Anda di halaman 1dari 15

ANATOMI & FISIOLOGI

TUNJANG 2 SISTEM TENAGA

Definisi

Makanan merupakan sumber tenaga kepada manusia. Tenaga diperlukan dalam pergerakan fizikal. Tenaga tidak boleh dicipta/dimusnahkan . Tenaga boleh berubah bentuk. Terdapat enam jenis bentuk tenaga:

Kimia Mekanikal Haba Cahaya Elektrik nuklear

Semasa pemecahan makanan, satu tenaga akan terhasil yang dikenali sebagai adenosina trifosfat (ATP). Tenaga ATP ini disimpan di dalam sel-sel otot. ATP adalan sumber tenaga kepada otot. ATP boleh membekalkan tenaga dengan serta merta kepada otot selepas proses penguraian.

Penghasilan Adenosina Trifosfat (ATP)

ATP adalah hasil gabungan satu komponen yang kompleks iaitu adenosina + tiga bahagian fosfat.
Adenosina P ATP
pecah

Adenosina
ATP

ADP + Pi+ tenaga

ATP boleh dihasilkan melalui:


Sistem anaerobik alaktik (ATP-PC) Sistem anaerobik laktik (glikolisis anaerobik/sistem asid) Sistem aerobik (sistem oksigen)

Sistem anaerobik alaktik (ATP-PC)

Terdapat kompaun bertenaga tinggi dalam otot yang dinamakan fosfokreatin (PC). PC juga disimpan dalam sel-sel otot. PC merupakan sumber tenaga untuk membina kembali ATP yang hilang. Enzim yang terlibat dalam penguraian PC ialah kreatin kinase.
PC + ADP
kreatin kinase

ATP + C

Sistem ini hanya mampu membekalkan tenaga sehingga 10 saat. Contoh: lari pecut 100m, lontar peluru. Sistem ini dikenali sebagai sistem anaerobik alaktik kerana ia tidak meghasilkan asid laktik. Ringkasannya dikenali sebagai ATP-PC Sistem ini tidak memerlukan penggunaan oksigen.

Sistem anaerobik laktik anaerobik)

(Glikolisis

Bagi membina kembali ATP, tenaga diperlukan daripada pemecahan glukosa dalam darah atau glikogen yang tersimpan dalam otot / hepar. Sistem ini melibatkan penguraian glikogen dan glukosa tanpa perlukan oksigen untuk menghasilkan tenaga. Kehadiran asid laktik boleh melesukan otot apabila kandungannya terlalu banyak dalam darah.

Glikogen

Glukosa

Asid Piruvik
ATP

Asid laktik

Pembinaan kembali ATP

Jumlah ATP yang dihasilkan melalui sistem anaerobik laktik ini lebih banyak daripada sistem anaerobik alaktik (ATP-PC). Sistem ini mampu membekalkan tenaga untuk jangka masa 1-3 minit. Contoh: badminton.

Sistem Aerobik (Oksigen)


Sistem ini menghasilkan ATP paling banyak. Sistem ini memerlukan kehadiran oksigen untuk menghasilkan tenaga. Penghasilan ATP melibatkan tiga peringkat iaitu:

Penghasilan asetil koenzim-A Pengoksidaan koenzim-A dalam Kitaran Kreb Penghasilan ATP dalam pengangkutan elektron.

Asetil koenzim-A terbentuk daripada pemecahan glikogen, glukosa dan asid lemak. Pengoksidaan koenzim-A dalam kitaran krebs membentuk CO2 dan pengangkut elektron (H+) Elektron yang terbentuk dipindahkan ke sistem pengangkutan yang menghasilkan air dan ATP. Sistem ini mampu membekalkan tenaga dalam jangka masa yang panjang minit bagi aktiviti berintensiti sederhana dan rendah. Contoh: bola sepak, marathon.

Reaksi kimia dalam sistem aerobik


Glikogen
Glikolisis
aerobik

Glukosa

Asid Piruvik
Protien Lemak

H+
CO2

Kitaran Krebs CO2


CO2

Sistem Pengangkutan elektron

Perbandingan
Sistem Sumber makanan/ kimia
Makanan/ kimia

Oksigen

Kelajuan kerja

Penghasilan ATP
Sedikit/ terhad

Jangka masa

Alaktik
(ATP-PC)

Tidak perlu

Sangat pantas

10 saat

Laktik
(Glikolisis)

Makanan/ kimia Glukosa, Glikogen, lemak, protien

Tidak perlu

Pantas

Sedikit/ terhad

1-3 minit

Aerobik
(Oksigen)

Perlu

Perlahan

Banyak/ tidak terhad

Lebih 3 minit

SUKAN

ATP-PC

ANAEROBI K LAKTIK

AEROBIK

Lari pecut 100 Y m Bola sepak badminton Lontar peluru maraton Y Y Y Y Y Y Y

SUMBANGAN SISTEM TENAGA

Sekian