Anda di halaman 1dari 27

PENGENALAN PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

1.1 SEJARAH PENDIDIKAN ALAM SEKITAR * Stockholm (1974) * Tblisi (1977) * Malta (1991) * Laporan Kabinet (1979)
1.2 MATLAMAT PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

1.3 OBJEKTIF PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

PERSIDANGAN STOCKHOLM CADANGAN 96 (1974)


@ Penubuhan

Program Pendidikan Alam Sekitar Antarabangsa (IEEP) Tahun 1975

@ Tujuan utama; Peningkatan dalam pertukaran maklumat dan pengalaman Kajian dan Eksperimen Latihan personel Pembangunan Kurikulum dan bahan Kerjasama antarabangsa dalam Pendidikan Alam Sekitar.

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR DALAM SISTEM PENDIDIKAN KEBANGSAAN Berasaskan Tbilisi (1977) dan Malta (1991) oleh UNESCO UNEP.

Hasil Laporan Kabinet 1979. Pengenalan kurikulum baru [ KBSR dan KBSM]

PERSIDANGAN TBILISI 1977


Telah menggariskan matlamat Pendidikan Alam Sekitar: Untuk membentuk masyarakat dan individu memperolehi

Kesedaran
Pengetahuan Sikap

Kemahiran
Penyertaan

PERSIDANGAN MALTA 1991


During the Conference, three protocols to conventions of the United Nations Economic Commission for Europe were adopted and opened for signature: Thirty-five countries and the European Community signed the new Protocol on Strategic Environmental Assessment to the UNECE Convention on Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context (Espoo Convention) Twenty-two countries signed the new Protocol on Civil Liability and Compensation for Damage Caused by the Transboundary Effects of Industrial Accidents on Transboundary Waters to the UNECE Conventions on the Transboundary Effects of Industrial Accidents and on the Protection and Use of Transboundary Waters and International Lakes; and Thirty-six countries and the European Community signed the new Protocol on Pollutant Release and Transfer Registers to the UNECE Convention on Access to Information, Public Participation in Decision-making and Access to Justice in Environmental Matters (Aarhus Convention)

HASIL LAPORAN KABINET (1979)


Pengenalan Kurikulum baru (KBSR dan KBSM) KBSR mula dengan subjek Alam dan Manusia - Tahun 4-6 - Melalui 5 subjek; Geografi, sejarah, Sains , Sivik dan Kesihatan - Tujuan : Timbul kesedaran hidup harmoni disekelilingnya KBSM melalui kurikulum bersepadu - melalui subjek Geografi dan Sains - Tingkatkan kefahaman dan penghargaan alam sekitar

MATLAMAT PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

MEMBANTU MASYARAKAT SEJAGAT MENYEDARI DAN MEMAHAMI ISU-ISU ALAM SEKITAR MENGUASAI KEMAHIRAN DAN KESUNGGUHAN DALAM MEMBANTU MENGATASI ISU ALAM SEKITAR MEMBENTUK MASYARAKAT YANG LEBIH PEKA DAN PRIHATIN TERHADAP ISU ALAM SEKITAR.

OBJEKTIF PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

Mendapat pengalaman, pengetahuan dan kefahaman asas tentang alam sekitar dan masalah-masalahnya. Lebih sedar, peka dan prihatin terhadap alam sekitar dan masalah yang berkaitan dengannya. Memperolehi nilai, memupuk sikap yang positif, cintai alam sekitar dan bermotivasi untuk terlibat secara aktif dalam pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar.

OBJEKTIF PENDIDIKAN ALAM SEKITAR (samb..)

Memahami bahawa pembangunan negara harus diteruskan dengan menggunakan sumber semulajadi yang ada secara terancang Menguasai kemahiran yang diperlukan bagi mengenalpasti masalah alam sekitar dan penyelesaiannya. Berpeluang melibatkan diri secara aktif dalam penyelesaian masalah alam sekitar.

Tugasan 1

KONSEP EKOLOGI
KOMPONEN-KOMPONEN ALAM SEKITAR Komponen Semulajadi Komponen Buatan Manusia Komponen Sosio- Budaya BIOSFERA DAN EKOLOGI

Konsep Biosfera Konsep Ekologi

Tugasan 2

EKOSISTEM

Definisi ekosistem biotik dan abiotik Konsep nic Pindahan tenaga dalam rantai makanan dan jaringan makanan Keseimbangan ekosistem Kitar Karbon, kitar nitrogen dan kitar hidrologi.

