Anda di halaman 1dari 69

ETIKET SOSIAL

DEFINISI :
 Sopan santun di dalam interaksi di antara individu dengan individu yang lain dalam masyarakat. Etiket sosial menyarankan perilaku, budi bahasa, pelajaran, imej, sosial, gerak-geri yang elok serta keyakinan diri yang sesuai.

TAKRIF
KETERAMPILAN/ETIKET SOSIAL BOLEH DITAKRIFKAN SEBAGAI ALAT KELENGKAPAN KEMULIAAN KEPERIBADIAN UNTUK MEMBINA, MEMBELA DAN MEMELIHARA HARGA DIRI APABILA BERDAMPING DENGAN ORANG LAIN. LAIN.

KONSEP
DIASASKAN DI ATAS KONSEP ADAB (MANNERS) MANNERS) DAN TERTIB KESOPANAN (ETIQUETTE) YANG TERTAKLUK KEPADA 3 PERATURAN UTAMA ,IAITU:
MENGHORMATI DAN MENGUTAMAKAN ORANG LAIN. CARA GAYA YANG BETUL (CORRECT FORM). KEBIJAKSANAAN BUDI BICARA (COMMON SENSE).

PENJELMAAN KETERAMPILAN SOSIAL


SECARA LAHIRIAH DIPAMIRKAN MELALUI TIGA DIMENSI:
BOLEH DILIHAT : TATAHIAS / KEMASAN DIRI. BOLEH DILIHAT DAN DIRASA : HEMAH DIRI / SIKAP. BOLEH DILIHAT DAN DIHIDU : KEBERSIHAN (HYGENE).

BERTERASKAN KONSEP AIR UNTUK BERWUDUK DARI SUDUT AGAMA ISLAM, AIR YANG SUCI LAGIKAN BERSIH ITU ADALAH DINILAI DARI TIGA SUDUT:
RUPA RASA BAU

DALAM KONTEKS INI MAKA JELASLAH BAHAWA KETERAMPILAN SOSIAL JUGA MENGGUNAKAN KONSEP YANG SAMA SEPERTI DI ATAS.

Dari Sudut Barat, Membina Keterampilan Sosial Adalah Semudah ABC Yang Bermaksud Membina Nilai-Nilai;
Attitude Behaviour Clothing, Communication And Cleanliness

FUNGSI KETERAMPILAN SOSIAL

BERFUNGSI SEBAGAI PEMANGKIN YANG AMAT BERKESAN DALAM MEMPERERATKAN LAGI HUBUNGAN SILATURRAHIM DAN JALINAN RANGKAIAN HUBUNGAN (NETWORKING).

NILAI KETERAMPILAN SOSIAL


NILAI KETERAMPILAN JUGA TURUT DITUNTUT DALAM :
RUKUNEGARA (PER KE-5) :KESOPANAN DAN KESUSILAAN. WAWASAN 2020 (CAB. KE-4) :MASYARAKAT BERTATA-ETIKA DAN BERMORAL. WAWASAN 2020 (CAB. KE-6) :MASYARAKAT BERHATI DAN BERBUDAYA PENYAYANG.

NALURI DIRI DALAM PERDAMPINGAN


CIRI-CIRI KEINGINAN DALAM DIRI MANUSIA KEINGINAN DIBERI PERHATIAN.
KEINGINAN MENERIMA PENGHORMATAN. KEINGINAN MENDAPAT LAYANAN. KEINGINAN DIBERI PENGHARGAAN. KEINGINAN MENDAPAT KESERONOKAN. KEINGINAN MENDAPAT KEPUASAN.

LAZIMNYA KEPERIBADIAN SESEORANG INDIVIDU ITU ADALAH DINILAI MELALUI:


 TATAHIAS PERNYATAAN AIR MUKA GERAK-GERI DAN TINGKAHLAKU GERAK CARA GAYA DAN BAHAN YANG DIBICARAKAN

 Bekerja dengan tertib dan perlahan. Tidak meninggikan suara. Melayan tetamu dengan baik. Sentiasa berada di meja sendiri. Tidak melakukan gerak kerja yang kasar. Sentiasa maniskan muka semasa bertugas.

