Anda di halaman 1dari 10

INSENTIF DAN ATLET

Disediakan Master subtitle style Click to editoleh: Fawwiza binti Shahruddin Norasyikin binti Haron Mohamed Faiz bin Azizan Muhammad Saidi bin Zainal Azim

5/14/12

DEFINISI INSENTIF
Insentif adalah pengupahan yang memberikan imbuhan yang berbeza mengikut kepada prestasi yang berbeza.

5/14/12

TUJUAN INSENTIF
Tujuan Pemberian Insentif : Fungsi utama dari insentif adalah untuk memberikan tanggungjawab dan dorongan kepada atlet serta meningkatkan produktiviti kerja individu mahupun kelompok.
5/14/12

5/14/12

5/14/12

2008

Kabinet mengumumkan menaikkan insentif pingat emas Temasya OlimpikdariRM160,000 ke RM1 juta yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Read more: http://martialarts.com.my/community/mo


5/14/12

KEBAIKAN

Memberi sokongan moral kepada atlet. Merupakan penghargaan kepada atlet atas usaha keras mereka. Penyuntik semangat kepada atlet untuk mengekalkan pencapaian.

5/14/12

KEBURUKAN

Tidak semestinya menjanjikan pencapaian berterusan kepada atlet. (cth: Hafiz Hashim) Perjuangan dipertikaikan. (negara atau wang?) Atlet-atlet mudah berasa berada dalam zon selesa. Atlet tidak menunjukkan prestasi yang baik sekiranya insentif tidak 5/14/12 memuaskan hati.

Lee Chong Wei

"Sudah tentu wang amat penting dalam kehidupan seharian sekarang, tetapi sebenarnya ia (wang) akan datang dengan sendiri dalam pelbagai cara jika seseorang atlet itu membuktikan mereka adalah juara sejati,"

Lee Chong Wei (Temuramah Utusan Malaysia)


5/14/12

Zaiton Othman

Dalam arena sukan atlet jangan sesekali mengharapkan ganjaran lumayan untuk diri sendiri. Apa yang sangat mustahak ialah sumbangan kita sebagai anak watan kepada negara ini. Maksud negara ialah tanah air kita sendiri. Bekas Ratu Heptatlon Sukan SEA 1981 dan 1983, Zaiton Othman 5/14/12