Anda di halaman 1dari 18

WAJ 3107 Seni Dalam Pendidikan

Tajuk 12
-Mencari bahan-bahan dan membuat peta minda ttg jenis-jenis integrasi. -Menyediakan tiga jenis integrasi dlm satu mata pelajaran sek. ren.

Psikologi: insan total dan segala unsur perkembangan pelajar.

Integrasi
Pedagogi: kaedah dan teknik mengajar yg meliputi pelbg isi pelajaran dan kemahiran melalui unit pembelajaran yg khusus. Sosiologi: perhubungan antara dua personaliti;rasa keinginan yg terjalin dlm perhubungan.

Penggabung jalinan

Pengayaan

Penyerapan

Jenis integrasi

Pemulihan

Penerapan

Proses mengintegrasikan pelbagai bidang kemahiran bagi mewujudkan suatu pelajaran yang integratif dan menyeluruh. Membolehkan pelajar berpeluang menguasai beberapa kemahiran yg berkaitan dengan cara bersepadu.

Jenis-jenis Penggabungjalinan
Penggabungjalinan pelbagai kemahiran dalam satu mata pelajaran. Penggabungjalinan kemahiran daripada mata pelajaran lain ke dalam sesuatu mata pelajaran. Penggabungjalinan kemahiran secara merentas kurikulum.

Proses menyebati dan menyatupadukan pengetahuan atau unsur isi pengetahuan daripada suatu mata pelajaran lain ke dalam isi pelajaran bagi sesuatu mata pelajaran yang diajar. Proses mengintegrasikan unsur-unsur isi kandungan daripada dua atau lebih mata pelajaran dalam sesuatu pelajaran.

Penyerapan

Contoh
Semasa mengajar Bahasa Melayu, guru memetik petikan sains bagi aktiviti bacaan dan kefahaman. Pelajar dapat memperolehi ilmu pengetahuan sains semasa mempelajari kemahiran mata pelajaran Bahasa Melayu.

Ciri-ciri Penyerapan
1. Mengandungi beberapa unsur ilmu pengetahuan drpd berbagaibagai pelajaran. 2. Unsur-unsur ilmu pengetahuan diserapkan secara bersepadu dlm satu mata pelajaran. 3. Bilangan mata pelajaran adalah fleksibel. 4. Organisasi unsur-unsur isi kandungan bergantung kepada unsur utama dan unsur sampingan. 5. Proses penyerapan berlaku secara serentak dengan proses penggabungjalinan.

Penerapan
Satu proses menerapkan nilai-nilai dalam pelaksanaan kurikulum dan gerak kerja kokurikulum. Terdpt dua pendekatan: Pendekatan Implisit Pendekatan Eksplisit

Pendekatan Implisit
Guru secara tidak langsung menerapkan sesuatu nilai. Contoh: guru menunjukkan teladan yang baik spt bercakap benar, kemas, tepat masa dan sebagainya. Akan menjadi ikutan murid-murid.

Pendekatan Eksplisit
Mengadakan suatu peraturan, arahan, pekeliling dan sebagainya yang bertulis ttg sesuatu perkara yang diharapkan dan yang tidak diharapkan. Program motivasi, sambut hari guru, hari kemerdekaan dan sebagainya.

Pemulihan
Aktiviti dirancang khusus untuk membantu pelajar yang mengalami masalah pembelajaran yang tertentu khususnya dalam kemahiran asas 3M.

Pengayaan
Aktiviti untuk pelajar yang pencapaiannya melebihi sederhana atau pintar cerdas. Berbentuk Pengukuhan Berbentuk Perkembangan lebih kompleks Pendekatan Integrasi - Adaptasi ke dalam kurikulum yang ada (sains + PJK ) dan Membina kurikulum baru (kesihatan + PJ = PJK)

3 jenis integrasi dalam satu mata pelajaran


Penyerapan Penggabungjalinan

Mata pelajaran: Sains


Anggota badan (deria)

Tahun 1

Penerapan

Aktiviti melukis : Seni Visual. Pelajar-pelajar akan melukis gambar-gambar yang terdapat dalam mata pelajaran Sains. Spt anggota badan, tumbuh-tumbuhan dll. Integrasi mata pelajaran ini juga dapat membolehkan dan meningkatkan lagi pemahaman dan pengekalan ingatan mata pelajaran tersebut ke dalam ingatan minda pelajar dengan melukis peta minda.

Muzik : lagu deria Lirik lagu Deria (ciptaan Zulkiply Yaakob)


Saya melihat dengan mata, macan-macam warna Biru, Kuning, Merah, Unggu, Indah mata ku. Saya rasa dengan lidah, Macam-macam rasa, Pahit, masin, manis, Kelat enak rasanya.

Saya mendengar dengan telinga, Macam-macam benda, Tip tap, tum tam, cak cak, bum bam, riuh bunyinya.

Saya sentuh dengan jari, Macam-macam benda, kasar, kesat, lembut, nipis Itu rasanya.

Melukis
Penggabungjalinan

Sains
Penyerapan

Penerapan

Menjaga kebersihan diri, harga diri, mengenali diri.

Menyanyi

Sekian terima kasih