Anda di halaman 1dari 29

SKEMA EXCEL II 2011

SULIT*

JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH PENGAJIAN AM JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH KERTAS 2 JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH ( Tiga jam) )) JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH

900/2

STPM 200

JABATAN PELAJARAN SABAH

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN EXCEL II

2011

SIJIL TINGGI PERSEKOLAHAN MALAYSIA (STPM)

SKEMA EXCEL II 2011

2 BAHAGIAN A

SULIT *

1. Antara tujuan kerajaan menjadikan Malaysia sebagai sebuah pusat atau hub produk halal ialah membantu memacu pertumbuhan ekonomi negara. Jelaskan pernyataan tersebut. Pendahuluan : Bagi mendapatkan makanan yang halal, masyarakat memerlukan satu hub produk halal. Hub halal merangkumi pengeluaran, pemprosesan dan pengedaran produk halal. Hal ini membolehkan orang ramai sama ada orang Islam atau orang bukan Islam mendapatkan makanan berstatus halal dengan mudah. Bil.
A.

Idea TUJUAN HUB HAL DI MALAYSIA :

Huraian

1.

Memacu pertumbuhan ekonomi negara

Tahun 2010, Malaysia telah diiktiraf sebagai Hub Halal Dunia. Usaha kerajaan menjadikan Malaysia sebagai Hub Halal Dunia adalah bertepatan apabila nilai pasaran global bagi produk halal pada tahun 2010 dianggarkan sebanyak RM 8 trilion setahun. Pendapatan negara meningkat. Menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan secara tidak langsung mengatasi pengangguran. Mengurangkan kadar kemiskinan. Meningkatkan pendapatan isi rumah. Penduduk Islam yang hampir mencapai dua billion orang dan 60 peratus terdiri daripada penduduk di Asia menjadikan produk halal senang dipasarkan. Pasaran dari negara Islam lain seperti negara Timur Tengah misalnya Saudi Arabia dan Emiriyah Arab Bersatu (UEA). Di Asia, negara Jepun dan Thailand juga tidak kurang pentingnya dalam hal ini. Mereka menjadikan logo halal sebagai marketing tool untuk memenangi hati pengguna.

2.

Meningkatkan taraf hidup

3.

Pasaran yang meluas

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011 Bil. 4. Idea Pemindahan teknologi

3 Huraian

SULIT *

Menggalakkan penglibatan para pelabur antarabangsa. Teknologi dibawa masuk dari negara luar. Teknologi pemprosesan dan pembungkusan seperti dalam penghasilan perubatan herba.

5.

Menjamin kesihatan

Kualiti dapat dijaga. Kebersihan diutamakan. Mendapat pengiktirafan daripada JAKIM dan Kementerian Kesihatan. Wujudnya sektor-sektor baru yang berasaskan pemprosesan dan pembungkusan. Produk PKS dapat dikembangkan seperti daging lembu diproses menjadi sosej dan daging burger.

6.

Wujudnya industri hiliran

7.

Menangani krisis bekalan makanan halal

Hub ini berupaya menjamin bekalan makanan halal yang mencukupi. Menjadi pembekal kepada negara-negara bukan Islam seperti United Kingdom, Filipina, Hong Kong dan Korea Selatan.

Kesimpulan : Bagi merealisasikannya, setiap individu perlu memainkan peranan dan melibatkan diri dalam industri halal. Hal ini meliputi peranan masyarakat yang luas sama ada sebagai pemasar, pemborong, pengedar, peruncit atau pengguna yang mengutamakan produk halal. Nota : 1. 2. 3. Pendekatan jawapan : 1+ 3 Isi memacu pertumbuhan ekonomi negara wajib. Isi mesti berkaitan dengan Tujuan Menjadikan Malaysia sebagai Hub Halal.

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

SULIT *

2. Kewujudan laman sosial seperti facebook, twitter dan blog sebagai medium komunikasi telah membolehkan masyarakat menghantar dan menerima maklumat dengan cepat. Namun, kemudahan ini telah disalahgunakan oleh pelbagai pihak. Bincangkan. Pendahuluan : Memang tidak dapat dinafikan penggunaan laman web sosial seperti facebook, twitter dan lain-lain semakin meluas di seluruh dunia termasuk juga Malaysia. Laman sosial ini sememangnya amat popular pada masa ini terutama dalam kalangan para remaja dan anak muda. Dalam hal ini, perkhidmatannya banyak memberikan kebaikan di samping implikasi negatif apabila disalahgunakan. Bil. A. 1. Idea A. KEBAIKAN LAMAN SOSIAL :

Huraian

Memudahkan komunikasi

Berinteraksi dengan rakan-rakan di seluruh dunia. Berbincang tentang sesuatu isu semasa. Berkongsi pengalaman dan petua. Berkongsi idea dan pendapat.

2.

Melahirkan masyarakat bermaklumat

Perkongsian informasi terkini dalam dan luar negara. Masyarakat yang berpengetahuan luas. Celik IT.

3.

