Anda di halaman 1dari 8

EDU 3107 BIMBINGAN DAN KAUNSELING

TERAPI MUZIK

.SOALAN • Encik Loke ingin mencuba terapi muzik dengan kanak-kanak Tahun Enam yang semakin meningkat tahap kebimbangan menjelang UPSR. Beliau biasa baca bahawa muzik merupakan bentuk ekspresi yang berkuasa tinggi kerana ia menggabungkan perkataan dan bunyi untuk menyampaikan satu-satu mesej.

• Apakah lagu-lagu yang mempunyai lirik yang berupaya mengurangkan tahap kebimbangan kanak-kanak tersebut? .

LAGU FIKIRKAN BOLEH LAGU STANDING IN THE EYES OF THE WORLD LAGU Faizal Tahir .Gemuruh .

LAGU FIKIRKAN BOLEH Jika kau fikirkan kau boleh Kau hampir boleh melakukan Jika kau fikirkan ragu-ragu Usahamu tidak menentu Jika kau fikirkan kekalahan Kau hampiri kegagalan Jika kau fikirkan kemenangan Kau hampiri kejayaan Engkaulah apa kau fikirkan Terkandung dalam pemikiran Kau fikir boleh melakukan Fikirkan boleh Percaya apa kau lakukan Tabah apa kau usahakan Bertindak atas kemampuan Engkau boleh .

demi kejayaan Terdidik sejak mula...LAGU Standing In The Eyes Of The World Pahit getir hidup. dan pengorbanan Terpaksa dihadapi.. tak kemana Di mana kau berada Pencapaian tak tiba dengan mudah ( korus ) Kini "Standing In The Eyes Of The World" Hanyalah selangkah dari nyata Keazaman membara dijiwa Menanti saat bebas merdeka Tiba masa kau melangkah gagah Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya Engkau terunggul Wajar "Standing In The Eyes Of The World“ Harapan yang pernah terkulai layu Kembali segar mekar bawah bayanganmu Setiap manusia ingin berjaya Namun tak semua miliki tuah Engkau menghampirinya Kesempatan telah pun tiba. tabah berusaha Tanpa cuba melangkah. ..

LAGU Faizal Tahir .Gemuruh Bila bertalu rentak di kalbu Hasrat yang tersirat semakin ku buru Bila bergema laungan gempita Harapan bernyala nadiku berganda Gemuruh jiwa semangat membara Dari puncak ingin ke angkasa Berkalungkan bintang berkelipan Menyerlah jauh dari yang biasa Bila bertalu rentak di kalbu Hasrat yang tersirat semakin ku buru Bila bergema laungan gempita Harapan bernyala nadiku berganda Gemuruh jiwa semangat membara Dari puncak ingin ke angkasa Berkalungkan bintang berkelipan Menyerlah jauh dari yang biasa Ungkapan ini bukan sekadar bermimpi Segalanya pastikan terbukti nanti Ulang : Gemuruh jiwa semangat membara Dari puncak ingin ke angkasa Berkalungkan bintang berkelipan Menyerlah jauh dari yang biasa .

CONTOH TERAPI MUZIK .