Anda di halaman 1dari 20

SENI ORIENTAL

Sejarah lukisan Timur termasuk pelbagai besar pengaruh dari pelbagai budaya dan agama. Perkembangan lukisan Timur sejarah selari orangorang yang dalam lukisan Barat, secara umum beberapa abad sebelum. Seni Afrika, seni Islam, seni India , seni Korea, seni Cina, dan seni Jepun masing-masing mempunyai pengaruh penting ke atas seni barat, dan sebaliknya. Lukisan Cina adalah salah satu tradisi yang berterusan yang tertua seni di dunia. Lukisan terawal tidak perwakilan tetapi hiasan ; mereka terdiri daripada corak atau reka bentuk dan bukannya gambar. Tembikar awal telah dicat dengan pilin, zigzags, titik, atau haiwan. Ia hanya semasaTempoh negeri yang berperang (403-221 SM) bahawa artis mula mewakilidunia di sekeliling mereka. Lukisan Jepun adalah salah satu seni yang tertua dan paling halus , merangkumi pelbagai genre dan gaya. Sejarah lukisan Jepun adalah satu sejarah yang panjang sintesis dan persaingan antara estetika asli Jepun dan adaptasi idea-idea yang diimport. Sejarah lukisan Korea bertarikh kira-kira 108 M, apabila ia mula muncul sebagai bentuk yang bebas. Antara masa itu, lukisan-lukisan dinding yang muncul di makam dinasti Goryeo, telah dilakukan sedikit penyelidikan. Bukti yang cukup untuk mengatakan bahawa sehingga dinasti Joseon, pengaruh utama adalah lukisan Cina walaupun dilakukan dengan landskap Korea, ciri-ciri muka, topik Buddha , dan penekanan terhadap pemerhatian angkasa selaras dengan pembangunan pesat astronomi Korea. China, Jepun dan Korea mempunyai tradisi yang kuat dilampirkan kepada seni kaligrafi dan koreografi (begitu banyak yang biasanya dilihat sebagai lukisan . Jauh timur lukisan tradisional adalah dicirikan oleh teknik berasaskan air, realisme yang kurang, mata pelajaran "elegan" dan digayakan, pendekatan grafik untuk gambaran, kepentingan ruang putih (atau ruang negatif) dan pilihan utama untuk landskap (dan bukannya angka manusia) sebagai mata pelajaran . Dakwat dan warna pada sutera atau skrol kertas, emas lakuer juga medium biasa dalam karya seni dicat Asia Timur.Walaupun sutera adalah medium yang agak mahal untuk cat atas pada masa lalu, ciptaan kertas semasa Abad ke-1 oleh Cai Lun Han mahkamah sida-

sida yang disediakan bukan sahaja medium yang murah dan meluas untuk menulis, tetapi juga medium yang murah dan meluas untuk lukisan(menjadikan ia lebih mudah kepada orang ramai).

Ideologi Konfusianisme, Daoism, dan Buddha memainkan peranan yang penting dalam seni Asia Timur. Pelukis zaman pertengahan Dinasti Song seperti Lin Tinggui dan Luohan Haram (ditempatkan di dalam Galeri Smithsonian Freer of Art) abad ke-12 adalah contoh hebat idea Buddha yang digabungkan ke dalam karya seni Cina klasik. Dalam lukisan kedua pada sutera (imej dan perihal yang diperuntukkan dalam pautan), botak Buddha Luohan digambarkan dalam suasana yang praktikal mencuci pakaian di sungai. Walau bagaimanapun, lukisan itu sendiri visual yang menakjubkan, dengan Luohan digambarkan secara terperinci kaya dancerah, warna legap berbeza dengan persekitaran yang berjerebu berhutan,coklat, dan hambar. Juga, memanjat pohon diselubungi kabus berpusar,menyediakan bersama "ruang negatif" yang disebutkan di atas dalam SeniAsia Timur.

Di Japonisme, artis abad ke-19 lewat seperti Impressionists, Van Gogh,Henri de Toulouse-Lautrec dan Whistler mengagumi tradisional Jepun Ukiyoeartis seperti Hokusai dan Hiroshige dan kerja-kerja mereka telahdipengaruhi olehnya.

