P. 1
MTE3102

MTE3102

|Views: 93|Likes:
Dipublikasikan oleh Wen
MTE 3102
MTE 3102

More info:

Published by: Wen on Jun 24, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/07/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KENT TUGASAN PROJEK

TAJUK PROGRAM: PISMP AMBILAN JAN 2012 NAMA PELAJAR:

KOD DAN NAMA KURSUS: MTE3102 KURIKULUM PENDIDIKAN MATEMATIK

SEMESTER: SEMESTER 3

TARIKH MULA

20.2.2013

TARIKH HANTAR

5.4.2013

Hasil Pembelajaran Kursus:

I. Menerangkan makna matematik. II. Menerangkan sumbangan ahli matematik terhadap perkembangan ilmu matematik. III. Menerangkan perkembangan kurikulum dan pendidikan matematik di Malaysia. IV. Menerangkan pengaruh Kurikulum Negara lain terhadap Kurikulum matematik di Malaysia. V. Menginterpretasi kurikulum matematik Kebangsaan. VI. Mengintegrasi dan membina minat dan nilai terhadap Pendidikan Matematik. Kerja kursus ini bagi menilai hasil pembelajaran I,II, III ,IV,V dan IV. Objektif Kerja Kursus Pelajar dapat melaksanakan tugas-tugas berikut: 1. Menulis esei bagi menjelaskan aspek pengaruh kurikulum negara lain kepada kurikulum matematik negara ini atau sejarah perkembangan kurikulum dan pendidikan matematik di Malaysia atau makna Matematik atau sumbangan ahli-ahli matematik terhadap kemajuan ilmu matematik. 2. Membina peta minda atau konsep pengajaran topik-topik matematik KBSR. 3. Menghubungkaitkan topik matematik KBSR dan KBSM. 4. Menjawab Kuiz yang diberi pensyarah dari masa ke semasa. 5. Menghasilkan penulisan refleksi berkaitan dengan tugasan.

Polisi-polisi dan program membina matematik Kanak-kanak. g. Esei mestilah dicetak dengan menggunakan computer menggunakan Arial font 12 dengan ‘ double spacing’. Gambarajah dan jadual haruslah dinombor dan lampiran –lampiran dilampirankan bersama.. Perbandingan KBSR dengan KSSR. Mencari bahan berkaitan topic –topik di berikut:      Perkembangan Kurikulum Matematik di Malaysia. e. mempamerkan pemahaman terhadap topik serta kreativiti anda. d. Muka hadapan tugasan harus mengandungi maklumat berikut:: a. f. Membina Peta minda daripada mana-mana satu topik di atas. Nombor Kad Pengenalan : Kumpulan/Unit Kod Subjek/Nama : Nama Pensyarah : Tarikh Penghantaran : : . Lima Tonggak pengajaran dan pembelajaran Matematik. Pengaruh kurikulum Matematik Negara lain kepada Perkembangan Kurikulum Matematik Malaysia. Nama : b.. Menulis esei sepanjang 600 – 800 perkataan bagi mana-mana satu tajuk yang diberi. 2. Had 600 – 800 perkataan termasuk kuatasi. Rujukan harus ditulis dengan jelas. Nombor Matriks : 3. Tugasan (b) Kumpulan Empat atau Lima orang 1. c.Sebagai seorang guru matematik.  Membuat perbandingan KBSR dan KSSR. 2. Peta minda haruslah distruktur dengan jelas dan teratur. Mencari pelbagai rujukan berkaitan tajuk berikut:  Huraian Sukatan bagi tahun 1 hingga tahun 6  Mengkaji perkaitan topik matematik sekolah rendah dengan sekolah menengah. anda dikehendaki membuat sorotan ekplorasi perkembangan pendidikan nmatematik di Malaysia dan mengkaji Kurikulum Matematik Malaysia(KBSR dan KBSM serta Kurikulum terkini KSSR) Tugasan (a) Tugasan Individu 1.

Tugasan disediakan oleh: Disemak oleh: HASLAN BIN MANJA/ NG LEE FONG Penyelaras Kursus MTE3102 Jabatan Sains dan matematik IPG Kampus Kent BENNY KONG TZE LOONG Pakar Bidang (SME) Matematik Jabatan Sains dan Matematik IPG Kampus Kent Disahkan oleh: SUZIELA BTE MOHD TAHIR Ketua Jabatan Sains dan Matematik Jabatan Sains dan Matematik IPG Kampus Kent .

21-35 13-20 0-12 21 . Penguasaan Ilmu dan Kemahiran (35%) a) Kebolehan mencari dan mempersembahkan maklumat dengan jelas dan tepat mengikut topic yang diberi. Penguasaan Ilmu dan Kemahiran (35%) a) Kebolehan membina minda/konsep berstruktur dan kreatif. bukti pemahaman tentang topik. dan kreatif. B. peta yang Sangat menyeluruh.PERATURAN MEMBERI MARKAH (PMM) KURIKULUM PENDIDIKAN MATEMATIK TAHAP TUGASAN DAN ASPEK YANG KRITERIA PEMBELAJARAN DINILAI BAIK (PEMBERATAN) A.35 Bahan sumber yang mencukupi dari pelbagai sumber. bukti yang jelas pemahaman mendalam tentang topik yang diberi. distruktur dengan baik dan kreatif. b) Kebolehan membandingbeza maklumat menggunakan maklumat dengan pengelola grafik yang sesuai.lengkap. Kurang lengkap dan tidak bertsruktur dan mengandungi maklumat toidak berkaitan . pelbagai sumber. Berstruktur relevan . 0-12 Sumber bahan terhad. bukti terhad pemahaman topic yang diberi. MEMUASKAN LEMAH 13-20 Sumber yang cukup..

Sikap Tingkahlaku (10%) Menyeluruh. menunjuk Kurang penghayatan tinggi. Kurang komited. . ada penghayatan & Komitmen dan kolaborasi Sangat komited Komited Menunjukkan kesungguhan.10 4. (10%) yang berkaitan. Kolaborasi yang sangat Kolaborasi sikap positif.Mengikut Rubrik Kuiz(maksima10%) C KUIZ.  Konsisten meningkatkan diri. kurang penghayatan. menyeluruh. komitmen tinggi baik baik dalam melengkap projek dan Merujuk pakar/pihak personality yang baik. Kolaborasi memuaskan.7 0-3 Tidak jelas.  Sikap positif terhadap tugasan.Penulisan Refleksi(10%) Menjawab Kuiz dan menyelesaikan 8 .(10%) D.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->