Anda di halaman 1dari 3

TERJEMAHAN BUKU TEKS AL-RAID BAB 451 Mukasurat 1 Kamal melawat kampong Syafiq.

Di sini kedua-dua sahabat sedang berbual-bual di hadapan sawah padi. Kamal Syafiq Syafiq Kamal Syafiq Kamal : Wow! Pemandangan di sini sangat cantik. Udara segar. : Sudah tentu, di sana terdapat pokok-pokok, bukit-bukit, sungai-sungai dan Kita sekarang berada di dalam musim buah-buahan. : Adakah kamu mempunyai kebun buah-buahan? : Ya, di situ terdapat pokok-pokok durian, rambutan, mangga dan sebagainya. : Jomlah kita kesana sekarang? : Sabarlah Kamal. Kita melawat datuk saya di rumah terlebih dahulu. Kemudian kita pergi ke kebun.

Mukasurat 4 Kamal dan keluarganya akan pulang ke kampong pada cuti akan datang. Mereka hendak menziarahi datuk dan nenek mereka.Udara di sana segar dan sederhana, tidak sejuk dan tidak panas. Datuk Kamal seorang peladang dan dia menanam sayur-sayuran di lading dan menternak ayam, lembu dan kerbau di belakang rumahnya.Dia juga mempunyai kebun yang luas.Di kampong sekarang adalah musim buah-buahan. Di sana terdapat buah-buahan yang berbagai-bagai dan banyak seperti durian, rambutan dan mangga.

Mukasurat 13 Assalamualaikum. Sahabatku yang mulia Hassan, Saya sekarang berada di kampong datuk saya di Kedah, Cuaca di sini sangat panas terutamanya pada waktu Zuhur, Akan tetapi, cuaca pada waktu pagi segar. Saya suka makanan di sini, ia lazat dan berbagai-bagai serta harganya yang sangat murah. Demi Allah saya sangat gembira dengan cuti. Sahabatmu yang ikhlas Arbai87@hotmail.com Mukasurat 15 Beberapa pemuda kampong bangun dari tidur pada pukul 5.30 pagi, selepas solat Subuh mereka bersarapan pagi kemudian mereka menuju ke tempat kerja mereka. Para peladang pergi ke ladang, dan para nelayan pergi ke laut, dan mereka bekerja dengan bersungguhsungguh dan mereka pulang ke rumah sebelum waktu Maghrib.

Mukasurat24 Ahmad Haikal Ahmad Haikal Ahmad Haikal Ahmad Haikal : Apa hobi kamu wahai Haikal? : Hobi saya berkelah dan kamu? : Hobi saya bersukan. : Baguslah, minda yang sihat pada tubuh yang sihat. Apa yang kamu bermain? : Saya selalu bermain bola sepak dan hoki. : Jadi, di mana kamu selalu bermain bola sepak? : Saya selalu bermain bola sepak di stadium university dan kadangkala di Padang kelab. : Dan saya suka berjalan-jalan di pantai atau di tanah tinggi.

Mukasurat27 Pada cuti yang lepas, saya menghabiskan masa lapang dan mempraktik hobi saya di rumah. Pada waktu pagi, saya telah mengemas bilik dan telah membersihkan rumah. Selepas itu, saya telah menolong ibu saya di dapur dan telah membasuh pakaian. Pada waktu petang, saya berehat sebentar kemudian saya telah membaca buku cerita di laman rumah. Dan selepas solat Isyak, saya telah menonton televisyen bersama keluarga saya. Dan sebelum tidur, saya telah melayari laman web di bilik saya.

Mukasurat30 Najwa Nabilah Najwa Nabilah Najwa Nabilah Najwa Nabilah : Kemana kamu pergi pada cuti yang lepas wahai Nabilah? : Saya melawat ibu negeri. Hobi saya membeli-belah. : Wow hobi kamu sangat menarik. Kamu pergi bersama siapa? : Saya pergi bersama ibu dan kakak saya. Dan kemana kamu pergi? : Saya tidak kemana-mana tempat, saya berada di rumah dan saya Mempraktiskan hobi saya. : Apa hobi kamu? : Berehat dan tidur. : Masya-Allah, hobi yang sangat berfaedah, ha ha ha!!

Mukasurat34 Malaysia sebuah Negara Asia Malaysia sebuah negara yang cantik. Di Malaysia terdapat pelbagai tempat-tempat menarik dan terkenal dengan pemandangan yang menawan. Di sana terdapat pulau-pulau yang cantik seperti Pulau Tioman, Pulau Langkawi, Pulau Redang dan sebagainya. Di sana juga terdapat tanah tinggi yang terkenal dengan udara yang sejuk dan segara seperti Tanah Tinggi Cameron, Tanah Tinggi Gentingdan Bukit Fraser. Dan Malaysia juga terkenal makanan yang lazat. Malaysia terkenal dengan penduduk yang berbagai-bagai dan mereka hidup dengan tenang dan aman.

Mukasurat48 Lawatan yang menarik Yazid Kamal Hanif Yazid Hanif Kamal Yazid Hanif Kamal Yazid : Apa khabar kamu berdua wahai Kamal dan Yazid? Adakah kamu berdua sibuk? : Kami sihat. : Kami sedang bercakap tentang percutian kami pada cuti yang lepas. : Di mana kamu telah berada pada cuti yang lepas? : Kami telah berada di negeri Pahang. : Kami telah menghabiskan masa yang menggembira di Tanah Tinggi Cameron. : Betul! Tanah Tinggi Cameron terkenal dengan udara yang sejuk, saya telah Melawat tempat ini sebelum ini. : Di sana terdapat lading teh, sayur-sayuran dan bunga-bungaan, bukankah Begitu wahai Kamal? : Betul.., dan di sana juga terdapat hotel-hotel, chalet-chalet yang banyak Untuk para pelancong. : hakikatnya, sesungguhnya percutian menyeronokkan!

Mukasurat54 Di manakah Bazaar? Pelancong Kamal Pelancong Kamal : Maafkan saya! Di manakah terletaknya bazaar? : Jalan terus kehadapan, kemudian belok kanan. Ambil keluar yang pertama di Sebelah kiri. : Adakah bazaar terletak bersebelahan dengan bank? : Tidak, ia bertentangan dengan bank.

Mukasurat58 Saya telah bangun tidur pada jam lima pagi, saya menunaikan solat Subuh, kemudian saya telah menjamah sarapan pagi bersama keluarga saya, kemudian saya telah bersedia untuk saya pergi ke Universiti. Saya telah menaiki bas. Dan saya telah tiba di Universiti pada jam tujuh pagi. Saya telah memulakan pelajaran pada jam lapan pagi.

Mukasurat62 Kisah Joha Seorang lelaki tua bertemu seorang kanak-kanak di tepi pantai, makadia bertanya kepadanya Berapa umur kamu?Maka kanak-kanak itu menjawab: tujuh tahun wahai tuanku. Lelaki tua itu berkata: Tujuh tahun? Dan kamu lebih pendek dari payungku! Kanak-kanak itu mendekati paying tersebut dan berdiri di sebelahnya, kemudian dia berkata kepada lelaki tua berapakah umur payung kamu?