Anda di halaman 1dari 4

Permainan: Giants, Wizards, dan Elves

Cara permainan ini dimainkan: 1. Agihkan murid kepada tiga kumpulan. Peraturan permainan : 1. Giants menakluk sihir. Untuk menjadi gergasi, menaikkan tangan anda tinggi di atas kepala anda. 2. Wizards menakluk bunian. Untuk menjadi seorang ahli sihir, membuat segitiga dengan tangan anda di atas kepala anda (seperti topi ahli sihir). 3. Elves menakluk gergasi. Untuk menjadi peri, letakkan tangan anda di samping telinga anda dengan jari telunjuk dilanjutkan. 4. Membahagikan kanak-kanak kepada dua pasukan dengan ruang kira-kira 4 kaki di antara mereka. Mengarahkan setiap pasukan untuk berundur beberapa kaki untuk merapatkan diri untuk membuat keputusan yang mereka akan: gergasi, ahli-ahli sihir, atau bunian. 5. Dalam Borak mereka, setiap pasukan memutuskan apa yang mereka akan, ditambah dengan pilihan sandaran. Kemudian mereka kembali kepada mereka pendirian 4-kaki-selain. Pada kiraan tiga, setiap pasukan berteriak apa yang mereka. Jika satu pasukan berteriak "Elves!" dan yang lain berteriak "Wizards!," pasukan wizard akan mengejar bunian ke zon selamat mereka (anda boleh menandakan ini dengan kon atau menggunakan pokok atau objek lain yang dijumpai). Sesiapa yang ditandakan menjadi sebahagian daripada pasukan lawan. Jika kedua-dua pasukan menjerit makhluk yang sama, mereka melakukannya lebih menggunakan pilihan sandaran mereka. Tips untuk orang dewasa: Versi menyeringai permainan ini, yang dipanggil Crows dan Kren, berfungsi dengan baik untuk anak-anak muda. Dalam perubahan ini, orang dewasa yang menandakan satu pasukan sebagai Crows dan yang lain sebagai Kren. Pasukan beratur dengan cara yang sama seperti di atas. Dewasa memilih pasukan pemburu dengan menjerit sama ada "Crows!" atau "Kren!" Bunyi yang sama pada awal perkataan menambah tergantung sebagai pasukan sabar untuk mengetahui siapa yang akan mengejar dan yang akan melarikan diri.

Apa permainan mengajar: Ketangkasan, kemahiran mendengar, kerja berpasukan.

Parkir Objektif permainan : Merangsang deria penglihatan para murid untuk peka dengan isyarat guru Cara bermain : 1. 2. 3. 4. Guru terlebih dahulu haruslah membentuk kumpulan . Setiap kumpulan berbaris menghadap guru. Setiap kumpulan diberi arahan untuk kenalpasti dan cam ahli masing-masing. Setelah itu, guru boleh memberi arahan dengan menyuruh murid-murid beralih arah daripada tempat asal mereka. 5. Guru memberi arahan seperti berlari, melompat, merangkak dan banyak lagi. 6. Setelah itu, guru akan memberi isyarat untuk semua kumpulan berkumpulan semula di tempat yang telah ditetapkan berikutan dengan tempat guru tersebut. Cadangan aktiviti : 1. Kumpulan yang lambat berkumpul semula akan diberi denda dengan melakukan pergerakan asas seperti melompat bintang dan sebagainya.

Rantai Cuti-cuti Malaysia

Objektif permainan : Ingin menyelitkan unsur P&P dan ilmu semasa kepada murid-murid.

Cara bermain : 1. Bentukan para murid kepada dua kumpulan sahaja. 2. Arahkan para murid untuk memegang tangan kawan di sebelah. Dan guru haruslah memastikan bahawa

3.