Anda di halaman 1dari 2

Amali 2 Otot Pengenalan Manusia direka untuk bergerak.

. Pergerakan tubuh badan manusia berlaku hasil daripada gabungan sistem rangka dan otot. Pergerakan dihasilkan oleh penguncupan dan pemanjangan otot. Ketika pergerakan dilakukan, otot-otot dalam tubuh badan akan saling bertindak atau bekerjasama dalam melakukan suatu pergerakan.

Objektif Mengenalpasti otot yang terlibat dalam sesuatu pergerakan dan apakah yang berlaku pada otot tersebut.

Kaedah Kajian dijalankan dengan melakukan biceps curl untuk beberapa kali dan memerhatikan otot manakah yang bergerak serta merasa sendiri pengalaman otot manakah yang terlibat dalam pergerakan biceps curl.

Gambar di atas menunjukkan langkah melakukan biceps curl.Gambar A merupakan posisi sebelum dan selepas manakala Gambar B menunjukkan pergerakan biceps curl sedang dijalankan.

Dapatan

Keadaan tangan,keadaan biceps dan triceps ketika biceps curl dijalankan Keadaan tangan Diluruskan / diregangkan Dibengkokkan / dilipat Keadaan biceps relaks tegang Keadaan triceps tegang relaks

Rumusan Otot-otot saling berkait dan bekerjasama antara satu sama lain. Dalam sesuatu pergerakan pastinya akan ada otot yang berada dalam keadaan relaks dan ada juga yang berada dalam keadaan tegang. Kesimpulannya, otot-otot pada tubuh badan saling bertindak dalam melakukan sesuatu pergerakan.