Mengeratkan hubungan

Mempertemukan sahabat atau saudara yang telah lama terpisah. Bertanya khabar dan nasihat-menasihati seperti hubungan kekeluargaan dengan menggunakan blog peribadi atau facebook. Menjana ekonomi kepada rakyat. Mendatangkan pulangan yang lumayan dalam bentuk iklan atau promosi. Perkhidmatan jualan dalam talian. Iklan tentang pelbagai barangan kepada pengguna. Urus niaga boleh dijalankan pada bila-bila masa. Huraian [Lihat sebelah SULIT*

4.

Peluang perniagaan

Bil.

Idea

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

SKEMA EXCEL II 2011 5. Wadah penghubung antara pemimpin dan rakyat

SULIT *

Rakyat dapat meluahkan atau mengemukakan cadangan, keluhan dan luahan perasaan. Pemimpin dapat menyelami masalah rakyat dan mendekati golongan masyarakat seperti melalui laman web 1Malaysia dan facebook 1Malaysia oleh Perdana Menteri.

6.

Mengisi masa lapang

Dapat mengisi masa lapang dengan bermain permainan maya. Menyerlahkan kreativiti dalam pelbagai bentuk penyelesaian masalah permainan maya. Reka bentuk blog, paparan di facebook dan sebagainya yang menarik telah menyerlahkan lagi kreativiti perekanya. Aktiviti tidak sihat di luar rumah dapat dibendung.

B. IMPLIKASI NEGATIF LAMAN SOSIAL : 7. Penyebaran fitnah Boleh menggugat kestabilan politik, ekonomi dan sosial negara. Mencemarkan maruah dan peribadi seseorang. Medan untuk menghina pemimpin. Memperbesarkan sesuatu isu. Menghasut dan menanamkan bibit-bibit kebencian terhadap pemimpin atau seseorang. Menghantar mesej berbaur perkauman.

8.

Alat propaganda

9.

Risiko kecurian maklumat

Kecurian maklumat peribadi atau organisasi oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Menjual maklumat sulit untuk mendapatkan keuntungan atau kepentingan diri.

10.

Membuang masa dan melalaikan

Pelajar leka melayari laman sosial sehingga mengabaikan pelajaran. Lalai dalam ibadah atau menuntut ilmu. Menjejaskan produktiviti kerja. Huraian

Bil.

Idea Penglihatan

11. Menjejaskan kesihatan 900/2 *Skema jawapan ini SULIT

terjejas

kerana terlampau lama [Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

SULIT *

terdedah kepada sinaran radiasi komputer. Menjejaskan struktur tulang belakang. Pengaliran darah terganggu. Sakit sendi dan obesiti. 12. Ada unsur penipuan Pengguna terpengaruh dengan iklan yang dipaparkan seperti ubat-ubatan, barangan kosmetik, aksesori kereta dan sebagainya. Pengguna akan tertipu kerana barangan yang dipesan tidak sampai. Barangan tidak bermutu. Penipuan cinta siber dan menjadi keldai dadah. secara Hanya berinteraksi secara maya. Tidak mementingkan hidup bermasyarakat. Pergaulan yang terhad membataskan berkomunikasi yang berkesan. Antisosial.

13.

Terhakisnya realiti

pergaulan

cara

14.

Mengundang gejala tidak sihat

Memaparkan unsur-unsur pornografi memungkinkan berlakunya aktiviti yang tidak sihat seperti seks dan pergaulan bebas. Mengundang masalah pembuangan bayi. Memerangkap gadis-gadis dengan jerat cinta ekspres Peningkatan kes penceraian.

15.

Menjejaskan fungsi dan peranan Ayat dan perkataan yang digunakan terlalu ringkas bahasa sehingga merosakkan kemurnian bahasa, menjadi sukar difahami dan disalahtafsirkan maksudnya. Keghairahan menggunakan singkatan dan akronim jika dibiarkan akan menular dalam penulisan tugasan atau kerja sekolah pelajar. Kualiti penulisan dan kecekapan mengeja akan berkurangan. Pembangunan dari segi pendidikan akan terjejas.

Kesimpulan : Era ledakan teknologi maklumat seharusnya digunakan dengan baik dan tidak disalahgunakan.

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011 Nota:

SULIT *

Pendekatan Menjawab : 2 + 2 (Kebaikan laman sosial + Keburukan laman sosial)

BAHAGIAN B 3. Pembudayaan teknologi hijau di Malaysia amat penting untuk kelestarian hidupan. Jelaskan. Pendahuluan : 900/2 *Skema jawapan ini SULIT [Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

SULIT *

Sudah sampai masanya kita membudayakan penggunaan teknologi hijau demi memulihara kelangsungan hidupan di muka bumi. Bil. Idea KEPENTINGAN TEKNOLOGI HIJAU : 1. Kelestarian hidupan Menjaga dan meningkatkan kelestarian alam. Meminimumkan degradasi kualiti persekitaran. Penggunaan segala sumber secara berhemah. Menjamin pengekalan alam semulajadi. Huraian

2.

