dan perlaksanaan programprogramnya perlu dipantau. 21. Penyemakan semula pasukan pakaian seragam di sekolah supaya bergerak aktif melaksanakan program-program yang dirancang: a) Pasukan Kadet Polis Sekolah b) Pasukan Kadet Bomba c) Pasukan Kadet Bersatu malaysia 22. Memastikan sekolah membentangkan Laporan Status Disiplin Murid dalam mesyuarat Agung PIBG.

SEKIAN
TERIMA KASIH