SENI ORIENTAL INDIA (Indian Art/Art of Hindus)

Ciri-ciri tamadun India. - Bermotifkan figura manusia serta ada unsur-unsur flora dan fauna. - Dibahagikan kepada 4 peringkat iaitu zaman tamadun Harappa, zaman vedik, zaman awal Buddha dan seterusnya zaman india islam. - Seni India biasanya mempunyai kaitan dengan agama dan dikatakan mampu menyumbang kepada pembangkitan spiritual, intelektual melalui proses meditasi yang mampu mengawal pemikiran jiwa dan tubuh badan.

Sejarah zaman-zaman pengaruh india.

Tamadun Harappa

- Tamadun India yang tertua berkdekatan dengan Sungai Ravi di utara India. - Selain daripada itu tamadun India juga mempunyai tamadun lain selain tamadun Harappa iaitu Mohenjo daro. - Tamadun Harappa terkenal dengan arcanya. Contohnya seperti acuan cap kerajaan Harappa yang berukuran 2 inci diperbuat daripada batu yang diukir. Kemudian corak-corak Harappa yang lain-lain hasilkan melalui tanah liat yang diukir. (ms 23) - Selain itu arca yang diperbuat daripada kuprum, berbentuk perempuan juga dibina yang melambangkan tuhan ibu yang dianggap membawa kesuburan. (ms25)

Zaman Vedik. - Pada tahun 1750 harappa didatangi oleh pendatang Nomad dari Iranian. Kaum ini dipanggil kaum Aryan. - Era kaum Aryan ini dipanggil zaman vedik. Pada zaman ini munculnya kitab kaum Aryan yang dipanggil kitab veda. - Kedudukan kaum Aryan terbahagi mengikut kasta dan peraturan juga digubal bagi menjaga keharmonian dan keamanan. - Kaum Aryan percaya kepada hukum karma.

Zaman agama hindhu-Buddha - Pada zaman ini hasil seni tampak yang terkenal ialah arca. - Arca hindu Buddha yang terkenal ialah loving couple yang menunjukkan pasangan kekasih yang penuh dengan sifat-sifat yang mempamerkan kasih sayang. (ms30) - Selain itu arca patung Buddha juga diperbuat dalam keadaan duduk dan berdiri. Kedudukan ini bergantung kepada kepercayaan pengganut Buddha iaitu apabila patung itu dalam keadaan berdiri ia memberi makna rehat yang membawa ketenangan. Manakala apabila patung itu dalam keadaan duduk ia membawa kepada meditasi. - Posisi tangan Buddha amat penting ia membawa kepada maksud rehat dan ketenangan. (ms31). - Selain itu seni bina stupa juga terlihat pada zaman ini. Antara stupa yang terkenal ialah great stupa di sanchi. (ms27)

Zaman Hinduisme - Mempunyai hasil seni yang berkaitan dengan dewa-dewa seperti Brahman, Vishnu dan Siva. - Mengikut keprcayaan hindu Brahma dianggap pemulihara dan siva sebagai pemusnah. pencipta, Vishnu sebagai

- Kebiasaannya dewa Vishnu dijadikan sumber inspirasi untuk karya seni kaum hindu dan dipuja ketika upacara sembahyang dan berdoa. (ms36) - Dipercayai dewa Vishnu mempunyai isteri bernama Sri Lakhsmi.

- Kuil hindu banyak dibina hasil dari ilmu seni dan seni bina. Contohnya seperti kuil durga dan Kandariya Mahadeva. (ms41,42)

Zaman India Islam. - Apabila agama islam mula tersebar. Banyak penganut agama hindu yang telah memeluk islam. - Pada masa itu ada perbalahan antara kaum muslim dan penganut hindu. - Oleh itu putera hindu telah mengurangkan kuil-kuil utara india. - Oleh sebab ini banyak penganut hindu yang memeluk islam dan menjadi india muslim. - Karya-karya berteraskan islam juga turut dihasilkan. Tetapi masih mempunyai unsur-unsur seni india. - Contoh seni bina pada zaman ini ialah Taj Mahal yang telah dibina oleh Shah Jahan khas untuk isterinya yang tercinta iaitu Muntza Mahal. Taj Mahal ini telah banyak menerapkan unsur seni islam dan juga seni india (Mughal) - Di pintu masuk Taj Mahal dihiasi dengan ayat Quran dan corak-corak arabes. - Karya seni Mungal/Mughal juga dapat dilihat pada zaman ini. Datuk kepada Shah Jahan ialah orang yang pertama menghasilkan karya seni mungal. Seni mungal lebih kepada 2 dimensi dan tidak menitik beratkan fom yang boleh menjadikan sesuatu karya itu seperti rupa sebenar. - Catan manuskrip agama hindu yang telah terhasil pada zaman ini dipanggil rajput. Ia lebih kepada abstract. Ia bermotifkan kerajaan yang berdikari dan mempunyai peraturan yang mengawal rakyat.

