Anda di halaman 1dari 10

1.Irdina pergi ke sekolah. Maisara pergi ke sekolah. 2. Datuk ke belakang rumah. Datuk menebang pelepah pisang. 3.

Saya suka akan rumah yang kecil. Saya suka akan rumah yang selesa. 4. Kanak-kanak itu menangis. Kanak-kanak itu ditinggalkan ibunya. 5.Ayah membeli kereta baharu. Kereta itu berwarna merah.

6. Pihak berkuasa melaporkan (sesuatu). Jalan ke Tanah Tinggi Cameron sudah boleh dilalui kenderaan berat. 7. Beliau penulis buku. Beliau penggiat teater. 8. Abu rajin. Adiknya malas. 9. Ayah mendapat berita. Abang telah tamat latihan. 10. Anak itu menangis. Anak itu lapar.

1. 2. 3. 4.

5.

Suresh datang lewat ke sekolah kerana bas yang dinaikinya rosak di tengah jalan. Encik Maniam tidak akan pulang selagi kerjakerjanya belum selesai. Para nelayan telah turun ke laut untuk mencari rezeki. Penggubah lagu yang sangat kreatif itu memenangi anugerah Seniman Negara. Pelajar itu memang aktif dalam kokurikulum dan cemerlang dalam pelajaran

6. Pertandingan syarahan itu diwakili oleh Rohana atau Lee Kiat? 7. Ubat ini sesuai untuk pesakit kencing manis dan pesakit darah tinggi. 8. Setiausaha Encik Zamani masuk ke bilik mesyuarat lalu mengedarkan minit mesyuarat kepada semua pengarah. 9. Pasukan pembahas yang telah dua tahun menjadi juara itu begitu petah menyampaikan hujah-hujah. 10. Kebanyakan remaja kini suka hidup bebas dan tidak suka dikongkong oleh ibu bapa

1.
2. 3. 4.

5.

Pamerkan jenis kata hubung. Guru menerangkan perbezaan gabungan dan pancangan. Mengarahkan pelajar menilai sama ada ayat itu sesuai digabungkan atau dipancangkan. Pelajar akan mengesan kata hubung yang sesuai digunakan untuk menggabungkan dua ayat tersebut. Proses pengguguran dilakukan dan masukkan kata hubung yang sesuai.

Irdina pergi ke sekolah. Maisara pergi ke sekolah.


-Gariskan frasa yang sama. Buang atau gugurkan frasa yang kedua. - Irdina dan Maisara pergi ke sekolah

1.
2. 3.

Kesan kata hubung dalam ayat. Pisahkan ayat tersebut dengan menjadikan kata hubung sebagai penanda. Tulis semula ayat tersebut secara berasingan.

Ubat ini sesuai untuk pesakit kencing manis dan pesakit darah tinggi.
-

Kesan kata hubung dan tandakan 1. Ubat ini sesuai untuk pesakit kencing manis. 2. Ubat ini sesuai untuk pesakit darah tinggi.