Anda di halaman 1dari 10

Peranan pemudahcara dalam sesi kaunseling kelompok.

Nasuha Binti Azmi Nurul Alia Mohd Sukri

Maksud Pemudah Cara ‡ Menjadi mudah ‡ Beliau akan melaksanakan fungsi dan aktiviti tertentu pada tigab peringkat sesi iaitu sebelum . .semasa dan selepas.

Peranan kauseling kelompok Orang yang tidak campur tangan Pengarah Orang berkecuali manipulator Pengurus pemangkin .

‡ Pemerhati bagi mengenal pasti apa yang sedang berlaku. tingkah laku yang ditunjukkan arah yang mana sedang ditujui kelompok . .Pengarah ‡ Menentukan matlamat dan tujuan kelompok serta menjalankan pemilihan ahli dengan sempurna. penentuan masa yang sesuai. ‡ Membuat perancangan rapi merangkumi pemilihan tempat.

Orang yang berkecuali ‡ Bersikap objektif terhadap isu perbincangan .

.Orang tidak campur tangan ‡ Mengelakkan diri dalam membincangkan tentang kandungan isu yang berkenaan ‡ Bersifat empati tulen dan menerima klien tanpa syarat ‡ Campur tangan menunjukkan sikap ketidakprihatinan atau tidak mengendahkan perasaan dan masalah ahli-ahli kelopok ‡ Kaunseling kelompok akan terjejas.

‡ Ini menggunakan kemahiran memimpin dan menyokong. ‡ Menghargai dan mengiktiraf secara positif tanpa tunjuk pilih kasih.Manipulator ‡ Apabila proses kaunseling sudah menyeleweng dan menemui jalan buntu kaunselor bertindak sebagai manipulator membawa ahli kepangkal jalan. .

Pengurus ‡ Memastikan perbincangan kelompok berjalan mengikut landasan yang betul ‡ Dan bergerak dengan lancar. ‡ Boleh menghentikan tajuk yang tidak mendatangkan manfaat pada ahli. ‡ Harus dijalankan dengan diplomasi agar tidak menyinggung mana-mana pihak. .

‡ Mengoptimumkan pencapaian kelompok dan keberkesanan. .Pemangkin ‡ Berusaha mencapai keseimbangan dimana semua ahli diberi peluang sama rata. ‡ Memaksimumkan penyertaan ahli dan meminimumkan sifat dominasi.