SENI BINA - Mempunyai perkaitan dengan ilmu sains yang telah dikaji sejak beberapa abad yang dahulu semasa agama Hindu dibawa ke dunia ini. Antara perkaitan sains yang telah ditunjukkan serta diamalkan sehingga zaman sekarang ialah konsep pembinaan yang yang melambangkan struktur anggota badan serta perwakilan dengan penempatan Tuhan dalam tubuh badan manusia.

Contoh Seni Oriental India

Ukiran pada dinding bangunan

Arca patung

Seni bina Taj Mahal dan bangunan rumah pada Tamadun awal India

SENI ORIENTAL CINA

Seni oriental Cina mempunyai corak, bentuk dan struktur yang tersendiri dan membawa simbol yang sungguh bermakna dan ia harus difahami dan dipelajari dalam usaha meningkatkan nilai murni pada minda dalaman individu serta memupuk jati diri seseorang. Falsafah Seni (Falsafah taosime) Pokok buluh adalah simbol kepada kekuatan , kesabaran menanggung

penderitaan , kepantasan pembangunan dan perluasan kebudayaan di China.

Feng Shui elemen-elemen semulajadi seperti bumi , air , api dan tanah di mana

kesemuanya menjadi keseimbangan ekosistem alam. dan sesuatu yang positif.

Seni Tembikar Kebanyakan tembikar Neolitik yang terbaik di dunia datangnya dari negari Cina. Tembikar zaman Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam, bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal berbadan kecil. Tembikar Cina zaman akhir Neolithik pula berwarna hitam dan berkilat Tembikar Dinasti Chou mempunyai lapisan glaze yang terang pada permukaan tembikarnya. Tembikar zaman Wangsa Ha, menggunakan glaze kelabu kekuningan yang diperbuat dari timah hitam.

Seni Tembaga Kesenian tembaga bermula pada zaman Wangsa Shang. Kebanyakan kesenian tembaga ketika itu adalah peralatan rumah dan sebahyang yang ditiru dari bentukbentuk tembikar. Pada akhir Wangsa Chou, ada terdapat bukti teknik tuangan bentuk huruf atas bejana-bejana telah dilakukan. Bentuk-bentuk bejana berasaskan bentuk binatang, bejana tersebut digunakan untuk 2 tujuan iaitu kegunaan harian dan istiadat keagamaan.

Catan

- Dikatakan catan Cina bermula dengan gambar binatang - Catan Cina lazimnya dibuat di atas kain sutera atau kertas telap dakwat - Perkembangan seni catan terkenal di Zaman Wangsa Tang yang banyak berunsur ugama Budha, Taoism dan Confucianism - Zaman Sung, pelukis Cina menggunakn ciri-ciri pemandangan san kemanusiaan

Ciri2 catan

- Motif yang digunakan agak terbatas jika dibandingkan dengan catan barat - Kebayakan ctan menggambarkan keindahan panorama alam dan semulajadi - Catan mempunayi falsafah

Catan lanskap

- Catan lanskap mendapat tempat yang istimewa sekali dalam perkembangan seni catan China. - Catan lanskap China (Shan Shui) membawa maksud gunung dan air. - Sejarah catan China berkembang dengan pesat dalam zaman Dinasti Sung.

Ciri2 Catan lanskap

-Tidak meniru alam secara realistik tetapi tertumpu kepasda ekspresi yang membawa pengertian terrhadap keseluruhan catan.

-Seorang artis harus dapat berinteraksi secara harmoni dengan alam dan dapat menterjemahkan falsafahnya melalui catan

-Konsep Yin dan Yang menjadi teras kepada catan lanskap China iaitu keseimbangan dengan yang melalui perlambangan kabus, air, awan, burung dan lembah.