Pemuliharaan alam sekitar semakin meningkat

Teknologi rendah karbon seperti penggunaan solar dan hidro. Pembebasan gas rumah hijau yang rendah. Mengurangkan pelepasan gas karbon ke udara. Memulihara persekitaran semulajadi untuk mengurangkan kesan negatif pengeluarannya ke atas aktiviti-aktiviti manusia. Teknologi selamat digunakan. Penggunaan enjin hibrid dan LPG sebagai bahan bakar kenderaan. Menyediakan persekitaran yang sihat. Menjimatkan tenaga dan sumber asli. Membangunkan sumber tenaga alternatif (tenaga solar, angin dan biogas). Banyak inovasi dilaksanakan. Mengembangkan penggunaan enjin hibrid. Pembuatan peralatan atau mesin yang menggunakan tenaga pada tahap optimum serta mesra alam. Industri tenaga boleh diperbaharui dan sedang dibangunkan oleh Malaysia seperti industri solar photovoltaic. Huraian Membuka ruang kepada para penyelidik untuk meneroka dan memantapkan lagi penyelidikan. Hasilkan teknologi yang mengurangkan [Lihat sebelah SULIT*

3.

Teknologi mesra alam

4.

Jimat tenaga dan boleh diperbaharui

Bil. 5.

Idea Penyelidikan dan Pembangunan

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

SKEMA EXCEL II 2011

9 pembaziran sumber.

SULIT *

6.

Penghasilan produk

Produk yang bersih dan mesra alam. Sebagai contoh, sarung tangan getah ialah produk terbiodegradasikan (bio-degradable) mudah reput dan mesra persekitaran. Penghasilan pinggan dan bata berasaskan sekam padi. USM membangunkan beg plastik daripada kulit rambutan. Kurang pelepasan gas rumah hijau. Masalah pemanasan global dapat dikurangkan. Bencana alam lain seperti ribut, pencairan ais di kutub, kenaikan paras air laut dan sebagainya dapat diminimakan.

7.

Melambatkan proses perubahan cuaca

Kesimpulan : Pembangunan teknologi hijau di Malaysia sepatutnya mendapat sokongan penuh daripada semua pihak. Nota : 1. Pendekatan Menjawab : 4 + 0 2. Semua isi mesti berkaitan Kepentingan Teknologi Hijau.

4. Hipertensi, diabetis dan lemah jantung antara penyakit paling umum dihidapi ramai. Kebimbangan terhadap pembunuh senyap ini dipengaruhi oleh beberapa faktor. Justeru, penyakit yang menyebabkan kesengsaraan hidup dan meragut nyawa itu harus dicegah. Bincangkan. Pendahuluan : 900/2 *Skema jawapan ini SULIT [Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

10

SULIT *

Hipertensi, diabetis dan lemah jantung merupakan musuh utama kesihatan. Risiko menghidapnya adalah besar jika kita tidak mengamalkan penjagaan diri yang betul. Bil. Idea
A. PUNCA

Huraian

BERLAKUNYA PENYAKIT HIPERTENSI, DIABETIS DAN LEMAH JANTUNG :


1.

Tekanan

Kesibukan dan beban kerja di pejabat atau di tempat kerja menyebabkan timbulnya stres. Tekanan yang tidak diurus dengan baik akan menimbulkan distres (tekanan negatif). Boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan memberikan implikasi kepada sistem kardiovaskular.

2.

Amalan pemakanan

Makan tidak mengikut masa atau jadual. Mengambil makanan yang mengandungi kandungan gula dan lemak yang tinggi. Anggota masyarakat kini kurang menjaga kepentingan gizi makanan seimbang. Kesibukan tugas menyebabkan tidak ada masa bersenam. Sikap malas dan kurang prihatin terhadap penjagaan kesihatan. Merokok, minum minuman beralkohol. Pergaulan bebas seperti perlakuan seks bebas. Penggunaan pil-pil perangsang seperti viagra boleh menyebabkan serangan sakit jantung secara mengejut. Huraian

3.

Kurang melakukan senaman

4.

Cara hidup tidak sihat

Bil.

Idea DAN LEMAH JANTUNG :

B. LANGKAH UNTUK MENANGANI PENYAKIT HIPERTENSI, DIABETIS

5.

Bersukan dan berekreasi

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

Senaman dilakukan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu (20 minit setiap sesi). Beriadah dan berekreasi bersama keluarga. [Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

11 Melancarkan pengaliran darah. Membakar kalori dan lemak. Menyahkan toksik daripada perpeluhan.

SULIT *

badan

melalui

6.

Diet yang seimbang

Mengikut piramid makanan. Kurangkan gula, garam dalam makanan. Perasa seperti monosodium glutamate dielakkan. Sekurang-kurangnya 3 bulan sekali. Membuat temu janji dengan pihak hospital. Dapat mengetahui punca penyakit dengan lebih awal.

7.

Pemeriksaan kesihatan berkala

8.

Hindarkan diri daripada gejala Tidak merokok kerana mengandungi bahan kimia yang tidak sihat. seperti nikotin, arsenik yang boleh menjejaskan jantung. Jangan minum minuman beralkohol. Pengurusan stres yang baik. Dekatkan diri dengan agama dan ketuhanan (terapi kerohanian). Bermeditasi. Berjumpa pakar psikatrik (pakar jiwa).

9.

Kesimpulan : Masyarakat perlu mengamalkan gaya hidup yang sihat agar dapat menjalani kehidupan yang lebih selesa dan bahagia tanpa dibelenggu oleh masalah kesihatan. Nota : 1. 2. Pendekatan Menjawab : 2 + 2 2 isi punca berlakunya Hipertensi, diabetis dan lemah jantung + 2 isi yang seterusnya iaitu langkah untuk menanganinya.

