P. 1
MTE3102

MTE3102

|Views: 93|Likes:
Dipublikasikan oleh Wen
MTE 3102
MTE 3102

More info:

Published by: Wen on Jun 24, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/07/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KENT TUGASAN PROJEK

TAJUK PROGRAM: PISMP AMBILAN JAN 2012 NAMA PELAJAR:

KOD DAN NAMA KURSUS: MTE3102 KURIKULUM PENDIDIKAN MATEMATIK

SEMESTER: SEMESTER 3

TARIKH MULA

20.2.2013

TARIKH HANTAR

5.4.2013

Hasil Pembelajaran Kursus:

I. Menerangkan makna matematik. II. Menerangkan sumbangan ahli matematik terhadap perkembangan ilmu matematik. III. Menerangkan perkembangan kurikulum dan pendidikan matematik di Malaysia. IV. Menerangkan pengaruh Kurikulum Negara lain terhadap Kurikulum matematik di Malaysia. V. Menginterpretasi kurikulum matematik Kebangsaan. VI. Mengintegrasi dan membina minat dan nilai terhadap Pendidikan Matematik. Kerja kursus ini bagi menilai hasil pembelajaran I,II, III ,IV,V dan IV. Objektif Kerja Kursus Pelajar dapat melaksanakan tugas-tugas berikut: 1. Menulis esei bagi menjelaskan aspek pengaruh kurikulum negara lain kepada kurikulum matematik negara ini atau sejarah perkembangan kurikulum dan pendidikan matematik di Malaysia atau makna Matematik atau sumbangan ahli-ahli matematik terhadap kemajuan ilmu matematik. 2. Membina peta minda atau konsep pengajaran topik-topik matematik KBSR. 3. Menghubungkaitkan topik matematik KBSR dan KBSM. 4. Menjawab Kuiz yang diberi pensyarah dari masa ke semasa. 5. Menghasilkan penulisan refleksi berkaitan dengan tugasan.

Gambarajah dan jadual haruslah dinombor dan lampiran –lampiran dilampirankan bersama. Esei mestilah dicetak dengan menggunakan computer menggunakan Arial font 12 dengan ‘ double spacing’. c. f..Sebagai seorang guru matematik. Tugasan (b) Kumpulan Empat atau Lima orang 1. Lima Tonggak pengajaran dan pembelajaran Matematik. Perbandingan KBSR dengan KSSR. Rujukan harus ditulis dengan jelas. Muka hadapan tugasan harus mengandungi maklumat berikut:: a. Nombor Kad Pengenalan : Kumpulan/Unit Kod Subjek/Nama : Nama Pensyarah : Tarikh Penghantaran : : . anda dikehendaki membuat sorotan ekplorasi perkembangan pendidikan nmatematik di Malaysia dan mengkaji Kurikulum Matematik Malaysia(KBSR dan KBSM serta Kurikulum terkini KSSR) Tugasan (a) Tugasan Individu 1. Membina Peta minda daripada mana-mana satu topik di atas. Nama : b. Mencari bahan berkaitan topic –topik di berikut:      Perkembangan Kurikulum Matematik di Malaysia. Polisi-polisi dan program membina matematik Kanak-kanak. g. Pengaruh kurikulum Matematik Negara lain kepada Perkembangan Kurikulum Matematik Malaysia. Had 600 – 800 perkataan termasuk kuatasi. d. Mencari pelbagai rujukan berkaitan tajuk berikut:  Huraian Sukatan bagi tahun 1 hingga tahun 6  Mengkaji perkaitan topik matematik sekolah rendah dengan sekolah menengah. 2. Peta minda haruslah distruktur dengan jelas dan teratur. Nombor Matriks : 3.. mempamerkan pemahaman terhadap topik serta kreativiti anda.  Membuat perbandingan KBSR dan KSSR. Menulis esei sepanjang 600 – 800 perkataan bagi mana-mana satu tajuk yang diberi. 2. e.

Tugasan disediakan oleh: Disemak oleh: HASLAN BIN MANJA/ NG LEE FONG Penyelaras Kursus MTE3102 Jabatan Sains dan matematik IPG Kampus Kent BENNY KONG TZE LOONG Pakar Bidang (SME) Matematik Jabatan Sains dan Matematik IPG Kampus Kent Disahkan oleh: SUZIELA BTE MOHD TAHIR Ketua Jabatan Sains dan Matematik Jabatan Sains dan Matematik IPG Kampus Kent .

bukti pemahaman tentang topik. B. pelbagai sumber. peta yang Sangat menyeluruh. Penguasaan Ilmu dan Kemahiran (35%) a) Kebolehan membina minda/konsep berstruktur dan kreatif. MEMUASKAN LEMAH 13-20 Sumber yang cukup. bukti terhad pemahaman topic yang diberi. 0-12 Sumber bahan terhad. dan kreatif. 21-35 13-20 0-12 21 .lengkap. distruktur dengan baik dan kreatif. b) Kebolehan membandingbeza maklumat menggunakan maklumat dengan pengelola grafik yang sesuai. Penguasaan Ilmu dan Kemahiran (35%) a) Kebolehan mencari dan mempersembahkan maklumat dengan jelas dan tepat mengikut topic yang diberi. Kurang lengkap dan tidak bertsruktur dan mengandungi maklumat toidak berkaitan . Berstruktur relevan .PERATURAN MEMBERI MARKAH (PMM) KURIKULUM PENDIDIKAN MATEMATIK TAHAP TUGASAN DAN ASPEK YANG KRITERIA PEMBELAJARAN DINILAI BAIK (PEMBERATAN) A.35 Bahan sumber yang mencukupi dari pelbagai sumber.. bukti yang jelas pemahaman mendalam tentang topik yang diberi.

Penulisan Refleksi(10%) Menjawab Kuiz dan menyelesaikan 8 .7 0-3 Tidak jelas. Kolaborasi yang sangat Kolaborasi sikap positif. . kurang penghayatan. ada penghayatan & Komitmen dan kolaborasi Sangat komited Komited Menunjukkan kesungguhan. (10%) yang berkaitan.10 4.(10%) D. Kurang komited.  Sikap positif terhadap tugasan. komitmen tinggi baik baik dalam melengkap projek dan Merujuk pakar/pihak personality yang baik.Mengikut Rubrik Kuiz(maksima10%) C KUIZ.  Konsisten meningkatkan diri. menunjuk Kurang penghayatan tinggi. Kolaborasi memuaskan. Sikap Tingkahlaku (10%) Menyeluruh. menyeluruh.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->