Hukum Catan China (Berasaskan Prinsip Shi-Vitalize Spirit)

-Monokrom: penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad begi mendapatkan impak mendalam

-Komposisi: mementingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar. -Ton dan suasana: Chi Yun Sheng Tungn ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik

-Struktur dan sapuan berus: Sapuan awal berus memberi pengertian - dibuat secara spontan dan simbol kepada alam semula jadi

-Lakaran: penting sebagai pembentukan awal sesuatu gambaran.

-Kesesuaian lukisan dengan objek: Walaupun lukisan tidak sama dengan objek sebenar tetapi perlu ada persamaan dalaman

Seni Arca dan Ukiran

- Dikesan sejak zaman Wangsa Shang dengan terjumpanya dua arca berbentuk harimau dan burung hantu, diperbuat daripada marmar

- Terdapat banyak imej-imej Budha ditemui di candi-candi di Gua Yun Kang,Shensi.

- Di gua-gua Tung Huang, Kansu terdapat imej-imej Budha diukir pada dinding gua tersebut. Arca-arca diperbuat daripad tanah liat yang diwarnakan, batu dan tembaga.

Seni kaligrafi

-Seni tulis cina yang terawal ditemui pada zaman Wangsa Shang (2000 S.M) yang ditulis di atas permukaan buluh, tulang dan kulit kura-kura

-Kehadiran Confucius dan Lao-Tzu pada zaman Wangsa Chao, membantu menggalakkan pertumbuhan falsafah, kesenian dan tulisan orang China

-Dalam tahun 1928-221 SM, terdapat banyak tulisan pada permukaan bejana tembaga dan batu. Tulisannya mempunyai ukuran yang sama.

-Terdapat 3 tulisan dicipta dalam zaman wangsa Han, iaitu tulisan bentuk biasa (pattern script), tulisan bentuk kasar (Rough Script) dan tulisan sambung (Curcive Script).

Seni bina

Senibina di China dikatakan dapat dilihat dengan pesat pada zaman Ming, apabila Peking dijadikan Pusat Pentadbiran menggantikan Nanking. Ciri2 Senibina

- Berdinding kayu beratap genting curam

- Bangunan kuil dan pagoda mempunyai pintu melengkungn ke atas.

gerbang, beratap genting

Binaan -binaan Agung Seni Oriental (SAS)

Kota Larangan China

Kota Larangan merupakan istana rasmi bagi maharaja China yang mula digunakan semasa Dinasti Ming sehingga akhir Dinasti Qing. Ia terletak ditengah-tengah kota Beijing, China, yang kini menempatkan Muzium Istana. Istana ini telah

digunakan sebagai kediaman bagi maharaja dan keluarganya, selain menjadi pusat istiadat dan politik kerajaan China selama hampir 500 ratus tahun.

Kota Larangan Beijing yang terletak di pusat Bandar Beijing merupakan kompleks bangunan zaman purba yang paling besar keluasannya dan dipelihara paling baik di dunia. Pada tahun 1987, Kota Larangan Beijing disenaraikan sebagai Warisan Dunia.

Kota Larangan Beijing dibina atas titah maharaja ke-2 Dinasti Ming Zhu Di pada tahun 1406, tempoh pembinaannya sepanjang 14 tahun. Sebanyak 24 orang maharaja Dinasti-dinasti Ming dan Qing pernah tinggal dan menguruskan hal ehwal pentadbiran negara di sana dalam masa kira-kira 500 tahun sehingga Dinasti Qing digulingkan pada tahun 1911. Kota Larangan Beijing terkenal di China dan dunia kerana keluasannya, reka bentuknya yang indah, bangunan yang megah dan kemudahan yang mewah. Kota Larangan Beijing berkeluasan lebih 720 ribu meter persegi. Panjangnya dari selatan ke utara kira-kira 1000 meter dan lebarnya dari timur ke barat kira-kira 800 meter. Kota Larangan Beijing dilingkari oleh tembok setinggi belasan meter dan parit selebar lebih 50 meter. Reka bentuk, keluasan, susunan, gaya, bentuk, hiasan dan kemudahan di Kota Larangan Beijing dibina menurut sistem kesusilaan, etika dan status atau kedudukan dinasti feudal tersebut dan memperlihatkan konsep kuasa maharaja adalah maha tinggi. Tiga dewan besar iaitu Dewan Taihe, Dewan Zhonghe dan Dewan Baohe merupakan bangunan yang paling menarik perhatian pelawat di Kota Larangan Beijing. Ketiga-tiga dewan besar itu merupakan tempat maharaja menjalankan pentadbiran dan mengadakan upacara yang penting. Dewan Taihe yang setinggi kira-kira 40 meter merupakan bangunan yang paling megah dan tinggi di Kota Larangan Beijing. Dalam dewan itu terdapat takhta maharaja yang disadur dengan emas dan 13 ribu buah pahatan naga iaitu lambang maharaja. Lapangan di hadapan dewan itu seluas 30 ribu meter persegi.