 Tidak mengomel/bersungut semasa bertugas. Jangan menyalahkan anggota lain di hadapan tetamu. Akui kesilapan. Mengelakkan diri dari menerima tetamu peribadi semasa bertugas. Jangan berbual di telefon terlalu lama.

KESOPANAN MASUK KENDERAAN


MULAKAN DENGAN PUNGGUNG MASUK DAHULU.

BERDIRI SECARA MENGERENG MENGHALA KE HADAPAN DAN DENGAN TERTIB DUDUKKAN PUNGGUNG DI TEMPAT DUDUK.

KESOPANAN MASUK KENDERAAN


RAPATKAN KEDUA-DUA BELAH KAKI. KEDUAJIKA DUDUK DI BELAKANG DAN TEMPAT DUDUKNYA DI TENGAH ATAU DI HUJUNG HENDAKLAH MENGESOT ATAU BERALIH TEMPAT DUDUKNYA.

KESOPANAN KELUAR KENDERAAN


RAPATKAN KEDUA-DUA KAKI DAN KEDUACECAHKAN KEDUA-DUA BELAH KAKI KEDUATERSEBUT KE LUAR. KEMUDIAN BARULAH ANGKAT PUNGGUNG DAN KELUAR DENGAN BERDIRI TEGAK SEBAIK SAJA SAMPAI DI LUAR.

Jika suami isteri duduk di belakang sebab ada pemandu, keluar hendaklah suami dahulu diikuti isteri mengikut pintu yang sama. Masuk ke kereta hendaklah isteri dahulu dan kemudian diikuti suami mengikut pintu yang sama. Jika suami memandu, isteri masuk barulah suami masuk.

GAYA BERDIRI
Berdiri dengan betul dan tidak pula membongkok. Dada sentiasa ke hadapan manakala perut ke dalam. Kaki perlu terbuka sedikit tidak rapat sangat dan tidak pula terbuka luas. Tangan hendaklah di sisi badan atau di belakang mengikut keadaan situasi.

Masuk dari sebelah kanan kerusi jika keadaan membolehkan. Bila sudah duduk, tegakkan badan dan jangan membongkok. membongkok Kemudian rapatkan kaki dan lutut. Kaki hendaklah dikawal jangan diletak di atas paha.

Bila bangun dari kerusi, badan jangan terlalu membongkok. keluar hendaklah melalui sebelah kanan juga. Bila berdiri, luruskan belakang dan tegakkan kepala.

Berjabat salam yang seeloknya ialah yang mencerminkan sama taraf dan bersifat ramah dan mesra serta pegangan yang erat.

KeduaKedua-dua pihak yang menghulur dan yang menerima meletakkan tangan secara lurus dan ibu jari di atas pangkal ibu jari yang menerima.Keempatmenerima.Keempat-empat jari yang lain pula menggenggam sebelah pangkal jari.

 BILA BERJALAN HENDAKLAH SECARA BIASA SAJA DENGAN KELAJUANNYA ATAU GAYANYA.

 LANGKAH PERMULAAN IALAH KAKI KANAN MANAKALA BERUNDUR SENTIASA GUNAKAN KAKI KIRI SEBAGAI LANGKAH PERMULAAN.

 HAYUNAN TANGAN KE HADAPAN DAN BELAKANG HENDAKLAH BERLAWANAN DENGAN GERAKAN KAKI TETAPI JANGAN TERLALU TINGGI.

CARA YANG BERKESAN :


DAPATKAN TUMPUAN DAN PERHATIAN DENGAN PENUH MINAT DARIPADA KEDUA-DUA KEDUAPIHAK.

TENTUKAN KEDUA-DUA BELAH KEDUAPIHAK BERSEDIA UNTUK DIPERKENALKAN.

SEBUT NAMA DENGAN JELAS DAN BETUL. PERLAKUAN TIDAK TERBURU-BURU. NADA SUARA RENDAH AKUI JIKA TERLUPA NAMA.

 KENALKAN ORANG YANG KURANG PENTING KEPADA ORANG


YANG LEBIH PENTING PENTING.

