Anda di halaman 1dari 7

Aliran pemikiran Posibilisme

Bertentangan dengan konsep penentuan alam sekitar konsep penentuan alam sekitar : alam sekitar menentukan segala tingkah laku manusia. Konsep posibilisme : tingkah laku dan kegiatan manusia yang mewujudkan sesuatu alam sekitar Lucien Febvre telah :dimana-mana pun tidak terdapat keperluan asas, Cuma dimana-mana sahaja terdapat kemungkinan (posibiliti) dan manusiia sebagai tuan kepada kemungkinan ini menjadi hakim kepada kepenggunaan

Perkembangan posibilisme berkaitan dengan penulisan: > vidal de la Blache (1986 &1913) > Brunhes, J (1913) >isaiah Bowman (1980) > Carl Sauer (1941 &1956& 1979) Manusia aktif dalam pekaitan manusia- alam sekitar (vidal de la Blache ) Manusia satu daya aktif yg sentiasa bereaksi dan bertindak balas terhadap alam sekitar serta mengubah sesetengah unsur dalam alam sekitar.

Manusia ejen geografi - mengubahsuai sifat permukaan bumi secara besar-besaran Alam sekitar bukan teragung tetapi hanya bersikap permisif (mengizinkan) Posibilisme juga tidak menafikan terdapat dayadaya alam sekitar yang masih mempengaruhi kegiatan manusia. Maka manusia menggunakan kebijaksanaan dan teknologi untuk menyesuaikan diri dan kegiatannya dengan daya-daya tersebut.

Perkaitan manusia alam sekitar fizikal

Manusia telah banyak mengubahsuai kebanyakan unsur-unsur alam semula jadi Sumber alam semula jadi : i.) sumber yang mengalir Spt: iklim, cuaca, udara, pelbagai fenomena lain dalam atmosfera ii.) sumber tabung Spt: hutan, binatang, galian, air dan lain2 Manusia mulai mengubah permukaan bumi untuk kepentingan. Cthnya, dikawasan Mediterranianyg dahulu mempunyai hutan jarang mediterranian kini dipenuhi dengan barisan tanaman sitrus yg teratur.

Kesan kegiatan manusia


Kesan kegiatan manusia terhadap binatang -cthnya: kegiatan manusia seperti pemburuan bison utk daging dan bulunyamenyebabkan tinggal 50(1800) juta ekor dan 500(1905) ekor sahaja Kesan kegiatan manusia terhadap tumbuhan -pembakaran dan penebangan hutan memusnahkan kompleks-kompleks tumbuhan. Misalnya, di England tinggal 3-4 peratus keluasan tanah yg masih berhutan berlakunya kegiatan penebangan sejak abad ke-15 lagi.

Kesan kegiatan manusia terhadap tanih -Cthnya, pada abad ke-18, di china selatan, petani-petani telah menanam jagung dan ubi kentang di cerun-cerun bukit yang menyebabkan kadar hakisan yang teruk serta memusnahkan kawasan tanih di cerun dan juga tanih di dataran. Kesan kegiatan manusia terhadap udara -misalnya aktiviti perindustrian kimia dan penggunaan kenderaaan menyumbang kepada peratusan carbon untuk terus meningkat di atmosfera.

kesimpulan
Manusia tidak akan berhenti dalam usaha atau kegiatan demi pengekalan spesiesnya sendiri pada masa akan datang. Namun sumber-sumber alam semula jadi yang kian dieksploitasi akan habis digunakan pada suatu hari Usaha pemeliharaan dan pemuliharaan sumber semula jadi harus dijalankan untuk mengelakan pemusnahan sumber spesies hutan itu sendiri.