Pembinaan Kota Larangan Beijing telah memusatkan kepakaran dan kecerdikan rakyat China. Susunan seluruh kompleks bangunan, pelbagai bentuk bumbung, hiasan pada pintu dan dinding telah memperlihatkan reka bentuk yang unik dan menakjubkan. Dasar Dewan Taihe setinggi 8 meter yang dibina dengan batu putih bukan sahaja menjadikan dewan itu lebih megah, tetapi juga mempunyai fungsi menyekat kelembapan tanah. Terdapat banyak pahatan ukiran kepala naga pada batu putih yang cantik menghiasi dinding 3 lapis di dasar Dewan Taihe. Kepala naga tersebut bukan hanya hiasan sahaja, tetapi adalah kemudahan penyaluran air. Apabila hujan lebat, sebanyak lebih 1000 buah kepala naga tersebut meluahkan air serentak, pemandangan itu sangat mengkagumkan. Dalam Kota Larangan Beijing terdapat 4 baris rumah, tetapi di dalamnya penuh dengan ketulan batu,yang khusus direka oleh jurubina ketika itu untuk menghalang kebakaran.

Taj mahal

Taj Mahal dibina sebagai monumen peringatan untuk istri Shah jahan yang bernama Mumtaz Mahal Taj Mahal yang terletak di Agra, Uttar Pradesh, India adalah sebuah monumen tinggalan Kerajaan Moghul. Bangunan cantik tersebut diseliputi oleh batu marmar putih berkilauan. Di dalam bangunan tersebutlah bersemadinya permaisuri Maharaja

Shah Jehan, Mumtaz Mahal. Shah Jehan amat menyintai isterinya lantas memerintahkan agar Taj Mahal dibina sebagai tanda cinta setianya kepada Mumtaz. Pembinaan Taj Mahal yang mengambil masa sehingga dua puluh tahun itu berjaya disiapkan pada 1653. Pembinaannya juga telah melibatkan ribuan tenaga buruh.

Binaan merangkumi bahagian : -makam, -dewan, -taman rekreasi, -masjid, -menara tinjau

bahan binaan: -Bahan binaan di bawa dari seluruh Asia dengan menggunakan 1000 ekor gajah. -Marmar putih dari Rajasthan. -Permata dari Punjab. -Jed dan hablur dari China. -Firus dari Tibet . -Lazuardi dariAfghanistan. -Nilam dari Sri Lanka. -Kamelian dari Arab. -28 jenis batu berharga telah digunakan bagi membina Taj Mahal.

Rekaan: -simetri -terdapat seni khat (surah pelbagai) -mughal

Angkor Wat

-Terletak di Angkor kamboja -Dibina pada zaman raja suryawarman 2 -Terletak di gunung meru dipercayai tempat tinggal dewa dewi. Di tengah menara tertinggi. -Dikelilingi diding dan terusan mewakilu lautan dan gunung yang mengelilingi dunia. -Dileliling laut buatan manusia dipanggil baray untuk tujuan pertahanan dan mengairi pertanian. -Jalan ke Angkor wat ada pintu gerbang mewakili jambatan pelangi ke dunia dewa dewi. -Menara disalut emas, dan di cat warna warni. Ukiran batu ikit lawan jam.

Contoh Seni Oriental Jepun

Senibina Jepun

Seni catan Jepun

Seni tembikar Jepun

Contoh Seni Oriental Korea

Senibina Korea

Seni catan Korea

Seni tembikar Korea