 KENALKAN LELAKI KEPADA WANITA (DARI STATUS ATAU


PANGKAT) YANG SAMA.

 KENALKAN ORANG YANG RENDAH PEANGKATNYA KEPADA


ORANG YANG LEBIH TINGGI PANGKATNYA.

 PENGHORMATAN DIBERI KEUTAMAAN KEPADA GOLONGAN


DIRAJA, PARA PEMBESAR, KETUA NEGARA DAN PEMIMPIN MASYARAKAT.

Dalam urusan perniagaan, pangkat atau kuasa adalah lebih penting.

Elakkan dari menonjolkan diri dengan sebut pangkat dan kedudukan. Wanita berjabat tangan dahulu untuk berjabat tangan. Sekiranya tidak mahu berjabat tangan, memadai dengan menundukkan sahaja kepala dan letakkan tangan di belakang. Tidak perlu menggunakan tudung atau sapu tangan untuk berjabat tangan.

Bolehkah saya memperkenalkan. Saya ingin tuan/puan berkenalan dengan En. Basir b. Ahmad Tuan/Puan, inilah. Izinkan saya memperkenalkan Silalah berkenalan dengan.... En. Mustafa, inilah En. Sulaiman b. Sabran dari INTAN

Apa khabar? Bertuah sungguh dapat bertemu tuan/puan Helo. Asssalamualaikum/selamat sejahtera. Hulurkan tangan dengan erat sambil tersenyum dan perhatikan mata teman dan biarkan teman melepaskan tangan terlebih dahulu.

PAKAIAN DAN PILIHAN WARNA

Pakaian merupakan unsur utama penilaian seseorang. Hanya dengan cara berpakaian sahaja, seseorang itu akan dengan mudah memberikan tanggapannya.

PERATURAN PAKAIAN DAN PEMILIHAN WARNA (LELAKI)

1)

Baju lengan pendek adalah kurang sesuai jika bertali leher. Sematkan semua butang baju (kecuali butang paling atas). Kemeja lengan panjang jangan dilipatkan bahagian lengannya.

2)

3)

4) Memakai tali leher dengan kemeja lengan panjang. 5) Hujung tali leher mestilah sampai ke bahagian kepala tali pinggang. 6) Sesuaikan warna tali leher dengan baju.

7) Tali leher berjalur jelas sesuai dengan baju tanpa corak.

8) Jangan menggunakan pakaian berjalur keseluruhannya. 9) Badan yang kurus dan gempal gunakan singlet. 10) Sesuaikan warna stokin dengan seluar. 11) Kasut hendaklah bersih dan dikilatkan. 12) Jangan gunakan stokin putih ke pejabat.

13) Gunakan deodorant yang lembut. 14) Jika membuat kerja yang banyak, elakkan memakai bush jacket. 15) Mesti pakai singlet jika menggunakan bush jacket. 16) Elakkan memakai baju berpetak-petak. 17) Rambut, misai dan janggut hendaklah dipotong rapi dan kemas.

PERATURAN PAKAIAN DAN PEMILIHAN WARNA (WANITA) a) Elakkan dari menggunakan kain yang berkilat. Jangan suka menggunakan satu warna sahaja. Tidak lebih dari empat warna pada satu-satu masa. Jangan terikut-ikut fesyen.

b)

c)

d)

e)

Pilih warna kain berasaskan kepada kulit dan bentuk badan. Biasakan menggunakan kain jenis nipis, lembut dan serap. Mesti menggunakan alat solek, tetapi jangan keterlaluan. Gunakan bedak yang tidak mempunyai bau yang kuat.

f)

g)

h)

i) j)

Gunakan pewangi yang lembut. Rambut disisir rapi dan tidak terlalu mengikut fesyen. Jika memakai tudung, pastikan semua bahagian rambut tertutup dan diikat kemas. Jika memakai mini telekung, pastikan warna tudung mesti bertentangan dengan warna baju.

k)

l)

m)

Elakkan memakai tudung yang groovy. Warna baju dan tudung mestilah berbeza dari colour tone. Gunakan sarung kaki skin colour. Jika kaki ditumbuhi bulu kasar, jangan gunakan sarung kaki.

