Anda di halaman 1dari 8

SEKAPUR SIRIH

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bersyukur saya ke hadrat Illahi kerana diberi kesempatan untuk menulis sepatah dua kata di dalam buku Program Transisi dan Guru Penyayang bagi Tahun Satu sesi 2012 ini. Sebagaimana yang telah kita sedia maklum, program ini telah diwujudkan sejak beberapa tahun yang lepas. Ia bertujuan untuk memberi peluang kepada murid-murid tahun satu yang baru memasuki sesi alam persekolahan daripada tidak formal kepada formal. Proses peralihan daripada dua jenis alam persekolahan ini memang memberi kesan yang besar kepada putera-puteri dari segi persediaan mental dan fizikal mereka. Jesteru itu diwujudkan program ini bagi membantu putera-puteri ini menghadaapi proses peralihan yang besar ini. Selaras dengan perkembangan fizikal, mereka juga dibantu untuk menghadapi cabaran-cabaran dunia pendidikan di zaman yang serba mencabar ini. Alhamdulillah, aktiviti-aktiviti yang disediakan menerusi program ini telah dapat menghilangkan rasa takut dan malu mereka dalam menghadapi pengajaran dan pembelajaran di sekolah ini. Saya amat berharap program ini dapat diteruskan pada bila-bila masa akan datang kerana ia banyak membantu memberikan faedah kepada semua pihak. Sekian, terima kasih.

CARTA ORGANISASI PROGRAM TRANSISI BAGI TAHUN 1 2012

PENAUNG TN HJ MUKHATAR BIN HASSIM (GURU BESAR SK LKTP ULU PENGGELI)

PENASIHAT PN HJH MARMINAH BINTI HUSIN (GPK 1)

PENYELARAS PN ASFARIZA BINTI MOSTAFFA (GURU KELAS 1 ARIF)

SETIAUSAHA YM TG ZAINUDIN BIN TG ABDULLAH (GURU MATEMATIK 1 ARIF)

AHLI JAWATANKUASA PN ROHAYATI BINTI MALIKE (GURU DST - 1 ARIF) EN AZIRUL BIN ALI DAUD (GURU BI- 1 ARIF) CIK FAZILAH BINTI AHMAD HUDZORI (GURU PI&BA- 1 ARIF) PN AFYANA BT OMAR BAKI (GURU PJ & KE- 1 ARIF) CIK NOR HASLIZA BT ALIAS ( GURU MUZIK- 1 ARIF) EN HAIRUL AZUAN BIN AHDAN ( GURU PSV- 1 ARIF)

PENGENALAN
Program Transisi Prasekolah ke Tahun Satu merupakan satu program bertujuan untuk membantu murid menghadapi perubahan

daripada pendidikan tidak formal di rumah atau tadika kepada pendidikan lebih formal di Tahun Satu sekolah rendah. Dalam masa yang sama, program ini dapat memastikan agar semua murid Tahun satu yang datangnya dari latar belakang, pengalaman dan sosio ekonomi yang berbeza akan dapat memulakan proses pembelajaran di Tahun Satu pada tahap pencapaian yang hampir sama.

TUJUAN PROGRAM
1. 2. Murid dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran, guruguru dan kawan-kawan baru dalam masa yang singkat. Guru-guru dapat menyelaraskan keperluan kognitif, emosi dan jasmani murid-murid secara menyeluruh sebelum memulakan proses pengajaran dan pembelajaran secara formal di Tahun Satu. Guru Besar dapat melancarkan pengurusan pentadbiran sekolah dan mewujudkan keyakinan pihak sekolah dan kepercayaan ibu bapa terhadap keperluan anak-anak mereka.

3.

OBJEKTIF
Murid-murid dapat meningkatkan kemahiran tematik bersepadu dan bermain sambil belajar, Selepas dua minggu tidak ada perbezaan ketara antara murid-murid bagi membolehkan guru melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran.

RASIONAL
Murid-murid yang masuk ke Tahun Satu datang dari pelbagai latar belakang dan pengalaman yang berbeza. Umur Tahun satu 6 tahun 11 bulan

Kebolehan memberi perhatian. Mempunyai pengalaman yang berbeza, pra-sekolah, fizikal dan latar belakang keluarga. Pengetahuan dan kemahiran perbezaan kecekapan, sosioakonomi dan perkembangan psikologi ( keyakinan diri takut, bimbang, rasa tidak selamat ).

PRINSIP PELAKSANAAN DAN PENGISIAN PROGRAM TRANSISI DAN GURU PENYAYANG


Ia mestilah menyeronokkan tetapi bukan dari segi hiburan sematamata, malah ia mestilah mampu membina rasa hormat kendiri yang positif. Program ini akan dilaksanakan selama tiga minggu seperti berikut: Minggu
Minggu Pertama Aktiviti Suaikenal - Program Orientasi, hidup bersama, pembentukan tingkah-laku, memperkenalkan diri sendiri dan peraturan sekolah . Aktiviti Kumpulan dan Pembinaan Kumpulan. - Mengukuhkan aktiviti minggu pertama dan pembinaan kumpulan di mana murid-murid melibatkan diri dalam aktivitivi kreatif main sambil belajar dan belajaar sambil meneroka. Minggu Ketiga Aktiviti Perkembangan Asas Kognitif. - Murid-murid akan didedahkan dengan kemahiran prabacaan, pratulisan dan pranombor. Dalam masa yang sama guru-guru akan dapat mengenal pasti murid murid yang sudah menguasai kemahiran asas motor kasar dan halus, kognitif, bahasa estetika dan daya kreatif, keagamaan dan ketatanegaraan.

Aktiviti

SEKOLAH

LKTP ULU PENGGELI


KLUANG, JOHOR

PROGRAM TRANSISI TAHUN 1


2012

Senarai Nama Murid Tahun 1 Arif 2012

1. Aiman Sayyidi bin Aidilfitri 2. Mohamad Afiq Ikmal bin Jahrani 3. Mohd Zul Aidil bin Zolkiple 4. Muhamad Haziq Hakimi bin Md Nizan 5. Muhammad Alif Syahmi bin Othman 6. Muhammad Huzail bin Amir 7. Aisyah Maisara binti Hairulzamri 8. Akma Suhaiza binti Mohd Supian 9. Nurin Dinie Hanis bt Mohd Zaidi 10. 11. 12. Nur Syawani binti Osman Nur Syazrin Hanani

PROGRAM ORIENTASI

Dijalankan selama dua minggu awal penggal persekolahan. Membina hubungan mesra di kalangan murid di samping memperkenalkan mereka dengan persekitaran dan budaya sekolah mereka.

MAKLUMAT GURU
1. 2. 3. Nama : No K/P lama : ..

No K/P baru : . Tarikh lahir : .

4.

Tempat lahir : .

5. Alamat : .. 6. 7. 8. 9. 10. No. Fail JPNJ : Tarikh lantikan pertama Tarikh pengesahan jawatan : :

Tarikh mula berkhidmat di sekolah ini : Bidang tanggungjawab di sekolah : a) Kurikulum : .. .. . b) Kokurikulum : .

c) Tugas-tugas khas 11.

: .. .. ....... Kursus-kursus yang pernah dihadiri. Bil. Nama kursus Anjuran Tempoh