Anda di halaman 1dari 10

SK NUSANTARA, GELANG PATAH RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2011

MINGGU
1

BIDANG/TAJUK
Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan)

HASIL PEMBELAJARAN
Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding.

OBJEKTIF
Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan.

CATATAN

2

Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan)

Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan.

Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat

3 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan.

4

Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman)

Aras 1 1. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional.

Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan anyaman

bahan.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan. 2. 7 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. 8 Mengenal Kraf Tradisional Aras 1 Pada akhir pembelajaran murid . tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 2. 2. Aras 2 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat. Aras 2 1. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. Menggunakan bahan. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. teknik. Aras 3 1. 6 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. Aras 3 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. 4. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menguasai beberapa kemahiran. Aras 3 1. 5 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. kawalan.Aras 2 1.

Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan . Aras 3 1. meniru. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. Memilih. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Aras 2 1. Aras 2 1. 11 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. 2. 2. 12 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 2 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Aras 3 1. Aras 2 1. Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teratur dan cermat. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. teratur dan cermat.Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) 1. dapat : 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran. 2. kawalan. 9 10 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2.

Aras 3 1. 16 17 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. Aras 3 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 15 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan guntingan) Aras 2 1. Aras 2 1. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. 3. 2. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. Aras 2 1. Menguasai beberapa kemahiran. 4. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. 13 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1.hasil kerja 3D. Mewarna lakaran makhluk asing. . 2. Aras 2 1. Aras 3 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan kegiatan. 3. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 2. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi. 14 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. 2. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. kawalan.

bahan. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan. . Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. 2. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. teknik. 4. Aras 3 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. 2. 18 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. Menari dengan kuda kepang. bahan. Membuat lakaran bentuk kuda. 2. Menghasilkan kuda kepang sebagai alat permainan. 3.Aras 3 1. Aras 2 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 2. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. teknik. Aras 2 1. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 19 20 21 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. 2. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan.

2. 4. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. 3. 25 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. 2. Aras 3 1. Aras 3 1. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. Memahami konsep resis. Aras 3 1. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar. 4. Berbangga dengan hasil . Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. Aras 3 1. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. Menghasilkan kraf tradisional dengan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 2 1. teratur dan cermat.teknik. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. 2. 3. 24 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. 2. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. Menerapkan nilai mencintai alam. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 23 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. Aras 2 1. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. 22 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1. Aras 2 1. 4. Memilih dan menggunakan alat. 2. 3.

Menghargai sumbangan pelukis tempatan. 27 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. meniru. (melukis. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. menggunting dan mencantum. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. Aras 3 1. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis Pada akhir pembelajaran murid dapat : . Meningkatkan kemahiran mengira. 3. Aras 2 1. 26 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1. 2. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 3.) Aras 1 1. Aras 2 1. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. kerja sendiri. kawalan. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Aras 2 1. Menguasai beberapa kemahiran. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 31 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris Aras 1 1. 2. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. 3. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Memilih. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. 28 30 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan. Aras 3 1.menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. 2. Menghasilkan filiografi secara kreatif. 2.

Aras 2 1. 36 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 1. 2. Aras 3 2. (melukis. Aras 2 1. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian.) keris dan bahagiannya. Membuat mounting secara mozek pada gambar yang telah disiapkan. . Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik.(Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Aras 2 1. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Memilih dan melakar hidupan laut. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. 32 33 34 35 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Aras 3 1. Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna. Menghasilkan corak bunga yang menarik. 2. Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif. Menghargi alam sekitar. menggunting dan mencantum. 2. 3.

Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan.37 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Menghargai kraf tradisional. Aras 2 1. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menyusun dan membina model kereta. Menyusun dan membina model kereta. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Aras 3 1. 40 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. 3. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Aras 2 1. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Menghargai kraf tradisional. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. 41 42 43 . Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. bahan. Aras 2 1. Melipat. 39 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. 2. 2. Aras 2 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. 2. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 3 1. Aras 3 1. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. 38 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Aras 1 1. menekap dan menggunting kertas warna. 3. Melipat. bahan. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 1 1. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. menekap dan menggunting kertas warna.