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

12

SULIT *

BAHAGIAN C 5 (a) Ketika warga kota mengimpikan bandar raya bertaraf dunia, dikelilingi bangunan pencakar langit dan mercu tanda hebat, masih ada pemandangan yang menyakitkan mata dan hati yang berupa rumah-rumah setinggan. Kewujudan rumah setinggan di sekitar ibu kota umpama kudis yang belum terubat walaupun jumlahnya semakin mengecil. Keengganan sesetengah penduduk setinggan berpindah ke kawasan perumahan yang disediakan disebabkan beberapa faktor. Selain sukar meninggalkan tempat tinggal yang dianggap mempunyai nilai sentimental, masalah pengangkutan turut dilihat sebagai masalah besar. (Dipetik dan diubahsuai daripada http://www.utusan.com.my) 900/2 *Skema jawapan ini SULIT [Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011 (i)

13

SULIT *

Mengapakah penduduk setinggan enggan berpindah ke kawasan perumahan yang disediakan? Dengan menggunakan tidak lebih 50 patah perkataan, jelaskan implikasi kewujudan kawasan setinggan.

(ii)

Skema Jawapan : (i) Penduduk enggan berpindah kerana sukar melupakan nostalgia dan masalah pengangkutan. (ii) Implikasi kewujudan kawasan setinggan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. Imej negara terjejas. Masalah jenayah. Pencemaran persekitaran. Masalah penyakit. Keselamatan tidak terjamin. Kesesakan.

Nota : 1. 2. 3. Pendekatan jawapan soalan (i) dalam satu ayat sahaja. Pilih 2 idea/isi yang dikehendaki oleh soalan untuk menjawab soalan (ii). Jawapan soalan (ii) tidak melebihi 50 patah perkataan.

(b) Satu daripada kebaikan sektor pelancongan sukan negara ialah kita dapat memperkenalkan negara Malaysia ke seantero dunia. Misalnya, melalui kejohanan perlumbaan kereta Formula 1 di Litar Sepang, Sukan Komanwel 1998, kita dapat mempopularkan negara kita dalam kalangan peminat sukan dunia. Selain itu, kita dapat membuktikan bahawa kita mampu menjadi tuan rumah bagi sukan berprestij dunia yang lengkap dengan pelbagai kemudahan prasarana. Melalui penganjuran Kejohanan F1, Malaysia dapat dipromosi melalui siaran langsung kejohanan tersebut ke seluruh dunia. (Dipetik dan diubahsuai daripada http://galusbm1.blogspot.com) (i) Apakah kepentingan sektor pelancongan sukan di Malaysia?

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011 (ii)

14

SULIT *

Dengan menggunakan tidak lebih 50 patah perkataan, cadangkan langkah-langkah untuk meningkatkan sektor pelancongan sukan di Malaysia. Skema Jawapan : (i) Kepentingan sektor pelancongan sukan ialah meningkatkan imej negara di mata dunia. (ii) Langkah-langkah untuk meningkatkan sektor pelancongan sukan di Malaysia : 1. Promosi. 2. Kemudahan infrastruktur yang lengkap. 3. Dasar kerajaan yang menitikberatkan sektor ini. 4. Sokongan daripada orang ramai. 5. Meningkatkan kualiti atlet tempatan/sekolah sukan. 6. Kerjasama daripada persatuan sukan, Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan sektor korporat dalam bentuk penajaan.

Nota : 1. 2. 3. Pendekatan jawapan soalan (i) dalam satu ayat sahaja. Pilih 2 idea/isi yang dikehendaki oleh soalan untuk menjawab soalan (ii). Jawapan soalan (ii) tidak melebihi 50 patah perkataan.

6 (a) Industri aeroangkasa antara bidang yang mampu membantu Malaysia menembusi pasaran dunia sekali gus meningkatkan ekonomi negara. Kerajaan telah lama menetapkan industri aeroangkasa sebagai industri strategik seperti yang ditekankan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Industri aeroangkasa adalah industri yang mempunyai nilai tambah yang tinggi dan sangat dikawal. Hal ini bermakna negara-negara maju tidak akan melepaskan atau menyerahkan industri aeroangkasa dengan mudah kepada negara lain. (Dipetik dan diubahsuai daripada http://www.bharian.com.my) (i) (ii) Mengapakah teknologi aeroangkasa dikatakan sebagai industri yang strategik kepada negara? Dengan menggunakan tidak lebih 50 patah perkataan, kemukakan langkah-langkah untuk memajukan industri aeroangkasa di negara ini. 900/2 *Skema jawapan ini SULIT [Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011 Skema Jawapan :

15

SULIT *

(i) Teknologi aeroangkasa merupakan industri yang strategik kerana berupaya memacu pertumbuhan ekonomi negara. (ii) Langkah untuk memajukan industri aeroangkasa di negara ini :
1. 2. 3.

4. 5.

Penekanan pendidikan sains di sekolah. Kemudahan prasarana mencukupi seperti balai cerap, makmal aeroangkasa. Meningkatkan penyelidikan dan pembangunan serta inovasi. Kerjasama dengan negara yang maju dalam bidang aeroangkasa. Memperbanyakkan kursus atau latihan yang berkaitan aeroangkasa di Pusat Pengajian Tinggi (IPT).

