Anda di halaman 1dari 9

MENGHURAIKAN KESAN DARI AMALAN PENJAGAAN KEBERSIHAN DIRI

Disediakan oleh; Davina Ak Gabriel Raeng Dayang Fazidah Lucy Nawah Ak Chaong

PENGENALAN

Kesihatan diri adalah merangkumi penjagaan kebersihan diri daripada segala aspek seperti pakaian, kulit, persekitaran dan orang sekeliling kita.

KESANKESAN DARI AMALAN PENJAGAAN DIRI


Memperkembangkan pengetahuan,amalan dan sikap mementingkan kebersihan diri di kalangan murid sekolah. Contoh : Para pelajar sedar akan kepentingan kebersihan diri dan tidak hanya berharap kepada ibu bapa ataupun guru untuk mengingatkan mereka.

KESANKESAN DARI AMALAN PENJAGAAN DIRI (SAMB.)

Mewujudkan suasana yang cukup selesa dan sesuai untuk menggalakkan dan mendorong murid belajar. Keadaan ini boleh meningkatkan keyakinan diri seseorang murid.

KESANKESAN DARI AMALAN PENJAGAAN DIRI (SAMB.)


Mengelakkan dari menghidap sebarang penyakit yang berkaitan dengan mikroorganisma. Contoh: Penyakit kulit yang berjangkit seperti kurap, kudis buta, panau dan lain-lain lagi.

KESANKESAN DARI AMALAN PENJAGAAN DIRI (SAMB.)

Pergaulan dan interaksi antara murid tidak terjejas. Contoh: Mengelak dari tidak disukai oleh rakan-rakan (dipulaukan)

KESANKESAN DARI AMALAN PENJAGAAN DIRI (SAMB.)

Mengelak dari bau-bauan yang tidak menyenangkan di mana ia boleh mengganggu keadaan persekitaran terutamanya sesi pengajaran dan pembelajaran. Contoh: Bau ketiak, bau peluh dan lainlain.

KESANKESAN DARI AMALAN PENJAGAAN DIRI (SAMB.)

Tahap kesihatan bagi setiap murid berada pada tahap yang baik. -Individu yang menjaga kebersihan mempunyai kesihatan yang baik akan sentiasa cergas, riang dapat menikmati kehidupan yang sempurna.

KESIMPULAN

Amalan penjagaan kebersihan diri haruslah disemai terutamanya dalam diri kanak-kanak sejak dari kecil lagi dan ini dapat memastikan mereka akan sentiasa mempratikkan amalan tersebut tidak kira di mana pun mereka berada.