Anda di halaman 1dari 9

LARIAN SEDERHANA

Biasanya terdapat dua acara yang digolongkan sebagai acara jarak sederhana, iaitu 800 meter dan 1500 meter. Peralatan- kasut(spikes), pistol, alat perakam masa, pakaian sesuai., loceng penamat pusingan (1500m), benang di garisan penamat. 800 meter Lorong ditentukan mengikut undian. Lorong pertama dianggap paling baik (dapat melihat setiap pergerakan peserta lain memandangkan kedudukan mereka adalah di hadapan mengikut lorong) Boleh di atas padang atau balapan berturap.

Sambungan..
Menggunakan cara berdiri semasa permulaan kerana kaki dapat diletak paling dekat dengan garis permulaan dan tangan dapat bergerak bebas serentak dengan pergerakan kaki. Perlu menghabiskan dua pusingan dalam sebuah trek 400 meter. Jika merima bantuan luar atau tidak berlari atas trek maka mereka dibatalkan keputusan walaupun mereka tiba dahulu. Tiba di garisan penamat, bahagian dada menjadi ukuran penting. Masa diambil apabila

Sambungan..
Taktik 800m Memulakan larian dgn agak laju dan mengekalkan larian hingga ke garisan penamat. Lari pd kelajuan yg sama dan memecut pada selekoh akhir.

Sambungan
1500 meter Perlu daya tahan dan kecergasan yang tinggi Kaedah latihan cara dari senang ke susah adalah penting. Mula di lengkung ke dua trek 400 meter Mula dengan cara berdiri.

Sambungan
Taktik 1500m berlari dengan kepantasan yang lebih pada tahap 100 hingga 200 meter pertama kemudian dengan kepantasan sederhana untuk jarak seterusnya tiba pada tahap 100 hingga 150 meter sebelum menamatkan larian, pelari, berlari dengan kelajuan maksimum. Lari ikut rentak dan keupayaan sendiri serta perancangan yang dikehendaki.

KESIMPULAN
Larian sederhana tidak jauh bezanya dengan acara larian jarak jauh. Daya tahan dan penggunaan teknik yang berkesan semasa berlumba adalah sangat ditekankan.

SEKIAN, TERIMA KASIH..