Nota : 1. 2. 3. Pendekatan jawapan soalan (i) dalam satu ayat sahaja. Pilih 2 idea/isi yang dikehendaki oleh soalan untuk menjawab soalan (ii). Jawapan soalan (ii) tidak melebihi 50 patah perkataan.

(b) Sebanyak 12 lokasi pelancongan iaitu sembilan buah pulau taman laut dan tiga pulau lain yang kesemuanya di Kedah, Terengganu dan Pahang terpaksa ditutup sehingga 31 Oktober 2010 berikutan kejadian pelunturan karang. Fenomena yang menunjukkan tanda-tanda karang ditekan dan mungkin akan mati itu semakin meluas, malah ia mencapai status 90 peratus bagi sesetengah kawasan terumbu karang yang terjejas. (Dipetik dan diubahsuai daripada http://www.utusan.com.my) (i) (ii) Apakah yang anda faham tentang pelunturan karang? Dengan menggunakan tidak lebih 50 patah perkataan, jelaskan punca-punca berlakunya kemusnahan terumbu karang. Skema Jawapan : 900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

16

SULIT *

(i) Pelunturan karang ialah senario yang memperlihatkan tanda-tanda kemusnahan karang akibat tekanan yang membawa kematian. (ii) Punca-punca berlakunya kemusnahan terumbu karang : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Penggunaan bom ikan. Ujikaji senjata. Pembuangan sisa toksik dan domestik. Perlanggaran kapal. Kebocoran telaga minyak seperti di telaga minyak Amerika Syarikat. Penggunaan pukat harimau. Bencana alam gempa bumi. Cari gali minyak. Pembangunan pinggir pantai yang pesat pembinaan hotel dan resort.

Nota : 1. 2. 3. Pendekatan jawapan soalan (i) dalam satu ayat sahaja. Pilih 2 idea/isi yang dikehendaki oleh soalan untuk menjawab soalan (ii). Jawapan soalan (ii) tidak melebihi 50 patah perkataan.

Bahagian D Jawab satu soalan sahaja dalam bahagian ini. Jawapan hendaklah dibuat pada kertas graf. [15] 7. Berdasarkan maklumat yang diberikan dalam petikan di bawah, sediakan carta yang sesuai untuk menunjukkan perbandingan perolehan negeri Sabah bagi dagangan antarabangsa minyak sawit bagi tahun-tahun yang dinyatakan. Perolehan negeri Sabah bagi dagangan minyak sawit antarabangsa mengikut negara pengimport adalah sangat menggalakkan bagi tahun 2006 dan tahun 2009. Pada tahun 2006 dagangan minyak sawit dengan negara India menyumbang perolehan eksport berjumlah RM1075 juta. Jumlah ini kemudiannya telah bertambah kepada RM1143 juta pada tahun 2009.

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

17

SULIT *

Negara Amerika Syarikat dan Filipina pula, masing-masing telah menyumbang perolehan 19.05 % dan 6.66 % kepada negeri Sabah daripada jumlah perolehan keseluruhan dagangan antarabangsa minyak sawit pada tahun 2006 yang berjumlah RM5368 juta. Pada tahun 2009 pula, jumlah perolehan dagangan Amerika Syarikat dan Filipina meningkat masing-masing kepada RM1364 juta dan RM423 juta. Negara Korea Selatan pula, merupakan negara yang paling sedikit membeli minyak sawit negeri Sabah. Pada tahun 2006, perolehan daripada dagangan minyak sawit dengan Korea Selatan berjumlah RM353 juta. Pada tahun 2009, jumlah ini meningkat sedikit iaitu sebanyak RM26 juta berbanding dengan tahun 2006 menjadikan perolehan dari negara Korea Selatan sebanyak 5.91 % daripada jumlah keseluruhan tahun 2009 yang berjumlah RM6403 juta. Pasaran minyak sawit negeri Sabah juga meluas sehingga ke negara China dan United Kingdom. Pada tahun 2009, perolehan dagangan eksport minyak sawit ke China mencatatkan jumlah RM2066 juta dan jumlah ini merupakan peningkatan berbanding dengan perolehan eksport minyak sawit ke China pada tahun 2006 yang hanya merupakan 37.79 % daripada perolehan keseluruhan dagangan minyak pada tahun 2006. United Kingdom pula, walaupun mengimport dengan kadar yang sedikit, tetapi telah menunjukkan pertambahan nilai bagi tahun bandingan 2006 dengan tahun 2009. Pada tahun 2006, nilai perolehan dagangan minyak sawit dengan United Kingdom ialah RM530 juta dan jumlah perolehan ini telah meningkat sebanyak RM498 juta pada tahun 2009. Secara keseluruhannya, perolehan negeri Sabah bagi dagangan antarabangsa minyak sawit menunjukkan peningkatan sebanyak RM1035 juta pada tahun 2009 berbanding dengan jumlah perolehan pada tahun 2006. (Dipetik dan diubahsuaikan daripada Jadual Perangkaan Malaysia, 2010)

Skema Jawapan Soalan 7 Jawapan : Carta Pai Berbanding Jadual Persediaan :

