Anda di halaman 1dari 19

EDU 3104

TAJUK : Membentangkan Borang Grafik Banding Beza Model Disiplin Skinner, Canter Dan Dreikurs
KUMPULAN 6 TARIKH: 28 februari 2012

NAMA : NURUL SAKINAH BINTI SAHID NO K/P : 910616-10-5314 ALAMAT : KAMPUNG BATU 8, JALAN RAJA MUSA, 45000 KUALA Selangor, SELANGOR

NAMA : SITI HAJAR NABILA BINTI SYUKRI NO K/P : 910225-03-5582 ALAMAT : BT 16 KAMPUNG CHABANG 3 BATOR 16370 JELAWAT, BACHOK, KELANTAN

NAMA : SYUKRIAH SOLEHA BINTI JAAFAR NO K/P : ALAMAT :

ISI KANDUNGAN
1) 2) 3) 4) 5) 6) PENGENALAN MASALAH DISIPLIN BANDING BEZA MODEL DISIPLIN KESIMPULAN RUJUKAN LAMPIRAN

1.0 PENGENALAN
Definisi Disiplin Menurut Kamus Dewan, disiplin merujuk kepada latihan pemikiran dan kelakuan supayaboleh mengawal diri sendiri dan patuh pada tatatertib. (DBP, 2002 : 308) Mok Soon Sang (1995) pula menyatakan pada peringkat sekolah, disiplin adalahperaturan-pertauran yang dikenakan ke atas pelajar-pelajar dengan tujuan mengawaltingkah laku mereka melalui hukuman atau ganjaran. Laporan Jawatankuasa Kabinet 1979, menjelaskan disiplin bermaknakesanggupan seseorang untuk melakukan sesuat u dengan tertib, menghormati hakorang lain, mengamalkan tingkah laku yang baik dan tidak mengganggu kepentinganorang lain. (Abdullah Sani, 2006 : 1

MASALAH DISIPLIN
KATEGORI MASALAH DISIPLIN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. JENIS-JENIS MASALAH DISIPLIN Merosakkan harta benda sekolah, mencuri, berjudi, memeras ugut, menyertai kongsi gelap, menyalahgunakan dadah, menumbuk guru, bergaduh, membaca atau melukis gambar lucah.

JENAYAH

MASALAH DISIPLIN
KATEGORI MASALAH DISIPLIN JENIS-JENIS MASALAH DISIPLIN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Berambut panjang Memakai stokin berwarna Berkuku panjang Menghisap rokok Bercakap kasar Berbual-bual dengan dialek Tidak menghormati guru Makan dalam bilik darjah Membuat bising. Tidak membuat tugasan

KELAKUAN NEGATIF

MASALAH DISIPLIN
KATEGORI MASALAH DISIPLIN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. JENIS-JENIS MASALAH DISIPLIN Ponteng kelas Ponteng sekolah Ponteng aktiviti kokurikulum Datang lambat ke sekolah Makan di kantin semasa waktu P&P Lewat ke perhimpunan sekolah Berkhayal atau tidur dalam bilik darjah

MEMBOLOS

MASALAH DISIPLIN
KATEGORI MASALAH DISIPLIN 1. 2. 3. 4. 5. 6. JENIS-JENIS MASALAH DISIPLIN Meniru dalam ujian @ peperiksaan Menyalin kerja murid lain. Tidak menghantar buku latihan Menandatangani sendiri surat ibubapa Bercakap bohong Berpura-pura sakit.

MENIPU

VIDEO MASALAH DISIPLIN MURID

BANDING BEZA MODEL DISIPLIN SKINNER, CANTER DAN DREIKURS

SKINNER (Peneguhan & Pembentukan)


1

ASERTIF CANTERS (Sikap guru)

DREIKURS (Golongan bermasalah)


Diasaskan oleh Rudolph Dreikurs. Menyatakan bahawa disiplin bukan hukuman sebaliknya kawalan diri. Guru membimbing dengan set yang diingini. Dreikurs tidak percaya hukuman, paksaan, dendaan dalam tangani masalah tingkah laku. Percaya kepada kesan natural/ akibat /galakkan/pertimbangan logikal dapat mendidik pelajar.

