Anda di halaman 1dari 5

Pilih jawapan yang paling tepat. 1. Pilih penyataan yang betul tentang definisi garisan. A.

Garisan yang tersusun sama jaraknya. B. Garisan merupakan cantuman satu siri titik-titik. C. Garisan itu berbeza-beza tebalnya. D. Kesan yang terdapat di atas sesuatu permukaan.

2. Manakah antara berikut bukan jenis garisan. A. Grisan nipis. B. Garisan beralun. C. Garisan penggenap. D. Garisan berbulu.

3. Garisan yang terdapat pada alam sekeliling adalah.

A. Urat daun. B. Ubat nyamuk

C. roda basikal D. corak batik.

4. Berikut adalah media yang boleh menghasilkan garisan, kecuali A. Pen B. Pensel C. Arang D. Lukisan.

Bagi soalan 15 hingga soalan 18, pilih jawapan di bawah berdasarkan gambar yang ditunjukkan. A. B. C. D. Garisan yang dapat menimbulkan Kesan tebal. Garisan yang dapat menimbulkan Kesan nipis. Garisan yang dapat menimbulkan kesan kasar. Garisan yang menimbulkan kesan pergerakan.

5.

6.

7.

8.

9. Berikut adalah garisan yang menunjukkan kesan pergerakan, kecuali A. Garisan pergerakan B. Garisan bergetar. C. Garisan berlengkar. D. Garisan menegak.

10. Rupa geometri adalah rupa yang mempunyai. A. Bulatan B. Sudut C. Bentuk. D. Warna.

Bagi soalan 11 hingga 14 , pilih jawapan di bawah berdasarkan gambar yang ditunjukkan. A. B. C. D. Rupa objek alam sekeliling Rupa objek buatan manusia Rupa positif Rupa negatif.

11.

12.

13.

14.

15. Rupa boleh berubah dan dapat mewujudkan rupa yang lain melalui cara. I. Tindanan II. Tambahan III. Luakan. IV. Sentuhan. A. I sahaja. B. II sahaja. C. I,II, dan IV. D. I,II,dan III.

16. Rupa dapat menghasilkan corak kesan dari pada berlawanan. A. Rupa positif dengan rupa negatif. B. Rupa organik dengan rupa geometri. C. Rupa objek alam semula jadi dengan alam buatan manusia. D. Rupa dengan rupa. 17. Bentuk boleh diklasifikasikan kepada dua jenis. A. Konkrit dan rupa B. Konkrit dan ilusi. C. Rupa dan ilusi D. Negatif dan positif. 18. Jam tangan yang kita pakai adalah bentuk ___________________ sementara lukisan jam tangan ialah bentuk___________________. A. Ilusi, konkrit B. Rupa, ilusi. C. Konkrit, rupa D. Konkrit, ilusi.

19. Bentuk yang terhasil melalui lukisan, catan dan fotografi adalah. A. Bentuk konkrit B. Bentuk tiga dimensi. C. Bentuk ilusi. D. Bentuk dua dimensi. 20. Bentuk yang mempunyai isipadu adalah bentuk. A. Ilusi. B. Konkrit C. Organik. D. Geometri.