Sabah : Perbandingan Perolehan Dagangan Antarabangsa Minyak Sawit bagi Tahun 2006 dengan 2009 Tahun Jumlah Negara (RM / juta) India 1075 900/2 *Skema jawapan ini SULIT 2006 Peratus (%) 20.02 Sudut (o) 72 Jumlah (RM / juta) 1143 2009 Peratus Sudut (%) (o) 17.85 64 [Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011 Amerika Syarikat Filipina Korea Selatan China United Kingdom Jumlah 1023 358 353 2029 530 5368 19.05 6.66 6.60 37.79 9.87 100 69 24 24 136 35 360

18

SULIT * 1364 423 379 2066 1028 6403 21.30 6.61 5.91 32.27 16.06 100 77 24 21 116 58 360

(Dipetik dan diubahsuaikan daripada Jadual Perangkaan Malaysia, 2010) Nisbah jejari = 1 : 1.09 atau 1 : 1.1 Nota :
1. Tiada tahun (2006 dan 2009) pada tajuk, tolak 9m

2. Tiada nilai % pada carta atau nilai sudut ditulis menggantikan nilai %, tolak 9m 3. Petunjuk guna simbol / lambang, tolak 1m (kecuali lorekan) 4. Tiada jumlah keseluruhan pada satu atau kedua-dua carta, tolak 9m 5. Tiada unit pada jumlah, tolak 9m 6. Salah media, tolak 14m (Rujuk jadual untuk 3 markah)

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

19

SULIT *

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

20

SULIT *

8. Berdasarkan maklumat yang diberikan dalam petikan di bawah, sediakan graf yang sesuai untuk menunjukkan pola perubahan nilai pelaburan asing di Malaysia mengikut sektor-sektor terpilih bagi tempoh tahun 2005 hingga tahun 2008. Pelaburan asing bagi sektor-sektor terpilih di negara ini menujukkan peningkatan sepanjang tahun 2005 hingga tahun 2008. Antara sektor yang terpilih terlibat dalam pelaburan pembangunan di negara ini melalui pelaburan asing ialah perkilangan, perlombongan, pelancongan dan perhotelan, pembinaan serta pengangkutan dan perhubungan. Pada tahun 2005, pelaburan dalam sektor perkilangan ialah berjumlah RM2668 bilion daripada jumlah keseluruhan pelaburan asing bagi sektor terpilih di negara ini, iaitu RM6514 bilion. Pelaburan sektor ini adalah besar berbanding dengan pelaburan sektor perlombongan yang berjumlah RM108 bilion. Sektor pelancongan dan perhotelan pula, menunjukkan nilai pelaburan yang lebih tinggi daripada sektor perlombongan sebanyak RM398 bilion. Sektor pembinaan dan sektor pengangkutan dan perhubungan pula menyumbang pelaburan asing di negara ini sebanyak RM3232 bilion dan 25.56 % daripada jumlah itu adalah pelaburan asing dari sektor pembinaan. Bagi tahun 2006 pula, jumlah pelaburan sektor perkilangan adalah berkurang kepada RM2182 bilion manakala pelaburan asing dari sektor perlombongan pula menunjukkan peningkatan menjadi RM120 bilion berbanding dengan nilai pelaburan pada tahun 2005. Pelaburan asing bagi sektor terpilih di negara ini yang melibatkan sektor pelancongan dan perhotelan menunjukkan pengurangan sebanyak RM166 bilion berbanding dengan tahun sebelumnya. Sektor pembinaan serta sektor pengangkutan dan perhubungan pula, masing-masing menyumbang pelaburan asing di Malaysia sejumlah RM1120 bilion dan RM1295 bilion. Bagi tahun 2007, pelaburan asing bagi sektor perkilangan di Malaysia ialah RM1059 bilion, iaitu lebih tinggi berbanding dengan pelaburan sektor perlombongan serta sektor pelancongan dan perhotelan masing-masing berjumlah RM170 bilion dan RM990 bilion. Sektor pembinaan pula menyumbang pelaburan sejumlah RM940 bilion daripada jumlah keseluruhan pada tahun ini, iaitu RM4829 bilion. Selebihnya merupakan pelaburan untuk sektor pengangkutan dan perhubungan. Pada tahun 2008, jumlah pelaburan asing untuk sektor terpilih di Malaysia ialah RM6416 bilion. Pelaburan daripada sektor perkilangan menunjukkan peningkatan sebanyak RM1096 bilion berbanding dengan tahun sebelumnya. Sektor perlombongan pula meningkat kepada RM240 bilion. Sektor pelancongan dan perhotelan pula berkurangan pelaburannya kepada R680 bilion berbanding tahun 2007. Sektor pembinaan dan sektor pengangkutan serta perhubungan pula masing-masing menunjukkan peningkatan pelaburan kepada RM1227 bilion dan RM2114 bilion pada tahun 2008. (Dipetik dan diubahsuaikan daripada Laporan Ekonomi Malaysia, 2009) Skema Jawapan Soalan 8 900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011 Jawapan : Graf Garis Kompaun Jadual Persediaan :

