Anda di halaman 1dari 8

NSV 2042

( R3 )
NAMA AHLI KUMP: NURUL ADILLA JEFFRI PTM 110708040 SITI AISHAH JOHAN PTM 110708031 FATIN NAZIRA MOHD ASRI PTM 110708039 NORHIDAYAH ABD GHANI PTM110708013 WAN NORIFNI WAN ADNAN PTM 110708033

DIAGNOSIS KEJURURAWATAN.

POTENSI INFEKSI BERKAITAN DENGAN KURANG RESPON IMUNITI KESAN KEMOTERAPI

INTERVENSI KEJURURAWATAN

> Asses tahap kesihatan pesakit melalui vital sign dan


aduan pesakit dalam masa 48 jam selepas mendapat rawatan kemoterapi untuk mengesan tanda-tanda awal infeksi. > Mengalakkan pesakit untuk mengambil makanan yang bernutrisi tinggi agar nutrisi dalam badan pesakit dapat dikekalkan.

SAMBUNGAN.

> Menggalakkan pesakit minum air dalam kuantiti yang


banyak untuk mengekalkan keseimbangan ceceair dan elektrolit dalam badan pesakit agar pesakit kurang berasa letih, lesu dan dehidrasi.

> Asingkan pesakit ke bilik pengasingan untuk mengelakkan nosokomial infeksi daripada pelawat, pekerja hospital, dan pesakit lain.

SAMBUNGAN.

> Galakkan pesakit mengambil makanan yang lembut untuk mengelakkan gusi daripada berdarah dan boleh menggakibatkan stomatitis.

> Nasihat pesakit untuk menjaga kebersihan diri pada tahap paling maksimum agar infeksi dapat dikurangkan.

> Kekalkan steriliti barangan yang digunakan untuk merawat pesakit agar infeksi dapat dikurangkan.

SAMBUNGAN.

> Nasihat pesakit agar tidak melakukan aktiviti yang boleh mendedahkan pesakit kepada infeksi yang terdapat pada persekitaran hospital. > Nasihatkan ahli keluarga pesakit agar menjaga kebersihan semasa melawat pesakit dan juga di rumah agar pesakit tidak mendapat penyakit dan penyakit yang sedia ada tidak bertambah kronik.

PENILAIAN.
> Potensi pesakit mendapat infeksi dapat dikurangkan.
> Imuniti pesakit dapat ditingkatkan. > Aduan pesakit tentang kebimbangan mendapat infeksi dapat dikurangkan

SEKIAN TERIMA KASIH