n)

o) p)

TATACARA MENGHADIRI MAJLIS


i. Mengenakan pakaian yang betul. ii. Datang tepat pada waktu yang ditetapkan. iii. Mengambil tempat yang disediakan. iv. Isteri atau teman wanita mengambil tempat duduk di sebelah suami atau teman lelaki. v. Makan hidangan yang disediakan setelah majlis dimulakan.

vi. Makan dengan tertib dan tidak gelojoh. vii. Bagi jamuan berbentuk buffet, jangan berebut dan tamak. viii.Berbual dengan perlahan. ix. Jangan berbual dengan mulut yang penuh makanan. x. Tidak melagakan sudu, garpu dan pisau.

xi. Tidak membiarkan sudu dalam gelas atau cawan xii. Tidak melakukan perkara berikut:
  Mencungkil gigi. Berbedak atau make-up. Menghisap rokok (Wanita Asia).

MENYESUAIKAN DIRI DALAM MAJLIS


A Lemparkan senyuman kepada semua tetamu yang ditemui. B Jumpalah tuan rumah majlis tersebut untuk tunjuk kehadiran kita dan beri penghormatan. C Cuba cari kenalan yang boleh diajak berbual.

D Mulakan perbualan dengan tetamu yang paling hampir. E Bertanya khabar dan bersalaman mengikut kesesuaian. F Perkenalkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum menanyakan tentang orang lain.

G Tentukan perlakuan anda tidak terburu-buru terburudan bercakaplah dengan suara yang sederhana. H Akui sekiranya terlupa nama orang yang diperkenalkan dan bertanya sekali lagi. Elakkan melakukannya buat kali ketiga.

Perkara-perkara yang perlu diketahui:


1. Apabila tiba di tempat duduk, berdirilah di belakang kerusi yang diperuntukkan untuk kita dan masuk dari sebelah kanan. Duduk dengan tertib. Jangan duduk bersila panggung. Jangan duduk bersandar seperti hendak mengelunsur.

2. 3. 4.

5. 6. 7. 8.

Jangan berpeluk tubuh. Tangan tidak boleh diletak atas meja. Jika hendak mula makan, ambillah napkin. Jangan mula makan sehingga tetamu utama mula makan. Makanan dihidang melalui sebelah kiri kita dan mengambil peralatan yang telah digunakan melalui sebelah kanan.

9.

10. Jika berbual, jangan terlalu kuat. Jika meja bulat, perbualan hendaklah dihadkan dengan mereka yang semeja sahaja.

11. Mengambil makanan yang dihidangkan dengan tangan kanan.

Susunan peralatan bagi jamuan makan menu barat.

Susuan peralatan bagi jamuan makan menu barat.

Kedudukan pisau dan garpu yang betul apabila selesai makan.

Kedudukan pisau dan garpu yang betul apabila selesai makan.

Kedudukan pisau dan garpu yang tidak betul apabila selesai makan.

PAMIRKAN AIR MUKA YANG MESRA PERHIASKAN DENGAN SENYUMAN. BERSIFAT PERAMAH DAN ORANG MELAFAZKAN DOA (SALAM) PERTEMUAN.

DAN

TERDAHULU

PERKENALKAN DIRI ANDA SERAYA BERSALAM (JIKA PERLU) DAN TUNJUKKAN MINAT.

INGATKAN NAMA ORANG YANG BARU DIKENALI. PERLIHATKAN KEYAKINAN DIRI DAN RASA KESELESAAN ANDA DENGAN BAHASA BADAN DAN GERAK-GERI YANG DISENANGI.

TAJUKTAJUK-TAJUK PERBUALAN SOSIAL


MAKANAN.
PENGEMBARAAN. RANCANGAN TELEVISYEN KEGEMARAN ( HOBI) SUKAN. PAKAIAN BERKEBUN MUZIK. KESENIAN

PANDAI BERJENAKA RINGAN MULAKAN TAJUK PERBUALAN DENGAN TAJUK YANG RINGAN DAN TIDAK TERLALU PERIBADI. BERCAKAP DENGAN JELAS DAN BAHASA YANG MUDAH DIFAHAMI.