21

SULIT *

Malaysia : Nilai Pelaburan Asing Mengikut Sektor-Sektor Terpilih bagi Tempoh Tahun 2005 hingga 2008 Tahun Sektor Perkilangan Perlombongan Pelancongan dan Perhotelan Pembinaan Pengangkutan dan perhubungan Jumlah 2005 2668 108 506 826 2406 6514 Nilai Pelaburan Asing (RM / bilion) 2006 2007 2182 1059 120 340 1120 1295 5057 170 990 940 1670 4829 2008 2155 240 680 1227 2114 6416

(Dipetik dan diubahsuaikan daripada Laporan Ekonomi Malaysia, 2009) Skala : 1cm = RM 230 bilion atau 1cm = RM 240 bilion Nota : Jawapan tidak diterima selain graf garis kompaun, salah media, tolak 14m. Tiada unit di paksi Y, tolak 9m. Tiada label paksi, tolak 9m. Tiada / salah tajuk, tolak 9m. Siap tiga garis sahaja, tolak 9m. Siap dua atau satu garis, tolak 11m. Tidak siap, maksimum 1m. 6. Tiada perkataan Terpilih dalam tajuk, tolak 9m.
1. 2. 3. 4. 5.

Nota : Penggunaan garisan putus-putus, simbol dan seumpamanya dalam jawapan graf garis kompaun, hanya sebagai panduan dan kejelasan skema jawapan ini sahaja. Calon mesti menggunakan warna yang berbeza untuk setiap garisan.

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

22

SULIT *

Bahagian E Jawab satu soalan sahaja dalam bahagian ini. [15]

Bahagian E Jawab satu soalan sahaja dalam bahagian ini. 900/2 *Skema jawapan ini SULIT [15] [Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

23

SULIT *

9 Berdasarkan carta pai yang diberikan, jelaskan perubahan kes kemalangan perusahaan di Malaysia pada tahun 2007 hingga tahun anggaran 2009 dan berikan langkah-langkah yang berkesan untuk mengurangkan kemalangan tersebut. Malaysia: Kemalangan Perusahaan antara Tahun 2007 hingga Anggaran Tahun 2009

(Disesuaikan daripada

(Disesuaikan daripada Laporan Pertubuhan Perkhidmatan Sosial (Perkeso), 2010) Skema Jawapan Soalan 9 Pendahuluan : 900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

24

SULIT *

Carta pai menunjukkan kadar kes kemalangan perusahaan di Malaysia pada tahun 2007 hingga anggaran tahun 2009 yang dipetik dan diubahsuai daripada Laporan Pertubuhan Perkhidmatan Sosial (Perkeso) pada tahun 2010. A. Pola Perubahan Bil. 1. Idea/Isi Jumlah keseluruhan kadar kemalangan perusahaan menurun berterusan

Huraian

Perbezaan

Peratus 18.09 %

Jumlah kemalangan (kes) : 2007- 60176 (2007- anggaran 2008- 52625 2009) anggaran 2009- 49288 Turun : 10888 kes

2.

Pola menurun berterusan

Contoh : Pertanian, perhutanan dan perikanan (kes) : 2007- 15.7% (9448) 2008- 13.2% (6947) anggaran 2009- 11.5% (5668)

(2007 - anggaran 2009) Turun: 4.2% (3779 kes)

40 %

3.

Pola tidak konsisten i. Peratus : naik turun nilai mutlak : menurun

Contoh : Pengilangan (kes) : 2007 - 68.6% (41281) 2008 - 72.1% (37943)

(2007 - 2008) Naik : 3.5% (Turun : 62367 kes) (2008 - anggaran 2009) Turun : 1.0% (Turun : 2899 kes) Perbezaan

- 15.11%

anggaran 2009 - 71.1% (35044)

Bil.

Idea/Isi ii. Peratus : turun naik Nilai mutlak : turun naik 900/2 *Skema jawapan ini SULIT

Huraian Contoh: Pengangkutan (kes) : 2007 - 7.4%

Peratus

(2007-2008)

-7.03%

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

25 (4453) 2008 - 5.9% (3105) anggaran 2009 - 8.4% (4140) Turun : 1.5% (Turun :1348 kes) (2008 -anggaran 2009) Naik : 2.5% (Naik : 1035 kes)

SULIT *

4.

Pola peratus meningkat berterusan tetapi nilai mutlak menurun berterusan

Contoh: Pembinaan (kes) : 2007 - 8.3% (4995) 2008 - 8.8% (4631)

(2007 - 2008) Naik : 0.5% (Turun : 364 kes) (2008 -anggaran 2009) Naik : 0.2% (Turun : 195 kes)

-11.19%

anggaran 2009 - 9.0% (4436)

B. Langkah-langkah untuk mengurangkan kemalangan perusahaan: 5. 6. 7. 8. 9. Latihan dan kemahiran diberikan bagi mengendalikan jentera dan mesin pemprosesan. Memakai alat keselamatan. Mengamalkan tatacara atau prosedur kerja yang sistematik, cekap serta mengikut garis panduan yang ditetapkan. Kaedah meletakkan peralatan dan keadaan dalam kilang atau premis mesti mengikut piawaian yang ditetapkan oleh pihak berkuasa. Pemantauan daripada pihak pengurusan yang dipertanggungjawabkan.