TUGASAN 3

ISU-ISU ALAM SEKITAR

Pertumbuhan Populasi Kepupusan Flora dan Fauna Pengurangan Paya Pembesaran Gurun Hakisan tanah Pencemaran air, udara, bunyi dan tanah Penipisan lapisan ozon Pemanasan sejagat Pengurangan sumber air, mineral dan bahanapi Pemendapan Asid pada permukaan bumi

TUGASAN 4

PUNCA ISU ALAM SEKITAR


Pertumbuhan Populasi Penggunaan Teknologi Bencana Alam (Semulajadi) Politik dan Peperangan Kebudayaan dan Etnik Penguatkuasaan undang-undang

TUGASAN 5

AKIBAT DARI ISU ALAM SEKITAR


Kepupusan Flora dan Fauna Kualiti hidup yang rendah Kemerosotan Bumi dan sumber bumi Politik dan hubungan antarabangsa yang negatif

TUGASAN 6

MENANGANI ISU ALAM SEKITAR

Akta Alam Sekeliling, undang-undang dan penguatkuasaan Keperihatinan dan keturutsertaan individu Keperihatinan dan keturutsertaan komuniti.

TUGASAN 7

KONSEP PEMBANGUNAN MAPAN

Keseimbangan antara pembangunan dan kualiti alam sekeliling Pembangunan yang mengambilkira kebajikan generasi masa depan Pengurusan sumber semulajadi yang berkesan.

TUGASAN 7 SAMBUNGAN

TUJUAN PEMBANGUNAN MAPAN

Penerusan Keharmonian hidup di atas muka bumi Meningkatkan kualiti kehidupan

TUGASAN 7 SAMBUNGAN

STRATEGI PEMBANGUNAN MAPAN

Konsep 5 R (Recycle, Reuse, Repair, Reduce, Rethink) Pemakaian sumber-sumber alternatif yang diperbaharui spt solar, angin dan ombak. Pembangunan ekonomi mapan Pengurusan Kempen Cintai Alam Sekitar. Akta alam sekitar dan konvensyen antarabangsa.

ORGANISASI KERAJAAN DAN BUKAN KERAJAAN DAN BADAN KORPORAT DALAM MEMBANTU POLISI PEMELIHARAAN DAN PERLINDUNGAN ALAM SEKITAR

TUGASAN 8

ORGANISASI KERAJAAN

JABATAN ALAM SEKITAR KERAJAAN TEMPATAN JABATAN PERHUTANAN FRIM (INSTITUT PENYELIDIKAN PERHUTANAN MALAYSIA) JAB. HIDUPAN LIAR DAN TAMAN NEGARA JABATAN PENGAIRAN DAN SALIRAN JAB. PERIKANAN DAN TAMAN LAUT

TUGASAN 9

ORGANISASI BUKAN KERAJAAN


WORLD WIDEFUND FOR MSIA (WWF) MSIA NATURE SOCIETY (MNS) SAHABAT ALAM MSIA (SAM) EMSEARCH (Environmental Management and Research Association of Malaysia) Environment Protection Society of malaysia (EPSM) Business Council for Sustainable Development in msia (BCSDM) Treat Every Environment Special (TrEES)

TUGASAN 10

BADAN KORPORAT

Alam flora Indah water Golden Hope Sime Darby Hongkong bank UMW Bata Malaysia Shell Malaysia Syarikat Alam Malaysia (Toxic Waste Disposal)

TUGASAN 11

WARGA ALAM SEKITAR

GAYA HIDUP MAPAN


Praktis 5R dalam kehidupan Elak beli dan guna keluaran dari spesies terancam dan keluaran yang mencemarkan alam sekitar

TUGASAN 11 SAMBUNGAN

WARGA ALAM SEKITAR sam

PENGLIBATAN INDIVIDU DALAM PEMELIHARAAN DAN PERLINDUNGAN ALAM SEKITAR


Penyertaan kempen alam sekitar Penyertaan kempen Kitar Semula Menyertai komuniti dalam aktiviti gotong royong pembersihan di kolej, organisasi dan sungai Menyokong dan menjadi ahli organisasi yang berkaitan alam sekitar Membentuk masyarakat alam sekitar di sekolah dan kolej.

TUGASAN 12

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR MERENTASI KORIKULUM

Pendekatan Sekolah secara keseluruhan - Kurikulum - Ko- Kurikulum - Pengurusan Sekolah - Komuniti Sekolah Pendekatan Korikulum - Tentang alam sekitar - Dalam alam sekitar - Untuk alam sekitar

TUGASAN 12 SAMBUNGAN

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR MERENTASI KORIKULUM samb..


Integrasi Pendidikan alam sekitar dalam proses Pengajaran Pembelajaran Pendekatan Ko Kurikulum - badan uniform - sukan dan permainan - Kelab dan persatuan Audit Hijau di Kolej spt kumpul data Program Penghijauan spt pusat kitar semula, tapak kompos, penanaman pokok dan Pusat sumber pendidikan alam sekitar.

SEKIAN TERIMA KASIH


***HARGAILAH NIKMAT ALLAH YANG TIADA BANDINGAN** **SAYANGI & JAGALAH BUMI KITA**