Peneguhan- Gerak balas Diasaskan oleh Lee Canters yang memungkinkan & Marlene. kebarangkalian Menyatakan bahawa guru berlakunya tindakan berlu bersikap positif yang dikehendaki. (berterus terang). Guru tegas mengawal kelas/ +ve: ganjaran laksana tidak menunjukkan tindakan. kelemahan. Cth: hadiah/ senyuman /pujian. -ve: tindakan elak perkara tak diingini. Cth: cubit jika tak siap kerja. ( tak berperikemanusiaan)

SKINNER (Peneguhan & Pembentukan)

ASERTIF CANTERS (Sikap guru)

DREIKURS (Golongan bermasalah)

Aplikasi Peneguhan +ve: *(Token Ekonomi)


Pelekat ganjaran/ diletak di tempat yang jelas dilihat. *(Reverse psikologi) Guru minta lakukan sesuatu yang tak diingini. Cth: Saya tak sangka kamu dapat siapkan kerja ini dalam tempoh 5 minit.

Disiplin asertif? Guru menggunakan bahasa yang tegas/ verbal. Teknik broken record/ tidak menjerit/ tak marah/ mengulang mesej dengan tenang bila berlaku pertikaian. Menggunakan bahasa tubuh/ memek muka/ membesarkan mata/ unverbal.

Mengapa?
Individu melanggar disiplin/salah laku sebab merasakan peraturan berat sebelah/ mengehendaki sesuatu. 4 punca salah laku: Dapat perhatian Kuasa kawal Ketidakupayaan. Membalas dendam.

SKINNER (Peneguhan & Pembentukan) 3 Pembentukan/ shapping- Kukuhkan perbuatan dengan pengulangan/ latih tubi/ penjadualan.

ASERTIF CANTERS (Sikap guru) Langkah laksana disiplin asertif? Kenal murid yang menjadi halangan pelaksanaan disiplin assertif/latar belakang. Amalkan respon assertif. bukan asertif- pendidik yang pasif/ tidak pertahan hak. pendidik bermusuhjerit/ugut/sindir. asertif- Desak dengan tenang/didikan terkawal. Letakkan had/apa yang dikehendaki. Laksanakan dengan tegas/ cara +ve.

DREIKURS (Golongan bermasalah) Cara menangani? (Guru)marah/ gusar (Murid) perhatian. Ancam/diugut atau tunjuk kuasa. Disakiti atau balas dendam. Tak terdaya Ketidakupayaan guru.

SKINNER (Peneguhan & Pembentukan) 4 Peniruan/ ModelingMurid mencontohi model/ diberikan ganjaran.

ASERTIF CANTERS (Sikap guru)

DREIKURS (Golongan bermasalah) Contoh tindakan: Murid datang lewat ke kelas Hukuman: Mencuci tandas Akibat logikal: Tidak dapat masuk ke kelas. Murid menconteng dinding Hukuman: Denda balik lambat Akibat logikal: Murid perlu membersihkan dinding yang diconteng.

SKINNER (Peneguhan & Pembentukan) 5

ASERTIF CANTERS (Sikap guru)

DREIKURS (Golongan bermasalah) Berasaskan perkongsian kepercayaan antara guru dengan murid dan kuasa autonomi diberikan

Berasaskan peneguhan dan ganjaran. Apabila murid melakukan tingkah laku yang diingini, peneguhan positif diberikan dan jika mereka melakukan kesalahan, peneguhan negatif diberikan. Mementingkan peneguhan jika murid melakukan tingkah laku yang diingini. Jadi tingkah laku akan terbentuk jika mereka dapat menerima dan memahami peneguhan yang diberikan.

Mementingkan pengamalan peraturan dan perlaksanaannya. Peraturan perlu ditetapkan dan guru haruslah menerangkan kepada murid agar mereka memahami akibat yang mungkin diterima jika mereka melanggar peraturan tersebut

Model Disiplin Skinner 7 Mempunyai konsep cara peneguhan yang diberikan akan membentuk tingkah laku yang akan datang.

Model Disiplin Asertif Canter

MODEL akibat logical dreikurs Konsep utama ialah murid mempunyai tingkah laku yang bermasalah berpunca daripada motif motif seperti mendapatkan perhatian, mencabar kuasa, membalas dendam dan mempamerkan kekurangan.

Mempunyai konsep bahawa murid berhak belajar dengan selamat dan tenang dan mendapatsokongan dari rakan dan guru. Guru pula berhak untuk mengajar dengan professional dan tanpa gangguan

Berdasarkan 3 model yang di bentangkan. Model manakah yang sesuai diamalkan untuk mengurus disiplin murid?

RUJUKAN
Haliza Hamzah & Joy Nesamalar Samuel (2009). Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku. Oxford Fajar Sdn. Bhd. : Shah Alam, Selangor. Tim Pengembang Ilmu Pendidikan FIP-UPI (2007). Ilmu & Aplikasi Pendidikan. PT Imperial Bhakti Utama : Bandung

LAMPIRAN