SOFTWARE-PATSKOM.BLOGSPOT.

COM
PATSKOM PGP – PANDUAN MEMASANG APPLIKASI PATSKOM PGP
Terdapat 2 cara untuk pasang (install) applikasi Patskom di computer anda: 1. CD applikasi Patskom yang dibekalkan pada anda semasa taklimat atau pihak penyedia. 2. Di Muat Turun (Download). Kepada yang tidak mempunyai CD applikasi Patskom anda boleh Download disini. Dalam tutorial ini saya andaikan anda telah download perisian Patskom PGP dan perisian ini di letakkan di Desktop (Gambar 1).

Gambar 1 1. Double click setup.msi (file yang telah di download sebelum ini).

Gambar 2 2. Click Terus apabila Screen Patskom Setup dipaparkan. Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM.BLOGSPOT.COM All rights reserved.

BLOGSPOT.COM All rights reserved. Gambar 3 – (1) Seterusnya Click Terus. Pada screen Pra Syarat Penggunaan anda bolehlah membaca syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak “Penyedia” dan jika anda bersetuju dengan syaratnya. Di dalam tutorial ini biarkan saja di C:\Program Files\induk \ Click Terus Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM.COM Gambar 3 3.BLOGSPOT.SOFTWARE-PATSKOM. Di screen “Folder Pemasangan” ia memberitahu di mana file applikasi Paskom akan dipasang. Gambar 3 – (2) Gambar 4 4. Tick pada Saya bersetuju menerima pra syarat tersebut. .

COM All rights reserved. Click Tamat Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM. Apabila mesej Patskom telah siap dipasang dipaparkan.BLOGSPOT.BLOGSPOT. Pemasangan applikasi akan diteruskan Click Terus Gambar 6 6. . ini menunjukkan applikasi Patskom anda telah berjaya dipasang di komputer anda.COM Gambar 5 5.SOFTWARE-PATSKOM.

BLOGSPOT.SOFTWARE-PATSKOM. Untuk menguji applikasi Patskom cuba Double Click pada icon PatskomPGP tersebut. 8. Gambar 8b Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM. 9. Jika mesej ini dipaparkan.COM Gambar 7 7. 10) Gambar 8a  Mesej Gambar 8b Pada mesej ini Security Level untuk Macros telah ditetapkan pada Medium. Untuk makluman anda terdapat 2 jenis mesej akan dipaparkan jika anda menggunakan Office 2003. Click pada “Enable Macros”.BLOGSPOT. Salah satu seperti Gambar 8a dan satu lagi seperti Gambar 8b. .  Mesej Gambar 8a Ini adalah kerana Security Level untuk Macros telah ditetapkan pada High. Satu icon PatskomPGP akan muncul di Desktop anda.COM All rights reserved. (Rujuk No.

SOFTWARE-PATSKOM.COM 10.BLOGSPOT. Low (Gambar 11).3 Screen Security Level akan dipaparkan dan anda boleh lihat terdapat 3 level yang anda boleh tetapkan. Gambar 11 Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM. Gambar 9 10. .COM All rights reserved. Medium. High.1 10.BLOGSPOT. Berikut cara untuk mengubah Macros Security Level dari High ke Medium.2 Setelah anda dapat mesej seperti di atas (Gambar 9) Click OK Click Tools – Macro – Security… (Rujuk Gambar 10) Gambar 10 10.

12.BLOGSPOT. Untuk menguji sekali lagi applikasi Patskom anda cuba Double Click pada icon PatskomPGP di Desktop.4 Untuk applikasi Patskom ini disarankan anda menetapkan Security Level pada peringkat Medium. Gambar 13 Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM.COM 10. Click pada “Enable Macros”. 1).BLOGSPOT. dan Click OK (Gambar 12-No.COM All rights reserved. .SOFTWARE-PATSKOM. Jika mesej ini dipaparkan (Gambar 13) . 2) Gambar 12 11. (Gambar 12) Tick pada bulatan Level Medium (Gambar 12-No.

SOFTWARE-PATSKOM. ini menunjukkan applikasi Patskom anda sudah sedia untuk digunakan. lebih baik anda buat semakan pada Regional Settings kerana setting pada bahagian ini amat penting. Ia melibat sistem pengiraan pada applikasi Patskom. .COM 13. Screen Menu Utama Patskom akan dipaparkan (Gambar 14).COM All rights reserved.BLOGSPOT. Gambar 14 14.BLOGSPOT. # Rujuk Panduan Regional Settings Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM. PERHATIAN – Sebelum menggunakan applikasi Patskom anda.

Language. Paparan kedua Click pada Date.COM All rights reserved. Paparan pertama Click pada Regional and Language Options seperti di dalam Gambar 14.SOFTWARE-PATSKOM. Gambar 15 Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM. Click Start .COM PANDUAN REGIONAL SETTINGS Untuk melakukan tetapan(setting) pada Regional Settings anda perlu pergi pada Control Panel .BLOGSPOT. Time.BLOGSPOT. . Gambar 14 2. and Regional Options seperti di dalam Gambar 15.Control Panel Terdapat 2 jenis paparan Control Panel : 1.

and time.COM All rights reserved. dates. seperti di dalam Gambar 16 Gambar 16 4. . Click pada Change the format of numbers.di tab Regional Options pastikan pada ruang Standards and formats anda pilih English (United States). .BLOGSPOT.SOFTWARE-PATSKOM.COM 3.BLOGSPOT.(Gambar 17-No. Pada Screen Regional and Language Options (Gambar 17).1) Seterusnya Click pada Customize… button Gambar 17 Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM.

BLOGSPOT.SOFTWARE-PATSKOM. ) seperti di dalam Gambar 18. Screen Customize Regional Options akan dipaparkan. ) dan Digit grouping symbol ( . Gambar 18 6.COM 5. . Click OK Gambar 19 Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM. Seterusnya Click pada Currency tab (Gambar 19) dan pastikan Currency symbol ( $ ) bukan RM.BLOGSPOT.COM All rights reserved. pada bahagian ini anda hanya perlu pastikan Decimal symbol ( .

SOFTWARE-PATSKOM. sekarang anda bolehlah menjalankan applikasi Patskom atau dengan kata lain “BUAT KERJA”.COM Selesai Diharap tutorial ini dapat membantu anda atau pada sesiapa yang menghadapi masalah untuk memasang applikasi Patskom PGP. Semoga Berjaya. . disarankan anda rujuk kepada pihak “penyedia”.BLOGSPOT. Tutorial ini sekadar untuk membantu dan jika anda masih menghadapi masalah dengan applikasi Patskom ini. Copyright© 2011 SOFTWARE-PATSKOM.COM All rights reserved.BLOGSPOT.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful