Anda di halaman 1dari 18

Tutorial 4 Membina Kemahiran Asertif

Ahmad Faez Bin Nordin Nurul Alifah Binti Talibali Mahaletchumy AP subramaniam

Pelajar diminta melaksanakan aktiviti

Developing Assertiveness Skills


(Aktiviti Membina Kemahiran Asertif)

Situasi A

Masalah
Pretasi yang menurun

Menyiapkan kerja dengan tidak bersungguh-sungguh


Keputusan hampir untuk tidak lulus Projek yang diberikan tidak disiapkan tepat pada waktu

Meminta agar diberikan beberapa hari untuk menyerahkan


tugasan

Penyelesaian
Bertanya kepada Scott alasan dirinya meminta masa

tambahan untuk menyiapkan tugasan.


Bertanya tarikh yang Scott dapat siapkan tugasan tersebut dan limitkan masa; paling lama 3 hari. Kegagalan Scott menyiapkan tugasan tersebut akan diambil tindakan. Menyediakan satu jadual waktu kelas tambahan untuk Scott. Menahan Scott pulang sebaik saja masa persekolahan tamat selama 30 minit untuk menyiapkan tugasan yang kurang memuaskan Menghubungi ibu bapa Scott untuk mendapat pengetahuan lebih mengenai aktiviti Scott di rumah.

Situasi B

Masalah
Alyson dan Maria sepatutnya menyimpan semula semua alatan
di tempat yang sepatutnya tetapi sebaliknya mereka membiarkannya bersepah di dalam gim mereka. Mereka sekarang menuju ke hadapan pintu sambil menunggu loceng tamat waktu untuk berbunyi.

Penyelesaian
Memanggil Alyson dan Maria ke tempat asal. Arahkan mereka untuk kembali mengemas dan menyusun alatan Mereka tidak dibenarkan balik sehingga kawasan gim dalam keadaan sedia kala

SITUASI C

Masalah:
Victor tidak menyiapkan tugasan Berbual bual dengan rakan yang berdekatan Bermain-main di dalam kelas

Penyelesaian
Mengarahkan Victor berpindah ke meja di hadapan. Memberikan amaran kepada Victor untuk senyap dan memberi perhatian kepada tugasan. Berikan masa yang secukupnya dan kutip latihan pada hari yang sama.

SITUASI D

Masalah
Kejadian ejek mengejek antara dua orang pelajar

Kehadiran pelajar lain boleh menyebabkan pergaduhan besar.

Penyelesaian
Menghampiri kelompok pelajar tersebut Mengarahkan pelajar lain untuk masuk ke dalam kelas kecuali pelajar yang terlibat dengan kejadian tersebut Meminta penjelasan mengenai kejadian. Kedua-dua pihak harus saling meminta maaf Rujuk kepada guru disiplin dandendaan membuat kerja amal selama 1 minggu.

Situasi E

Masalah
Darphe makan di dalam kelas yang menetapkan peraturan keras dilarang makan di dalam bilik tersebut Tidak menghormati guru

Penyelesaian
Mengarah agar Darphe membuang atau menyimpan makanan tersebut dalam masa 3 saat Sentiasa pantau tingkah laku Darphe Meminta Darphe berdiri di hadapan kelas dan berjanji untuk mematuhi arahan bilik darjah.

Situasi F

Masalah:
Pertukaran nota dan membuat bising Mengganggu konsentrasi pelajar lain

Penyelesaian:
Pisahkan tempat duduk Susan dan Kris Kembali mengarahkan para pelajar fokus ke pembelajaran. Pembelajaran hanya bermula apabila keadaan kembali tenang. Sekiranya Susan dan Kris masih membuat ganggu, minta agar mereka membuat perkongsian dan perbincangan di hadapan kelas.

SITUASI G

Masalah
Para pelajar enggan menyiapkan tugasan 4 atau 5 orang pelajar ke tandas dan tidak kembali ke kelas sehingga waktu makan tengah hari Bergaduh

Penyelesaian
Markah dimerit akan diambil kepada semua pelajar Mengarah agar para pelajar menyiapkan tugasan yang diberi oleh guru gantian pada hari tersebut juga.

Mengarahkan semua pelajar kelas tersebut untuk meminta maaf


kepada guru gantian. Memberikan amaran keras dan nasihat sekiranya perkara tersebut berlaku lagi.

Sekian,Terima Kasih