Kesimpulan : Peningkatan kes kemalangan perusahaan boleh menjejaskan pembangunan negara dan mengurangkan jumlah kerja dalam sektor-sektor berisiko tinggi. Pendekatan Menjawab : 2 + 2 Nota :
1. Jawapan diterima sekiranya terdapat perkataan Anggaran bagi tahun 2009,

di mana-mana sahaja dalam jawapan calon. (Tiada perkataan anggaran tolak 14m).
2. Markah huraian data :

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

26

SULIT *

a) 1 markah jika calon hanya menulis data tahun asas dan tahun akhir. b) 2 markah jika calon menulis data tahun asas dan tahun akhir DAN jumlah perbezaan dan perubahan peratus. c) Tiada markah huraian ( 0 m ) jika calon hanya menulis perbezaan dan perubahan peratus.

10. Berdasarkan gambarajah di bawah ini, huraikan proses pembangunan dan perancangan alam sekitar sebelum sesuatu projek pembangunan dilaksanakan di negara kita. Proses Pembangunan dan Perancangan Alam Sekitar
Susunan Organisasi dan Sumber Manusia i. Keputusan dan nilai ii. Pakar iii. Kumpulan-kumpulan minat tertentu dan awam iv. Pentadbiran politik dan undang-undang awam

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

27

SULIT *

Sistem Susunan Data dan Sumber Maklumat

Keterangan Projek

Sempadansempadan Kesan

Inventori Data

Maklumat dibentuk Semasa Proses Penilaian

Peringkat Penilaian
Prosedur Komunikasi dan Persembahan Hasil-hasil

Skop Penilaian

Kesan-kesan Penentuan

Ramalan Kesan-kesan

Intepretasi dan Evaluasi Kesan dan Kelonggaran

Input kepada Membuat Keputusan YA Pembangunan Pembangunan dilaksanakan Dilaksanakan

TIDAK

Pengubahsuaian Dalam Aspek-aspek Tertentu

(Dipetik dan diubahsuaikan daripada Pengenalan kepada Perancangan Sosial, USM, Pulau Pinang, 2008) Skema Jawapan Soalan 10 Pendahuluan : Proses pembangunan dan perancangan alam sekitar amat penting dilakukan sebelum pelaksanaan sesuatu projek untuk meminimumkan kerosakan serta mengekalkan kelestarian alam sekitar. Bil. Idea Huraian [Lihat sebelah SULIT*

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

SKEMA EXCEL II 2011 1. Susunan organisasi dan alam sekitar

28 Melibatkan penilaian dan keputusan :


SULIT *

Golongan pakar. Kumpulan-kumpulan minat tertentu dan awam seperti NGO, wakil sektor awam dan orang perseorangan yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dengan alam sekitar. Mereka membantu pihak berkuasa dalam segala aspek berkaitan dengan pembangunan supaya bersesuaian dan tidak bercanggah dengan prosedur politik dan undang-undang awam. Memberi maklumat yang berkaitan dengan keterangan projek seperti jenis-jenis projek yang akan dilaksanakan dan tanah yang terlibat. Penggumpulan maklumat yang merangkumi sempadan-sempadan kesan seperti kos ekonomi, sosial dan alam sekitar. Sumber maklumat daripada inventori data yang melibatkan penggumpulan data mentah serta sekunder serta maklumat daripada pengalaman projek-projek terdahulu yang berkaitan. Semua maklumat ini akan membentuk maklumat akhir semasa proses penilaian

2.

Sistem susunan data dan sumber maklumat

3.

Peringkat penilaian

Dapatan daripada susunan organisasi (1) dan sistem susunan data (2) membolehkan sesuatu proses penilaian dilakukan.

Penilaian meliputi skop penilaian atau ruang lingkup kawasan yang terlibat dalam proses pembangunan dan perancangan. Huraian Kesan-kesan penentuan akan dinilai berdasarkan maklum balas yang bersifat kuantiti dan kualiti/langsung dan tidak langsung. Ramalan kesan-kesan juga dilakukan. Ramalan ini biasanya tidak dapat dilihat dalam tempoh yang terdekat sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Bil.

Idea

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*

SKEMA EXCEL II 2011

29

SULIT *

Peringkat penilaian intepretasi dan evaluasi dilakukan - pengubahsuaian untuk meminimumkan kos ekonomi, sosial dan alam sekitar. Penilaian dari segi prosedur komunikasi dan persembahan hasil-hasil memainkan peranan penting untuk mempersembahkan maklumat tentang pembangunan yang dirancang menggunakan kaedah yang mudah difahami. 4. Peringkat membuat keputusan Maklumat-maklumat yang diperoleh akan menjadi garis panduan dalam membuat keputusan bagi melaksanakan pembangunan yang mampan. Jika input maklumat yang diperoleh memberi kesan negatif, maka pengubahsuaian dalam aspek-aspek tertentu perlu dilakukan.

Kesimpulan : Kerosakan alam sekitar akan dapat diminimumkan sekiranya semua pihak mengambillangkah-langkah untuk mengurangkan kesan pembangunan terhadap alam sekitar. Nota : Pendekatan Menjawab : 4 idea utama

1. Jawapan calon hanya ada idea tetapi tidak diolah 2. Sebut semua isi tetapi tidak mengikut proses 3. Mana-mana satu isi yang tidak disebut

4 markah 1 markah 1 markah

900/2 *Skema jawapan ini SULIT

[Lihat sebelah SULIT*