Anda di halaman 1dari 15

Bunga-bunga berguguran 5

Universiti Kebangsaan Malaysia Faculty of Law Pursuing PHD Program in Law P58462
Musbri Mohamed DIL; ADIL ( ITM ) MBL ( UKM )
1

Di senja ini..kenangan dan kesedaran Hari mulai malap..tiada gelap tapi suram dan langit muram serta awan berbalam. Ingin sekali aku menulis puisi pada lembaran awan ..angin mengiringinya ke pinggir senja mengubahnya menjadi hujan.

Namun senja cuma sekumpulan awan yang tidak bermakna hujan..seperti lukisan mati lantaran warnanya tidak lagi bercahaya. .....gemersik ingatan syahdu.mengundang senduada yang terkedu.. dan ada yang .....ditimpa rasa sayu.

Senja berulang rindu. Dan ku sebut namamu. Dalam suara yang bisu.. engkaukah itu

Dan ku ulang kembali. Sewaktu dalam sunyi. Nyanyian kata hati ..rindukah itu.

Menatap jejak yang tertinggal di remang senja. Udara dingin menangkap sepi. Merengkuh keheningan dan hampa suara. Ku tanya hatimana letak bahagiaku? Ada pada amalan. Ada pada teman-teman. Ku tangisi, ku insafi akan kekurangan diri.

Pada nostalgia ini..... Teringat aku di waktu zaman kanak-kanak bermainmain di bendang berlatar belakang sebuah kampong Melayu di pendalaman sekitar 60an menggambarkan keindahan dan keceriaan ........rumpun padi indah .nyaman dan sunyi..... di pinggir anak sungai .bunga dedalu dan sarang burung tempua.. aku pun sedih dan sayu.......bila ingatkan kampung ku yang terletak di hujung Titiwangsa...........begitulah .sama seperti digambarkan....aku pun masa kecil dulu bertani juga untuk membantu keluarga di sawah ... ... terasa macam hendak pulang ke zaman dulu .... memang sedih teringat masa itu ...hanya jadi kenangan indah semasa zaman remaja di desa dan kini suasana itu tiada lagi di desaku..namun aku tidak lupa asal usul.... tempat jatuh lagi dikenang inikan pulak tempat dilahirkan... apapun semua kini cuma tinggal kenangan.
6

Apalah perasaannya ..... bila dirantau orang.......berbanding suasana di kampung halaman...... sawah terbentang dan padi menguning. Daun nyiur melambai angin timur membelai. Riak air di kali bagaikan bersedia.membasuhi tubuh ku dari debuan kota. Suara burung lelayang kedengaran..sejarah bagai memanggil aku pulang.Tempatku berlari..tempatku menangis dan ketawa.masakan dapat sirna.

Apa yang ku sebakkan.... Bayu yang menyapa kehadiran. Riuh unggas berterbangan. Pepohon hijau yang berlambaian. Padang basah selepas hujan. Seakan ada suara memanggil-manggil. pintaku mampir. Walau seketika cuma.biar terubat rindu dendam lama.

Ku rasa ada kekosongan hati ku tahu ada sepi. Ku ingin mencurah kasih ini. Biar mengalir tanpa henti. Entah bila saat ketika. Menanti dia kunjung tiba. Ku tanya diridi mana letaknya aku di bumi bertuah ini..... Ditatang nikmat bagai laut tak bertepi. Apa yang aku perjuangkan..... Tiada senjata di tangan.tiada kata-kata lantang ucapan. Hanya air mata kesyukuran berbalut keazaman. Desa ku kekal..namun insyallah aku akan tetap melangkah awan.
9

Adakalanya senja harus kita ubah dengan ciuman panjang......dengan ledakan cinta yang membakar kelam.....memberi cahaya pada lukisan agar tidak mati warnanya seperti gelora dalam cintamembuatnya abadi.
Carilah teman..kerana teman itu keperluan. Namun waspada ada baik ada buruknya. Jangan pasir disangka mutiara. ....Usah kaca dianggap permata.

10

Andai aku tak bertemu kamu hidup hanya setampakan siang setumpukan malam seperti sajak kelam dan tanpa pembaca angin melemparnya memecah jendela. Aku entah ke mana dan lembayung senja ..apakah masih seperti dulu ..seperti aku. Akhir pertanyaan adalah suatu jawaban .walau terkadang berlalu lagi dengan pertanyaan. Suatu pertanyaan adalah suatu keresahan. Suatu pertanyaan adalah suatu kebimbangan.. yang diinginkan hanyalah suatu kenangan.

11

Senja mengurai kenangan.ketika aku masih saja setia mengais , jejak-jejak yang tertinggal di separuh perjalanan masa. Senja meratap dan malam mulai mengendap. Dan tirai senja yang akan terus setia menjemput malam. Teman-teman ku Andai kau bersedih, .menangislah. Andai kau gembira, ..ketawalah. Andai kau kesusahan, ..pintalah pertolongan. Andai kau mampu, berilah bantuan. Aku sekarang lebih tegakeazaman ditanam dalam jiwa..masa yang ada enggan disia-sia. Bertahun di bumi asing banyak mengajarku..memberi nafas barumendidik kalbu .merasai tawa, riang, tangis dan sendu.

12

Wahai teman dan juga buat ingatan diri ku Sentiasalah bermuhasabah diri,. Kekurangan disedari maka ditambahi. Kelemahan diinsafi maka diperbaiki. Kejahilan dikesali maka ilmu dicari. Selami dirimu tanya hati apa yang kau mahu. tanya minda apa yang kau perlu. Jangan diikut kata nafsu. Pintu kamar dirimubukalah untuk segala kebaikan. Tutuplah untuk segala kemungkaran.Dan ingatlah ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu dia memberi pelajaran kepadanya:

13

Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah s.w.t sesungguhnya mempersekutukan Allah s.w.t adalah benar-benar kezaliman yang besar.

Tiada kata seindah doa dan nasihat yang berguna, Lukmanul Hakim adalah seorang hamba pilihan Allah s.w.t yang dianugerahi banyak hikmah dan rahsia kehidupan. Pada anaknya Lukmanul Hakim memberi nasihat, yang sarat makna dan rahsia kehidupan, semuga jadi pegangan.

14

Wahai anak2ku yang ku sayangi Ketahuilah sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat, layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama taqwa, isinya iman dan layarnya adalah tawakkal kepada Allah s.w.t . Musbri Mohamed Ogos 2012

15