SEIMBANGKAN PERBUALAN DENGAN BERTANYA DAN MENJAWAB DAN SEBALIKNYA. GUNAKAN TEKNIK SOALAN TERBUKA.

 

APABILA MEMBERI PUJIAN NYATAKAN DENGAN JELAS. APABILA MENERIMA PUJIAN DAN PERTOLONGAN UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN IKHLAS. ORANG TERDAHULU MEMPELAWA TEMAN MEMBUAT ATAU MEMULAKAN SESUATU.

 

TUNJUKKAN SIKAP SEDIA MEMBANTU DAN RASA EMPATI ANDA. MENEGUR INDIVIDU YANG KELIHATAN RESAH DAN TIDAKSELESA LALU DIPELAWA UNTUK BERSAMA. UCAPKAN SALAM PERPISAHAN APABILA BERSURAI DAN JANGAN LUPA MENINGGALKAN KENANGAN DENGAN MENGHULURKAN CALL CARD.

KELIHATAN BERLAGAK BANGGA DIRI (SELF(SELF-BOOSTING). BERBUAL TENTANG PERKARA-PERKARA PERKARAYANG MENGAIBKAN ORANG LAIN. JANGAN TERLALU MENUMPUKAN TAJUK PERBUALAN TENTANG KEBOLEHAN DIRI SENDIRI.

ELAKKAN TAJUK-TAJUK POLITIK, TAJUKAGAMA DAN ISU PERIBADI. JANGAN CEPAT MEMATAH/MEMOTONG PERCAKAPAN ORANG LAIN. JANGAN MEMBETULKAN KESILAPAN ORANG LAIN SECARA TERANG-TERANGAN SAMA ADA TERANGBAHASA ATAU PERBUATANNYA.

JANGAN MENGKRITIK TENTANG KELEMAHAN ATAU KEKURANGAN YANG TERDAPAT DI PERTEMUAN ATAU MAJLIS TERSEBUT. JANGAN MENYATAKAN RASA BOSAN ANDA.

JANGAN KERAP MELIHAT JAM.

JANGAN BERCAKAP KETIKA MAKANAN PENUH DI DALAM MULUT.

JANGAN BERJENAKA DI MEJA MAKAN.

KAWAL KETINGGIAN NADA SUARA APABAILA KETAWA SUPAYA TIDAK MENJADI CEMUHAN ORANG.

JANGAN MENJERIT APABILA MEMANGGIL.

JANGAN MEMETIK JARI APABILA MEMANGGIL SESEORANG.

JANGAN MEMANGGIL ATAU MENUNJUK DENGAN JARI TELUNJUK.

JANGAN DUDUK BERSILANG KAKI SEPERTI EMPAT ANGKA. JANGAN DUDUK MENONGKAT DAGU.

KETIKA DUDUK JANGAN BERGENDANG ATAU FOOTFOOT-TAPPING.

APABILA BERDIRI JANGAN MENCARI TIANG/DINDING UNTUK BERSANDAR.

JANGAN SEMBUNYIKAN TANGAN DI DALAM POKET. JANGAN BERPELUK TUBUH.

JANGAN MEMATAHKAN JARI. JANGAN BERMAIN DENGAN WANG SILING ATAU KUNCI DALAM POKET.

JANGAN TERGARU-GARU DI TERGARUBAHAGIAN SULIT. KAWAL JEJARI, JANGAN KELIHATAN SEDANG BEKERJA KERAS DI RONGGARONGGARONGGA TERTENTU. JANGAN PAMIRKAN WAJAH MASAM/GARANG.

JANGAN MENCABUT BULU HIDUNG.

JANGAN MENGUAP TANPA MENUTUP MULUT.

JANGAN MELEPASKAN GAS PEMEDIH HIDUNG. JANGAN KELIHATAN MENGIGIT KUKU.

JANGAN MENGIGIT PENCUNGKIL GIGI.

Dengan mengamalkan etiket sosial dengan betul akan menghasilkan : Tingkahlaku yang baik. Budi pekerti yang baik. Imej sosial yang baik. Keyakinan diri dan gaya diri yang baik.