Anda di halaman 1dari 15

MOTOR TIGA FASA (3 PHASE MOTOR)

Electical Department

PENGENALAN KEPADA BAHAGIANBAHAGIAN MOTOR ARUHAN TIGA FASA

Badan atau frame i. untuk menempatkan teras stator dan lilitan stator. ii.Teras-teras stator tersebut terdiri daripad lapisan keluli yang bermutu tinggi dan sentisa bertebat. iii.Tudung-tudung pada motor adalah berfungsi bagi menyekat kemasukan bendasing dan mendapatkan ketegaran maksima.

Electical Department

Gambarajah Badan Motor

Electical Department

Stator. i. Mempunyai alur-alur untuk menempatkan lilitan gelung tembaga(gegelung pemegung). ii.Lilitan yang telah siap akan direndam kedalam varnis sintetik dan dipanaskan bagi membentuk lilitan yang kemas dan tidak telap habuk.

Electical Department

GAMBARAJAH STATOR & ROTOR

Electical Department

Peti Punca i. Terdiri daripada bingkai punca yang bertebat yang ditempatkan dalam peti logam. ii. Ia diletakkan di atas gasket untuk menghalang penyerapan habuk dan kelembapan. iii.Bagi motor voltan tinggi Hablur- silica gel di letakkan di dalam peti punca bagi menyerap lembapan. iv.Semasa ia digunakan ia akan bertukar warna asal iaitu dari biru kepada merah.
6

Electical Department

Rotor. i.Ia adalah komponen yang berputar pada motor. ii.Bagi motor-motor kecil,rotor sangkar tupai hanya mempunyai pengalirtembaga/aluminium yang ditempatkan ke dalam teras rotor yang berlapisan. iii.Bentuk alur pada rotor adalah berbentuk pancungan bertujuan bagi mengurangkan bungi bising dan pusuan magnetik. iv.Bagi motor-motor yang besar,rotor sangkar mempunyai pengalir-pengalir tembaga/loyang melalui alur-alurnya dalam lapisan yang dipateri pada kedua-dua hujungnya.
Electical Department

v. Pada rotor kipas dipasang secara berasingan bertujuan untuk penyejukan. vi.Kedua dua permukaan rotor hendaklah dimesin halus bagi memastikan celahan udara ( airgap) antara rotor dan stator adalah tepat / sekata.

Electical Department

Aci/ shaft. i.Aci diperbuat dari keluli ketahanan tinggi dan mempunyai kekunci untuk menempatkan rotor dan kipas. ii.Saiznya bergantung pada rotor yang akan di bawa.

Electical Department

GAMBARAJAH ACI/SHAFT

Electical Department

10

Alas Bearing. i.Terdiri daripada alas bebola (ball bearing) dan alas rola (sleeve bearing) dengan menggunakan gris sebagi pelincir . ii.Tangkup alas bebola dibuat daripada besi tuangan bertujuan untuk memegang dan melindungi alas di dalam daripada habuk. iii.Palam pelepas gris di tempatkan di bawah tangkup bearing untuk membekalkan gris yang secukupnya. iv.Alas jemel lazimnya digunakan pada motormotor besar.
Electical Department

11

GAMBARAJAH BEBOLA/ BEARING

Electical Department

12

Gear i. Tujuannya adalah untuk mendapatkan kelajuan yang rendah atau yang dikehendaki dengan tidak mengubah daya kilasnya. ii. Gabungan gear yang banyak dapat menghasilkan kelajuan yang rendah. iii.Pada motor , gear di pasang adalah untuk mengawal kelajuan motor samada berbeban atau tidak.

Electical Department

13

GAMBARAJAH BAHAGIAN-BAHAGIAN MOTOR

Electical Department

14

KOMPONEN-KOMPONEN BAHAGIAN MOTOR


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

13. Peti Punca 14. Bol tindek 15. Badan motor dengan tapak 16. Rotor dan aci 17. Kekunci aci 18. Bahu alas 19. Alas (H.P) 20. Sesendal tujuh alas 21. Sesendal pelincir alas dengan tudung kebuk. 10. Bingkal punca 22. Pelindung-hujung (H.P) 11. Nat dan sesendal bingkal punca 23. Pelindung hujung 12. Tetebat dan sekru masukan kabel 24.Bebibir H.T.P = Hujung Tak Pemacu H.P = Hujung Pemacu
Electical Department

Tudung Kipas Sekru tudung kipas Kipas luar Pelindung hujung (H.T.P) Kelip lengkung alas Alas (H.T.P) Tudung tetap (H.T.P) Penutup peti punca Gasket peti punca

15

Beri Nilai