Anda di halaman 1dari 15

KESELAMATAN DALAM PENDIDIKAN JASMANI

Disediakan Oleh: Nama : Siti Bazriati Binti Bati Kursus : Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Program: Dpli ( Bahasa Melayu )
1

Hubungkait antara Keselamatan dengan Pendidikan Jasmani


 Pendidikan Jasmani melibatkan aktiviti fizikal di kalangan pelajar dan lebih berisiko berlakunya kecederaan jika guru gagal untuk mengambil langkah keselamatan yang dipertanggungjawabkan ke atasnya. Kefahaman berkenaan keselamatan dalam Pendidikan Jasmani amat penting bagi mencegah berlakunya kecederaan terhadap murid melalui cara pengajaran atau latihan yang lebih baik.

ASPEK KESELAMATAN DALAM PJ


Pemanasan Badan Latihan Sistematik Perlakuan Yang Betul Kemudahan Peralatan Kenalpasti Kemampuan Diri Persekitaran Yang Sesuai
3

Kenalpasti Kecergasan Diri

Pemanasan badan
Melakukan aktiviti memanaskan

badan, regangan otot dan kelonggaran sendi sebelum melakukan aktiviti yang lebih berat dan lakukan aktiviti menyejukkan badan selepas latihan.

Regangan Otot

Kelonggaran Sendi

Latihan Bersistematik
 Latihan perlu dirancang dan ditentukan terlebih dahulu sebelum

melaksanakannya.
 Latihan itu perlu dijalankan mengikut prinsip-prinsip latihan serta

disiplin yang tinggi untuk mencapai hasil yang sempurna. Prinsip-prinsip latihan:

Memanaskan badan Ansur maju (Program latihan fizikal hendaklah bersifat progresif. Beban kerja hendaklah bertambah. Ini dilakukan secara beransuransur sesuai dengan pencapaian fizikal) Intensiti (Latihan diberi dengan mempertingkatkan tempo latihan supaya pelajar bekerja di atas paras kemampuan fizikal masingmasing.)
6

Kenalpasti Kecergasan Diri


 Setiap individu mempunyai tahap kecergasan yang berbeza. Tetapkan objektif latihan mengikut kecergasan diri masing-masing.  Guru harus bijak memilih aktiviti kepada pelajar. Risiko kecederaan dalam pendidikan jasmani akan meningkat jika guru gagal memilih aktviti yang sesuai dengan pelajar berdasarkan umur, saiz dan tahap keupayaan atau kemahiran pelajar.

Kenalpasti Kemampuan Diri


 Lakukan aktiviti mengikut tahan kemampuan masingmasing. jangan memaksa diri melakukan aktiviti melebihi had keupayaan diri.  Aktiviti yang dipilih mestilah mengambil kira perbezaan kebolehan pelajar . Pemilihan aktiviti yang sesuai amat penting untuk mengekalkan motivasi pelajar. Guru tidak boleh memaksa pelajar melakukan aktiviti diluar kemampuan atau keinginan pelajar tersebut seperti pelajar dengan kaki yang sakit tidak boleh dipaksa untuk melompat.
8

Persekitaran yang sesuai


Pastikan persekitaran tempat yang

selamat. Selamat untuk diri sendiri dan orang lain.


Kawasan latihan, permainan atau

sukan hendaklah berada dalam keadaan yang baik dan terurus.


9

Kemudahan Peralatan
 Memastikan peralatan sukan yang digunakan adalah sesuai dengan aktiviti dan sentiasa selamat.  Alat-alat pencegah kemalangan mesti diwajibkan kepada pelajar seperti pelindung muka untuk penjaga gol hoki dan mesti sentiasa dalam keadaan yang baik. Pelajar diwajibkan untuk memakai pelindung dalam apa-apa keadaan sekali pun.  Contoh yang lain ialah pelajar mesti memakai shin-guard dalam hoki dan penjaga lutut dalam bola tampar.
10

11

Perlakuan Yang Betul


 Jangan melakukan aktiviti dengan cara yang

salah. Segala aktiviti sukan seperti gimnastik terjun dan lain-lain yang memerlukan kemahiran tinggi perlu diajar oleh guru sukan yang bertauliah.

12

Langkah Keselamatan
 Apabila seseorang pelajar tercedera semasa aktiviti Pendidikan

Jasmani, adalah penting untuk guru mendokumentasikan secara terperinci kecederaan yang berlaku itu. Laporan kecederaan itu akan menjadi rujukan doktor dan mahkamah jika kes itu menjadi kes mahkamah. Ia juga menolong kita mengenalpastikan dan menghapuskan faktor-faktor yang menyebabkan kecederaan tetapi boleh dicegah.
 Dalam kes serius yang memerlukan pelajar dihantar ke hospital,

kemudahan ambulan, kenderaan sekolah dan kenderaan sendiri hendaklah digunakan. Semasa menggerakkan pelajar yang tercedera, perhatian diberi supaya tidak menambahkan ketenatan pelajar.

13

Kesimpulan
 Kecederaan semasa proses pengajaran dan pembelajaran pendidikan

jasmani sering berlaku disebabkan guru tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam mengenai aktiviti yang dijalankan ditambah pula kegagalan merancang pengajaran dan latihan dengan berhati-hati.
 Oleh itu guru seharusnya menetapkan dan menerangkan peraturan

keselamatan untuk kemudahan pendidikan jasmani kepada pelajar sebelum melakukan akitiviti. Guru juga seharusnya mempunyai rancangan pengajaran atau program latihan yang teliti meliputi:
 Menolong pelajar peka terhadap kemalangan yang mungkin berlaku,  Perancangan dan pengetahuan tentang bahan yang diajar,  Pengetahuan tentang tahap kebolehan pelajar atau pelatih.
14

TERIMA KASIH

15

Anda mungkin juga menyukai